Rettelser

Ritzau beklager mangelfuldt citat, der kastede en bombe i debatten om EU-afstemningen  

”Vi skulle have delt citatet op eller skrevet det hele ud,” siger Ritzaus nyhedschef, efter at kommissionsformand Ursula von der Leyen har taget afstand fra danske mediers udlægning af hendes udtalelser

Det var lidt af en bombe under den kommende afstemning om forsvarsforbeholdet, som Ritzau mandag kunne bringe, og som hurtigt bredte sig til andre medier.

I nyheden referer Ritzau EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, for i forlængelse af en konference om Europas fremtid at have argumenteret for traktatændringer på forsvarsområdet, der gør op med måden, EU træffer beslutninger på.

”Der er områder, hvor beslutninger i enstemmighed ikke længere giver mening. EU skal spille en større rolle på sundhed og forsvar. Og ja, hvis der er behov for traktatændringer, så må vi gennemføre dem,” sagde Ursula von der Leyen ifølge Ritzau.

Særligt for dem, der ønsker et ja til en afskaffelse af forsvarsforbeholdet, var den udtalelse ubelejlig, da et af argumenterne her har lydt, at beslutningerne på forsvarsområdet træffes i enstemmighed. Dermed vil Danmark altså reelt have vetoret over for nye udviklinger eller missioner på forsvarsområdet.

Men faktisk var det heller ikke det, Ursula von der Leyen sagde eller mente. Det har hendes talsperson Dana Spinant efterfølgende slået fast.

”Formanden talte aldrig om at ændre afstemningssystemet for at træffe beslutninger på forsvarsområdet. Enhver beslutning om afstemningsbetingelserne på forsvarsområdet vil blive truffet af medlemsstaterne enstemmigt,” skriver Ursula von der Leyens talsperson i en udtalelse til Journalisten og flere andre medier.

Er blevet rettet

Ritzau-nyheden bredte sig hurtigt til en række medier, hvor der også er skrevet analyser på baggrund af Ursula von der Leyens udtalelser, ligesom statsminister Mette Frederiksen gik ud og erklærede sig lodret uenig.

Men i virkeligheden nævnte Ursula von der Leyen aldrig flertalsafgørelser på forsvarsområdet i sin tale. Lytter man talen igennem, fremgår det, at hun i virkeligheden sagde:

”I have always argued that unanimity voting in some key areas simply no longer makes sense if we want to be able to move faster. Or that Europe should play a greater role – for example, in health or defence.”

Hos Ritzau erkender nyhedschef og direktør Line Jakobsen, at formandens udtalelser er blevet hørt og fortolket forskelligt i danske og internationale medier.

I en mail til Journalisten forklarer hun, at miseren bunder i, at Ritzau i deres oprindelige version af artiklen lavede en sammentrækning af den pågældende passus i talen, da de citerede Ursula von der Leyen.

”Hun siger de ting, vi har citeret hende for, men vi skulle have delt citatet op eller skrevet det hele ud. Det beklager vi. Og det rettes,” skriver hun.

Sent onsdag eftermiddag har Ritzau derfor korrigeret citatet og opdateret nyheden fra mandag med et citat fra EU-Kommissionen om, at Ursula von der Leyen ikke ønsker flertalsafgørelser på forsvarsområdet.

 

0 Kommentarer