
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, lykkes med at skabe fortsat opbakning til Ukraine med sin tale til danskerne, lyder det fra eksperter i taleskrivning. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det var en lang takketale til Danmark, Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, holdt for fremmødte danskere og rullende kameraer på Folketingets hovedtrappe mandag.
Men talen var meget mere end bare ’tak’, vurderer to eksperter i retorik.
”Han vil opnå at fastholde opbakning til Ukraine, men han vil også opnå at give den danske regering mulighed for at fastholde opbakningen. Jo mere populært, han kan gøre det, jo mere lyst får Folketinget jo til at fortsætte opbakningen,” siger Caspar Strand.
Han er kommunikationschef ved Patienterstatningen og tidligere taleskriver i Statsministeriet. Han bemærker, at talesituationen i dag var en ’total opbakningssituation’ og en af den slags taler, hvor talen i sig selv udgør en begivenhed.
”Han vil opnå, at andre følger trop efter Danmark og også donerer fly. Han har slet ikke fået fly nok. Han skal bruge talen på at holde gryden i kog og bruger også energi på at skabe et stærkt ’os’,” siger Mathias Grüttner, direktør for kommunikationsbureauet Rhetorica.
Det engelske driller
Både Caspar Strand og Mathias Grüttner oplevede Zelenskyjs tale som ’rodet’. Det skyldes ifølge dem blandt andet, at han skulle levere den på engelsk.
”Han er lidt udfordret på sit engelsk. Det gør, at han ikke får helt samme effekt ud af sin tale, for dem, der hører den live, kan komme i tvivl om, hvornår han har givet sin punchline,” siger Mathias Grüttner og bemærker, at det indimellem virkede til at være svært for tilhørerne at fornemme, hvornår de skulle klappe.
Caspar Strand kalder ligefrem talen ’en anelse mærkelig’. Også han bemærkede Zelenskyjs ikke helt flydende engelske.
”Og så starter han med at takke statsministeren voldsomt meget og kalder hende ’Mette’. Det virker specielt på mig,” siger Caspar Strand, der også mener, talens start var lidt rodet.
”Jeg synes faktisk, det er lidt svært at forstå, hvad han mener. Der er noget med nutid og datid, hvor det fremstår lidt uklart. Talens første afsnit fremstod helt klart som det sværeste og det svageste. Han er klart bedst, når han siger tingene enkelt og ligeud.”
Skruer op for følelserne
Zelenskyj benyttede flere retoriske greb i talen. Ud over at skabe et modsætningsforhold mellem ’Rusland’ og ’frihed’ benyttede han også gentagelsesfigurer til at forstærke modtagernes følelser. Som eksempel nævner Mathias Grüttner, da Zelenskyj siger: ’Thank you’, gentager: ’Thank you’ og følger op med: ’Thank you so much, Denmark’.
”Det er klassisk for ham med først to lidt kortere og så en længere. Det gør, at talen virker mere dybfølt,” siger Mathias Grüttner.
Derudover talte Zelenskyj direkte til den danske folkesjæl, for eksempel da han mod slutningen af talen talte om sit håb for, at Ukraine vinder over Rusland i krigen.
”Måske kan vi sidde sammen et sted og sige ’skål’,” lød det fra Zelenskyj.
Rene ’hormontriggere’, mener Mathias Grüttner:
”Han er hamrende dygtig til at tale ned i et publikum. Denne her tale evner at tale direkte til danskerne, til danske hjem, danske byer. Og jeg tror, den sætning, de fleste kommer til at huske, er den med ’skål’,” siger han.
Fremstår ægte
Eksperterne er desuden enige om, at både Zelenskyjs fremtoning i militærgrøn ’næsten-uniform’ og valget af scene virker overbevisende.
”Man kan næsten ikke tænke sig en finere plads,” siger Caspar Strand.
”Man må bare sige, at det er et stærkt billede, han giver af sig selv, hvor han formår at virke som en helt almindelig mand, der er havnet i en helt ualmindelig situation, og som så slås for os alle sammen. Her fremstår han ægte, og hans udtryk hjælper ham godt på vej.”
Også Mathias Grüttner mener, valget af Folketingets hovedtrappe er klogt.
”Det, at han holder scenen på trappen ind til Christiansborg, hvor vores danske politikere normalt går, understøtter hele opbygningen af ham som en af os. Han får skabt noget fællesskab. Han er en af Vestens helte.”
På et enkelt punkt mener han dog, talen kunne have været stærkere.
”Jeg undrede mig over, at han ikke havde flere opfordringer til andre lande om at donere fly på linje med Danmark, eller i hvert fald antydninger af det. Med formuleringer som: ”Tak, men det løser ikke hele problemet”. På den måde bliver det meget en tale til dem, der står ved Christiansborg,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.