protest

Russisk journalist bag liveprotest siger op, men afviser tilbud om asyl i EU

Krigen i Ukraine blev dråben for journalist Marina Ovsjannikova, der stod bag meget omtalt protest. Hun afviser at forlade Rusland

Journalist Marina Ovsjannikova, der for nyligt stod bag en protestaktion i russisk live-tv, har sagt sit job op på den statsejede Kanal 1 (Pervyj Kanal).

Det fortæller hun i et interview med France24, hvor hun også fortæller, at hun har tænkt sig at blive i Rusland, hvor hendes familie og venner er. Hun har ellers modtaget et tilbud fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, om politisk asyl.

I første omgang har Marina Ovsjannikova fået en bøde på 30.000 rubler, svarende til cirka 1.900 kroner, for sin protest mod Ruslands krigsførelse i Ukraine. Men hun fortæller også i interviewet, at hun regner med yderligere sanktioner.

”Jeg har fået en bøde for den video, jeg lagde op på Facebook, hvor jeg forklarede mine handlinger. Det var en administrativ bøde, hvor retten mente, at jeg opfordrede til demonstrationer og protester. Men jeg har endnu ikke fået en tiltale eller en bøde for den optræden, jeg lavede med skiltet under nyhedsudsendelsen. Så jeg tror, at der er yderligere tiltaler på vej,” siger hun.

Krigen blev dråben

Marina Ovsjannikova er siden protestaktionen gået verden rundt med historien om det skilt, hun holdt op bag nyhedsværten i en nyhedsudsendelse på Kanal 1. På skiltet stod der: ”Nej til krig. Stop krigen. Tro ikke på propagandaen. De lyver for jer.”

Men i interviewet på France24 bliver hun også spurgt, hvorfor hun i så mange år arbejdede for Kanal 1, der netop har været med til at forme det propagandanarrativ, der lige nu ligger til grund for den russiske desinformation.

”Det er krigen i Ukraine, der blev dråben. Folk troede aldrig, det kunne ske eller var muligt. 24. februar kunne jeg ikke sove. Jeg tabte al form for retning i mit liv, kunne ikke spise og forstod, at jeg ikke kunne forblive stille,” siger Marina Ovsjannikova.

Putin advarer kritikere

Onsdag leverede Ruslands præsident, Vladimir Putin, en heftig advarsel til alle russiske statsborgere, der kritiserer den russiske krigsførsel i Ukraine.

Det skete i en tv-transmitteret udsendelse af et regeringsmøde, hvor han kaldte kritikere af krigen ”forrædere”:

”Alle folk, og især det russiske folk, kan altid adskille ægte landsmænd fra afskum og forrædere. De vil spytte dem ud som et lille insekt, der tilfældigvis flyver ind i deres mund,” lød det fra Putin, der også mente, at Vesten ville forsøge at bruge russere som en femte kolonne. Udtrykket bruges som regel om borgere, der under krig kæmper for landets fjender.

”Vesten vil selvfølgelig satse på en femte kolonne. På forrædere. På dem, som tjener penge her, men bor derovre. Ikke geografisk, men i deres hoved. I deres slaveagtige tankegang … Jeg er overbevist om, at denne naturlige og nødvendige rensning af samfundet vil styrke vores samfund og solidaritet,” lød det.

Efter invasionen af Ukraine har Rusland også indført en ny lov, der straffer folk, der ”spreder falske informationer om Ruslands væbnede styrker”.

Brud på loven kan straffes med op til 15 års fængsel.

 

0 Kommentarer