Ytringsfrihed

Pressefriheden i Rusland er lige så lav som i Sovjet-tiden

Kritiske journalister bliver i stigende grad udsat for overfald, dødstrusler og fabrikerede retssager, lyder det fra Amnesty International

Rusland er ikke ligefrem kendt for at have en høj grad af pressefrihed. Men selv efter russiske standarder er undertrykkelsen af uafhængige medier i dag af en sådan karakter, at situationen bedst kan sammenlignes med Rusland under Sovjet-tiden.

Det skriver Amnesty International i rapporten ’You will be arrested anyway’, der giver en omfattende kortlægning af myndighedernes forsøg på at forhindre omtale, som kritiserer magthaverne i landet.

”Journalistik er blevet en farlig profession, især når den udfordrer magtstrukturer og afslører krænkelser af menneskerettighederne,” skriver Amnesty International i rapporten.

”Mange journalister har mistet livet, er blevet udsat for brutale overfald, dødstrusler eller er blevet anklaget i fabrikerede retssager,” lyder det videre.

Amnesty International skriver, at de russiske myndigheder ”i alvorlig grad” har begrænset befolkningens ret til at ytre holdninger, der kolliderer med den officielle ”sandhed”.

Politiet er hurtigere end journalisterne

Faktisk slår myndighederne så hårdt ned på demonstrationer, at det nærmest er umuligt for medierne at dække dem, fordi politiet opløser demonstrationerne, før medierne når frem.

Det forklarer menneskerettighedsforkæmper og journalist Sofia Rusova til Amnesty.

”Der er ikke længere nogen protester at rapportere fra. I det øjeblik, nogen går på gaden for at demonstrere, bliver de arresteret,” siger Sofia Rusova, der også er næstformand i det russiske forbund for journalister og mediearbejdere.

Få uafhængige medier tilbage

Ifølge Amnesty er der i dag meget få uafhængige medier i landet, hvorimod staten sidder tungt på radio, tv og trykte medier.
Og selv uafhængige medier må i mange tilfælde pålægge sig selvcensur for at undgå repressalier.

Muligheden for at overleve som uafhængigt medie er de senere år desuden blevet forværret på grund af en ny lov, der forbyder økonomisk støtte fra udlandet til medier i Rusland.

På Press Freedom Index fra Journalister uden Grænser ligger Rusland i dag nede som nummer 155. I 2002 var placeringen 122.

0 Kommentarer