Sådan bliver du et navn

”Jeg havde en målsætning om at komme i ’Go’ morgen Danmark’ inden for et halvt år. Og det kom jeg.” 

Ordene er Christiane Vejløs. Radio- og tv-vært, selvstændig konsulent og digital trend-ekspert med sit eget blogmedie Elektronista. Hun opererer hverken med tilfældigheder eller lykke og fromme. 

I 2009 gik hun solo som selvstændig efter en årrække som pr- og innovationschef i telebranchen. For egen regning brugte hun over en måned på at udarbejde en rapport om kvinders forhold til teknologi, som kunne give hende taletid i medierne og gratis reklame for hendes nye firma.

Benjamin Rud Elberth bruger hellere en aften på et blogindlæg, der kan brande ham som digital politisk kommunikationsrådgiver, end på en Netflix-serie i sofaen. 

Og den 40-årige fotograf Ulrik Jantzen bliver kaldt for selfie-kongen af sin 14-årige datter. Det skyldes alle de billeder, han lægger på Instagram og Facebook af sig selv sammen med sine kendte og kongelige kunder for at promovere sin fotograf-virksomhed.

”Jeg mener jo selv, at jeg gør det med en vis portion charme. Så er der helt sikkert nogen, som synes, jeg er for meget, og ser mig som en selvfed fyr. Men det er ligegyldigt, for den slags kunder handler alligevel ikke hos mig. De kan smutte i Netto,” siger Ulrik Jantzen.

Journalisten har sat sig for at finde ud af, hvordan medie- og kommunikationsfolk kan gøre sig selv til et varemærke og en god forretning i en tid, hvor stadig flere bliver selvstændige. Derfor har vi talt med nogle af dem, som har forstået at brande sig selv. Hvad har de gjort for at opnå deres position, og hvad kan vi andre lære af dem?


Foto: Erik Refner

Christiane Vejlø: Lav en undersøgelse eller skriv en bog

Et af Christiane Vejløs råd er netop, at man laver en undersøgelse og skriver en rapport eller en bog om den niche, man ønsker at blive et navn inden for.[quote:0]

”Jeg vidste, at jeg ikke kunne få meget medieomtale alene på at gå ud med nogle påstande. Derfor lavede jeg et meget stort empirisk arbejde, hvor jeg interviewede 800 kvinder om deres forhold til teknologi og skrev en rapport om det. Den tog hele turen og var i stort set alle medier, Børsen, Jyllands-Posten, Alt For Damerne, Metroxpress, you name it,” siger Christiane Vejlø.

I ’Go’ Morgen Danmark’ benyttede hun også lejligheden til at sige, at alle interesserede kunne få rapporten gratis, hvis de skrev sig op til nyhedsbrevet på hendes nye medie.

Jeg møder hende på Klub i Linnésgade i det indre København, hvor Lademanns Forlag tidligere havde til huse.

Det er herfra, hun arbejder det meste af tiden kun bevæbnet med en bærbar og en smartphone. Hun har ikke noget fast kontor og er alligevel meget på farten som rådgiver og foredragsholder, ligesom hun fast er på Radio24syv en dag om ugen for at lave det radioprogram, som også bærer hendes firmas navn: Elektronista.

På Klub har man kun adgang som medlem eller som inviteret af et medlem. En ung smuk mand tager imod i døren og tager min frakke. Indenfor i de lyse lokaler er der spredte borde med designerstole og plyssofaer og lækker dæmpet jazzmusik i højtalerne, sildebensparket på gulvet og meget højt til det stukprydede loft.

"Man skal finde sin egen niche"

”Klub er Københavns nye medlemsklub og samlingspunkt. Et fagligt og socialt fællesskab,” står der på Klubs facebookside.         

Christiane Vejlø har en fast regning i baren og sidder ved et af sofaarrangementerne bagerst i lokalet.  

”Det passer mig bedre end et kontorfællesskab. Det er mindre committed, der er ingen faste pladser, og jeg møder hele tiden nye mennesker. Og så er det her jo et lækkert sted, som de fleste kunder også er begejstrede for. Hvis en kunde synes, at det er mærkeligt, at jeg arbejder på denne måde, så er jeg jo ikke den rigtige for dem,” siger Christiane Vejlø.

Hun er en flittigt brugt ekspert i teknologi og digitale trends i medierne. Ud over sit program på Radio24syv har hun også været tv-vært på DR3-quizprogrammet ’Sladrehanken’ om folks internetadfærd.

Under fanen ’Presse’ på hendes firmahjemmeside står alle hendes medieoptrædener listet op sammen med screenshots af hende selv i ekspertrollen i studiet hos DR og TV 2. Hun lægger ikke skjul på, at hendes mange medieoptrædener giver flere kunder i hendes konsulent- og foredragsvirksomhed.  

”Selvfølgelig ville jeg ikke kunne have mit nuværende kundegrundlag, hvis jeg ikke var så eksponeret i medierne og så aktiv på sociale medier,” siger Christiane Vejlø,

”Man skal finde sin egen niche og sørge for, at folk ved, hvem man er. Ligegyldigt hvilken slags journalist, kommunikatør eller fotograf man er, så kan man godt forsøge at opnå en position som ekspert på sin niche,” siger hun.  

42.000 følgere på Twitter

Christiane Vejlø har selv over 42.000 følgere på Twitter. Og hun mener, at en journalist eller en kommunikatørs markedsværdi i dag kan aflæses ret direkte af, hvor mange følgere de har på sociale medier.

”Når man hyrer medie- og kommunikationsfolk i dag, så hyrer man også deres stemme på sociale medier og den trafik, der følger med. Man skal have en stærk tilstedeværelse på sociale medier i sit eget navn, så man kan tage det med sig, når man skifter job,” siger hun.

Christiane Vejlø peger desuden på, at man skal være gavmild og dele gratis ud af sin viden på sociale medier og alle andre steder for i sidste ende at få kunder i butikken.

”80 procent af mit arbejde får jeg ingen betaling for. At holde mig opdateret på mit felt, lave indhold til mit eget medie og være aktiv på sociale medier og optræde som ekspert i medierne. Jeg tjener ikke rigtig penge på indhold. Det er de sidste 20 procent, hvor jeg laver foredrag, oplæg og konsulentarbejde, som jeg især tjener penge på,” siger hun.

Christiane Vejlø overlader ikke noget til tilfældighederne. Da det gik op for hende, at Google ofte foreslår ”Christiane Vejlø nøgen”, når man søger på hendes navn, besluttede hun sig for at udnytte de lumre søgninger strategisk og offensivt.

Hun skrev derfor et indlæg på sit eget medie med overskriften ”Christiane Vejlø nøgen”. Klikker man på artiklen, kommer der en opfordring til at abonnere på hendes nyhedsbrev og en gennemgang af, hvordan man kan lave søgemaskineoptimering.

”Det gjorde jeg for at tage trafikken fra de søgninger og samtidig sørge for, at folk, som søger på den slags, ender på et fagligt og seriøst indhold i stedet for,” siger hun.

En halv time efter at jeg har forladt Klub, tweeter Christiane Vejlø dette ud til sine 42.000 følgere:

”Har lige fortalt journalist om SEO nøgentrick. At bruge fjollede søgeord til at vinde trafik og vise faglighed.” 


Foto: Erik Refner

Ulrik Jantzen: "Jeg giver meget af mig selv"

Fotografen Ulrik Jantzen har en mindre strategisk tilgang til branding. Men han har en klippefast tro på, at det betaler sig at skille sig ud, råbe op og stikke næsen frem for at gøre opmærksom på sig selv.

Han har mange kendisser som kunder i sit eget fotobureau Büro Jantzen.[quote:1]

Jeg møder ham på den hippe Vesterbro-café Paté Paté i Kødbyen, hvor Büro Jantzen også har til huse. Han er iført en camouflagejakke med farvestrålende dødningehoveder på ryggen. Hans foretrukne bil er hans gamle Porsche 911, som han ikke kan lade være med at poste billeder af på sociale medier.

Her deler han også billeder af mange af sine photoshoots med de kendte, hvor han ofte selv optræder i billedet sammen med en lille historie om deres møde, hvad enten det er Christian Eriksen , Mette Frederiksen , Noah, Mikkel Hansen eller Kronprins Frederik .

”Jeg bruger sociale medier meget kommercielt, og jeg giver meget af mig selv. Det er vigtigt at følge op på sociale medier, når man har lavet noget fedt, og sige: Hey! Se lige, hvad jeg har lavet. Når Christian Eriksen hænger på kæmpe store bannere på Rådhuspladsen, så står der jo ingen steder, at det er mig, der har taget billedet. Sådan er det med kommercielle billeder. Og selv om Femina har mange læsere, så er det jo ikke alle, der har set mine billeder af Mette Frederiksen der,” fortæller Ulrik Jantzen.

”Det er ikke noget, jeg har målt på. Men mine kunder er glade og stolte af, at jeg gerne vil dele deres billeder. Det giver god stemning, og der er en god synergi i det.”

"Man skal turde have en ambition om at ville være den bedste"

Ulrik Jantzen mener, at der på trods af en stor talentmasse i Danmark er en kultur blandt især pressefotografer, hvor alt for mange sniger sig langs væggene og ligger under for janteloven.

”Man skal turde have en ambition om at ville være den bedste – og sige det højt. Jeg nævner altid over for kunderne, at de får noget ekstraordinært, hvis de vælger Büro Jantzen. Det skal man ikke være bleg for at sige. Og det virker. Det dur jo ikke at sige til kunderne: Jeg håber, at jeg kan lave noget, der er lige så godt som det, I har i forvejen. Det booster også mig selv, for det presser mig til at lave bedre billeder,” siger Ulrik Jantzen.

Han opfordrer alle os andre til at smide frygten for at stikke næsen lidt frem.

”Jeg ved, at nogle af de ældre fotograf-kolleger tænker, ’slap nu lige af, Jantzen’, når de følger mig på Facebook. Men lad være med at tænke på, hvad dine kolleger i branchen vil tænke. De er ikke kunder i butikken. Brug kollegerne til faglig efterkritik, men vær helt ligeglad med, hvad de mener om, hvilken bil du kører i, eller hvad du lægger på Facebook,” lyder rådet fra Ulrik Jantzen, som tilføjer:

”Man skal turde gøre opmærksom på sig selv og ikke være bange for at råbe op.”

Han slog i sin tid sit navn fast sammen med Lars Bech, da de som næsten nyuddannede sammen åbnede Das Büro i 2004. De fik hurtigt meget medieomtale, og den blev ikke alene genereret af deres faglighed.

”Alene navnet skabte noget nysgerrighed. Bare det at vi kaldte os noget andet end Hans Jensen Fotografi og kaldte os et bureau, selv om vi kun var to mennesker. Og så lavede vi vores eget logo og en folder om os selv trykt på det lækreste papir i lak og hele lortet og delte rundt alle mulige steder. Medieomtalen kom helt af sig selv, fordi vi skilte os ud i fotografverdenen og stak næsen lidt frem,” siger Ulrik Jantzen.


Foto: Erik Refner

Benjamin Rud Elberth: "Jeg elsker det kick, det giver, når jeg er på skærmen"

Benjamin Rud Elberth åbnede sit eget kommunikationsbureau Digitaltaktik.dk sidste år efter en årrække som digital chef hos først Socialdemokratiet på Christiansborg og siden hos kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese.

Han har fulgt en klar strategi om at slå sit navn fast i medierne som ekspert i digital politisk kommunikation, allerede mens han var fastansat. Det begyndte i det små, men han endte med at være lønnet som fast ekspert på TV 2 News, hvor han også har haft sine egne programmer.[quote:2]

”Jeg elsker det kick, det giver, når jeg er på skærmen. Det er sjovt at være i medierne og bidrage med sin viden. Men der er også noget effektkynisk i det. Jeg ville ikke have haft en tiendedel af alle de kunder, jeg har i dag, hvis jeg ikke var så aktiv i medierne. Det er hele eksistensberettigelsen for mit firma,” siger Benjamin Rud Elberth.

Når man går ind på digitaltaktik.dk, bliver man da også mødt af et topbillede af ham som ekspert i studiet hos TV 2 News. Og Benjamin Rud Elbert deler gerne sin opskrift på at opnå den position. Første og vigtigste punkt er ifølge ham at finde sin egen niche.

”Du skal vælge en niche, som er bred nok til, at der er gennemslagskraft i den, men den skal være smal nok til, at du kan sætte dig på den. Jeg har fundet en realistisk niche, hvor jeg vidste, at jeg med mit CV havde potentialet for at blive den, man ringer til,” siger Benjamin Rud Elberth.

”Hvis jeg havde forsøgt at brande mig selv som ekspert på sociale medier generelt, så havde jeg nok ikke haft en chance. Det er krydsfeltet mellem politik og sociale medier, der er blevet min niche.”

Når du har valgt din niche, skal du ifølge ham være klar til at arbejde solen sort for at blive ekspertén inden for dit felt.

”Du skal forsøge at sætte dig på de samtaler, der er om din niche på de sociale medier. Jeg fandt frem til alle de samtaler, der var blandt meningsdannere og journalister om min niche, hvor jeg kunne bidrage med merværdi både online og offline,” siger han og tilføjer:

”Sig aldrig nej til opgaver og interviews i starten. Jeg siger ikke, at resten af branchen er nogle lallerøve. Men når andre har brugt deres aftener på at hygge sig i sofaen med Netflix, så har jeg skrevet blogindlæg om digital politisk kommunikation eller svaret på spørgsmål fra journalister på cyklen på vej hjem fra arbejde,” siger Benjamin Rud Elberth.

"Jeg tager mig altid tid til at ringe tilbage til journalister"

En hurtig søgning på hans navn hos Infomedia giver over 1.000 hits over de seneste fem år. Han peger på, at der er en grund til, at det altid er de samme eksperter, som medierne benytter.

”Det er dem, som har noget på hjerte, aldrig siger nej og altid finder plads i kalenderen. Jeg tager mig altid tid til at ringe tilbage til journalister, og jeg har vel 300 journalister kodet ind på min telefon, så jeg kan se, hvem der har ringet,” siger Benjamin Rud Elberth.

Efter at have gjort sig bemærket på sociale medier som Twitter, hvor han i dag har over 9.600 følgere, fik han en tjans som fast ekspert i sociale medier hos TV 2 Lorry.  

”Der sad jeg hver mandag aften i et år. Så begyndte TV 2 News også at ringe, og det blev større og større. Det er jo ikke Politiken og TV 2 News, der ringer i begyndelsen. Det begynder med studerende, der vil lave interview til en skoleopgave,” siger han.  

Siden fik han sine egne programmer på TV 2 News og blev også lønnet som fast ekspert på kanalen. Sidste år tjente han i gennemsnit 30-35.000 kroner om måneden på at optræde i medierne.

Men i dag optræder han kun gratis i medierne, bortset fra sine klummer hos netavisen Altinget, som han fortsat bliver betalt for. Benjamin Rud Elberth sagde for nylig sin lønnede kontrakt med TV 2 News op for at fokusere mere på sin konsulentforretning.

”Det var en ringe timeløn i forhold til, hvor meget tid man bruger på at lave et 40 minutter langt tv-program hver uge. Det svarer jo slet ikke til den indtægt, som konsulentarbejde kunne have indbragt på den samme tid. Men omvendt ville jeg ikke have haft så mange kunder af den sjove kaliber, hvis jeg ikke havde været så meget i medierne,” siger han.

TV 2 News bruger ham stadig jævnligt som ekspert i fladen. Og Benjamin Rud Elberth siger stadig ja, næsten hver gang. Også når tv-udbyderen YouSee går i sort under dronningens nytårstale, og Elberth bliver vækket for en skarp kommentar nytårsmorgen klokken 9. 

Efter Journalistens interview med Benjamin Rud Elberth har han og TV 2 aftalt, at han frem til kommunalvalget i efteråret slet ikke er på skærmen, fordi han har fået flere borgmestre som kunder i sit rådgivningsfirma. 

 

Kopier link
data_usage
chevron_left
chevron_right