Rocker eller ej: Chefredaktører i åben strid om JP-kronik

Jyllands-Posten burde have tjekket sandhedsværdien i kronik om Sass Larsen. Ekstra Bladet skal holde op med at bruge øgenavne. Fronterne er trukket skarpt op mellem to af chefredaktørerne i JP/Politikens Hus

Ekstra Bladets chefredaktør Kristoffer Eriksen er for sart og er faldet over en ligegyldig bagatel ved Nynne Sass Larsens mediekritiske kronik, mener Jacob Nybroe, chefredaktør på Jyllands-Posten.

Kristoffer Eriksen svarer, at Jacob Nybroe burde forholde sig til sandheden – og at han burde få sit pressekort klippet.

De to chefredaktører i JP/Politikens Hus er i åben infight på grund af en kronik skrevet af Nynne Sass Larsen – datter af eks-politikeren Henrik Sass Larsen.

I kronikken kritiserer Nynne Sass Larsen medieomtalen af sin far i 2011, hvor han blev sat i forbindelse med rockeren Torben Ohlsen Jensen (Suzuki-Torben).

”Som 11-årig skulle jeg i skolen forklare, at min far faktisk, teknisk set, nok ikke var rocker, selv om det modsatte stod i aviserne i mine klassekammeraters hjem,” skriver Nynne Sass Larsen.
Hun nævner som eksempel, at Ekstra Bladet med ”store sorte bogstaver på en gul breaking-forside” skrev, at hendes far var rocker.

Men det er ikke faktuelt korrekt. Ekstra Bladet har nemlig ikke kaldt Henrik Sass Larsen rocker på forsiden, siger Kristoffer Eriksen. Dermed giver kronikken et andet billede, end der er belæg for.

”Når man læser kronikken, kan man ikke få andet indtryk end, at Ekstra Bladet på store spisesedler i hele landet kaldte Henrik Sass Larsen for rocker, og at det er skyld i, at hun bliver overfaldet i skolegården,” siger Kristoffer Eriksen.

Jacob Nybroe mener til gengæld, at Ekstra Bladet burde lytte til kronikkens mediekritiske budskab.

”Det er tankevækkende, at en avis som Ekstra Bladet skal være sart på det her område,” siger Jacob Nybroe.

Rocker-Sass

Jacob Nybroe mener ikke, at der er tale om en mangel ved kronikken. Nynne Sass Larsen skriver det nemlig ikke med versaler eller ikke i citationstegn, at faren blev kaldt rocker på forsiden af Ekstra Bladet. Og Ekstra Bladet bragte faktisk en artikel på Nationen, hvor Henrik Sass Larsen blev omtalt som ”Rocker-Sass”.

Det stod ikke i en gul bjælke, men et andet sted, siger Jacob Nybroe.

”Men det er den følelse, som Nynne Sass Larsen beskriver fra den periode af sit liv,” forklarer han.

Han mener, at Kristoffer Eriksen har hæftet sig ved en ubetydelig bagatel ved kronikken. I stedet burde Ekstra Bladet og resten af nyhedsmedierne slå ørerne ud og lytte mere til budskabet fra Henrik Sass Larsens datter.

Synes du, at I skulle have faktatjekket det – eller er det ligegyldigt?

”Jeg har forstået hende, som hun gerne vil forstås. Den følelse, hun er efterladt med, var, at omverdenen kiggede på hendes far som rocker,” siger Jacob Nybroe

Ligeglad med sandheden

Kristoffer Eriksen siger som svar, at det er ”ekstremt bekymrende, at en chefredaktør på et dagblad er totalt ligeglad med sandheden”.

”Hvis Jacob Nybroe mener, at det er en bagatel, så synes jeg, at han skal have klippet pressekortet,” siger Kristoffer Eriksen.

Hvorfor det?

”Fordi han som chefredaktør først og fremmest skal have respekt for sandheden. De skulle have udfordret hende på dokumentationen,” mener Kristoffer Eriksen.

Han mener, at Nynne Sass Larsens kronik var blevet meget bedre, hvis JP havde fjernet de forkerte ting. Det havde en god redaktør taget alvorligt, mener han.

”Det er ærgerligt, at Jacob Nybroe ikke er sin opgave voksen,” siger Kristoffer Eriksen

Drop øgenavnene

I ’P1 Morgen’ var Kristoffer Eriksen tidligere i dag i debat med direktør Rasmus Kjeldahl fra Børns Vilkår om kronikken. Her rejste Rasmus Kjeldahl spørgsmålet om Ekstra Bladets brug af øgenavne.

Også Jacob Nybroe mener, at Ekstra Bladet kunne spare folk for meget ved droppe brugen af øgenavne. ”Fadbamsen, Gebyrgribben og Messer-shit,” opremser Jacob Nybroe.

Han mener, at tilnavne er en måde at blande journalistik og holdninger.

”Jeg synes, at man skal adskille views og news. Når du bruger øgenavne, har du taget stilling med din journalistik, og det mener jeg, at man skal undlade,” siger Jacob Nybroe

Kristoffer Eriksen medgiver, at der er øgenavne, som ikke holder længere.

”De er outdatede, og vi bruger dem ikke i dag, fordi tiden har ændret sig,” forklarer han.

Det gælder for eksempel tilnavnet ”skrigeskinken” om Mette Frederiksen.

”Det bryder jeg mig ikke om, og det vil man ikke bruge på Ekstra bladet i dag.”

OK med Henrik Sjus Larsen

Til gengæld kalder han det ”elegant og sjovt”, at Ekstra Bladet i sin tid kaldte Troels Lund Poulsen for ”Trolex”. Og ”Messer-shit” er også inden for skiven.

”Vi skrev det i forbindelse med Meld og Feld, hvor Morten Messerschmidt lavede noget værre lort, og der synes jeg, at det indrammer det meget godt,” mener Kristoffer Eriksen.

Det samme gælder Henrik Sass Larsen, der blev kaldt ”Henrik Sjus Larsen”, da han en valgaften optrådte fuld på tv.

”Hvis man ikke kan holde til det, og ens børn ikke kan holde til det, skal man ikke drikke sig fuld eller stille op i toppolitik. Den slags vil blive påtalt og udstillet, og det blev gjort meget elegant i det tilfælde.”

Om Jacob Nybroe skal have sit pressekort klippet eller ej, svarer Jacob Nybroe i en sms, at Kristoffer Eriksen ikke har ejerskab til Nynne Sass Larsens sandhed.

”Og ej heller mit pressekort.”

0 Kommentarer