Preben Lund takker af efter 30.000 radioaviser: ”Mine bidrag til dansk journalistik er få og små”

Med de opløftende ord ”det skal nok gå alt sammen” lukkede den mangeårige nyhedsoplæser søndag aften sin sidste udsendelse

Hvis man kender Preben Lund, kunne man godt høre det på hans stemme. At noget ikke var helt, som det plejer at være, da han søndag aften nåede frem til slutningen af Radioavisen klokken 21.

”Tak til alle, der har lyttet med. Tak til jer. Og husk: Det skal nok gå alt sammen,” lød det en anelse grødet fra værten, da han havde læst vejrudsigten op og rundede udsendelsen af.

Og den lidt bævende stemme havde sin årsag.

Som Preben Lund også forklarede i æteren, var udsendelsen nemlig hans sidste efter knap tre årtier som vært på Radioavisen. Over 30.000 udsendelser er det blevet til – og det ramte ham alligevel.

”Jeg blev sgu berørt af det, det kunne man godt høre,” siger Preben Lund i dag.

”Jeg har jo levet af ord i mange år, men det er alligevel svært at sætte ord på den følelse. Det er surrealistisk og mærkeligt. En blanding af vemod og noget helt fundamental sentimentalitet,” forklarer han.

Næsten for pæn

Det er 28 år siden, Preben Lund, der nu går på pension, startede som nyhedsoplæser på Radioavisen. Afskedssalutten efter gårsdagens udsendelse havde han overvejet nøje.

”Det er jo ikke min talerstol, og jeg skal ikke benytte lejligheden til at komme med de store budskaber. Men jeg tænkte alligevel, at langt det meste, jeg har læst op i årenes løb, jo har været negativt – krig og terror og død. Jeg har mest læst dårlige nyheder op, men der er jo også meget rart og godt i verden. Og det afspejler Radioavisen ikke altid. Det var derfor, jeg fandt på det,” forklarer Preben Lund.

Han afviser, at det skal forstås som en kritik af Radioavisens prioriteringer eller som et indspark i debatten om konstruktive nyheder.

”Sådan nogen som os er jo sat i verden for at finde fejlene, og det ER jo vores opgave at bide magthaverne i haserne. Faktisk er Radioavisen næsten for pæn, vi kunne godt være lidt mere bidske, når vores professionelle kilder løber om hjørner med os – og det gælder især også mig selv,” siger han.

Men det bidske ligger ikke så godt til Preben Lunds temperament. Ifølge ham selv er det også en af årsagerne til, at rollen som nyhedsoplæser har passet ham godt.

”Jeg er sådan lidt halvt konfliktsky. Mit temperament ville slet ikke have kunnet holde til at gå til biddet og hugge til, som mange af mine kolleger er så dygtige til at gøre på en fair måde,” siger han.

Den stolteste bedrift i karrieren

Selv om Radioavisen er det vel nok mest fasttømrede format i dansk journalistik, er der alligevel sket meget i de 28 år, Preben Lund har stået ved mikrofonen.

En af de største ændringer har været, at studieværten – eller oplæseren, som han har det helt fint med at blive kaldt – i dag gerne må træde i karakter.

”Tidligere var oplæseren mere en autoritet, der læste strikst op fra manuskriptet. Nu kan vi godt gå udenfor manus og også blive lidt personlige, uden at det bliver privat. Jeg har også forsøgt mig med en lille personlig kommentar indimellem, men det er en svær øvelse,” siger Preben Lund, der i det hele taget ikke er meget for at tage rampelyset.

”Mine bidrag til dansk journalistik er få og små. Det er ikke ligefrem Cavlingpriser, der fylder her på min boghylde. Men Radioavisens medarbejdere valgte mig engang til årets kollega, og det er den stolteste bedrift i mit arbejdsliv. Det blev jeg virkelig rørt over,” fortæller Preben Lund.

Hvordan tror du, dine kolleger vil beskrive dig?

”Måske som en lidt harmløs og pudseløjerlig venlig mand, der går omkring på redaktionen,” griner han.

Efter 30.000 radioaviser takker Preben Lund af: ”Mine bidrag til dansk journalistik er få og små”

Udskrev valg ved en fejl

En enkelt gang er det alligevel sket, at Preben Lund – helt uforvarende – har stjålet rampelyset. Det var i 2015, hvor han ved en fejl kom til at udskrive folketingsvalg i en nyheds-sms fra DR.

”Det er vist stadig det eneste, der dukker op, når man googler mig. Og det var virkelig en nærdødsoplevelse,” siger Preben Lund, der kom til at udsende sms’en fra et kursus i DR’s nye CMS-system.

Han gik efterfølgende i medierne og lagde sig fladt ned, ligesom han også ringede til DR’s daværende nyhedsdirektør og sagde, at han bare kunne fyre ham. Så galt gik det dog ikke. Faktisk langt fra – Preben Lund blev i stedet oversvømmet med søde henvendelser.

”Det var rørende, så mange mails jeg fik fra kendte og ukendte mennesker, der sagde ’godt gået’, fordi jeg tog ejerskab og ansvar for fejlen,” fortæller han.

Mængden af søde beskeder dengang er dog intet at regne sammenlignet med de mange, som Preben Lund har modtaget efter sin sidste udsendelse i går.

”Det er virkelig ikke krukkeri, men jeg er dybt, dybt rørt og taknemmelig over, at det har gjort indtryk på så mange. Det er jo bare en radioavis, hvor jeg læser et stykke op fra en lap papir,” siger Preben Lund.

0 Kommentarer