Lykkepiller er farlige, og der bliver udskrevet alt for mange af dem i Danmark. Sådan cirka var det overordnede budskab i DR2-programmet ”Danmark På Piller” – og en række andre historier på flere af DR’s platforme, som er blevet publiceret de sidste par dage.
Men det budskab er unuanceret, og det kan i værste fald kan koste liv, siger professor og overlæge i psykiatri Poul Videbech:
»Det er en skræmmekampagne, der kan koste folk livet. Jeg kender adskillige eksempler på selvmord, efter at venner og familie har rådet syge til at droppe antidepressiv medicin. Jeg kan selvfølgelig ikke sige med sikkerhed, at det har været på grund af medierne, men så længe muligheden eksisterer, så bør medierne være meget nuancerede i deres dækning af det her emne,« siger Poul Videbech til Journalisten.
Han sammenligner det med, at journalister skulle lave programmer om, at sukkersyge skulle holde op med at tage insulin:
»Det ville de aldrig gøre. Men det er åbenbart anderledes, når det handler om deprimerede. Jeg synes, det er at sparke på folk, der ligger ned. Det er folk, der har behov for det, og de her programmer får dem til at få det mærkeligt med at tage deres medicin,« siger Poul Videbech.
Danmarks Radio afviser, at de skulle køre en skræmmekampagne:
»Vi sætter i disse dage fokus på danskernes medicinforbrug, og vi gør det i stor respekt for dem, der tager medicinen. Det er et vigtigt emne både for samfundet og den enkelte, og det er afgørende, at alle synspunkter kommer til orde,« siger Ole Hjortdal, der er ansvarlig for tv-programmet.
Poul Videbech har ikke set hele tv-programmet, der blev sendt i går, men baserer sine udtalelser på DR’s dækning på dr.dk og i radioen – og på den oplevelse, han selv havde med en DR-journalist, der skulle interviewe ham til tv-programmet. Før det skulle sendes, fik Poul Videbech at vide, at han ikke optrådte i programmet. Han blev gal og svarede DR i en mail, som han offentliggjorde på sin Facebook-profil i går aftes.
”Det blev klart (…), at man ikke ønskede reel oplysning om disse problemer – noget, som seerne virkelig kunne have gavn af – men i stedet på forhånd havde valgt nogle synspunkter, som man søgte bekræftet,” skriver Poul Videbech i mailen.
Poul Videbech beskriver, hvordan DR-journalisten igen og igen spurgte ind til den samme dagsorden, som Poul Videbech i mailen beskriver som “antidepressiva virker ikke”, “hvis de virker, medfører de selvmord” og “når man holder op med dem, giver det forfærdelige abstinenssymptomer”.
Poul Videbech bemærker over for Journalisten, at man tilsyneladende ikke har talt med en eneste psykiater i programmet om lykkepiller fra i går aftes:
»Man har åbenbart ikke fundet det vigtigt,« siger Poul Videbech.
Ole Hjortdal fra DR afviser, at man på DR skulle sortere i holdninger.
»I forbindelse med denne indsats har vi lavet meget research og talt med mange fagpersoner. De kommer alle sammen til orde i de programmer og de debatter, vi laver. Poul Videbechs synspunkter er også blevet refereret i vores dækning,« siger Ole Hjortdal.
Opdateret klokken 14.32 med kommentarer fra både Poul Videbech og Ole Hjortdal
21