Praktik

Praktikpladserne mangler til efteråret: Nu kommer DMJX med opfordring

Der har været flere praktikpladser end praktikanter de seneste tre år, men det billede ændrer sig ved den kommende praktiksøgning

Det har i flere år været en slags købers marked, når journalist- og medietilrettelæggerstuderende har søgt praktikplads.

De seneste tre års tid har der været et pænt overskud af praktikpladser i forhold til antallet af studerende, der skulle finde en praktikplads. I efteråret 2021 var der således omkring 40 pladser i overskud, mens der i foråret var i omegnen af 45 praktikpladser til overs, da alle studerende havde sagt ja til en arbejdsplads.

Sådan kommer det ikke til at være længere.

Ved efterårets praktiksøgningsrunde vil der være langt flere studerende på jagt efter en praktikplads, end der egentlig er praktikpladser.

”Det kommer til at vende tilbage til den situation, hvor der må forventes en anden kamp om pladserne fra de studerendes side,” siger Martin Vestergaard, praktikkoordinator på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX).

Op mod 50 pladser mangler

Martin Vestergaard kan ikke sætte et helt konkret antal på, hvor mange praktikpladser der kommer til at mangle, men det er op mod 50.

Manglen på praktikpladser skyldes, at det er blevet besluttet, at studerende fra DMJX igen skal i praktik i 18 måneder ad gangen i stedet for 12 måneder ad gangen.

”Det er dybt problematisk for de studerende. Et minus på antal praktikpladser vil jo være et kæmpe problem for uddannelserne og studerende, fordi man ikke kan få den praktik, der er del af ens uddannelse,” siger Martin Vestergaard.

Opfordrer flere til at slå mere op

Opfordringen fra Martin Vestergaard er klar.

”Der er måske nogle, der ikke har slået op i en periode, fordi det var svært at besætte pladserne. Dem vil vi gerne have på banen igen. Vi opfordrer også steder til at slå flere op,” siger han.

Fra DMJX’ side forsøger man i øjeblikket at gøre, hvad man kan for at stampe så mange pladser som muligt op af jorden.

”Vi prøver at finde pladser, også i udlandet. Det er et halvt år ad gangen, men det vil afhjælpe det lidt. Så vi prøver lidt forskelligt i øjeblikket, men det er ret mange, der skal til,” siger Martin Vestergaard.

De studerende bliver fordelt på Store Matchdag, der før i tiden gik under navnet panikdag. Den panikagtige situation risikerer nu at indfinde sig igen blandt de studerende, når matchdagen bliver afholdt i november.

”Vi håber at kunne finde så mange som muligt, men jeg kan godt frygte, at det kan være svært at få kabalen til at gå op. Det kan være svært for nogle at vælge noget helt andet, end de har forestillet sig,” siger Martin Vestergaard.

Lokalmedier har manglet praktikanter

Det er særligt lokale og regionale medier, der har haft svært ved at trække praktikanter til, mens der har været overskud på praktikpladser.

Og det er ifølge Martin Vestergaard en udbredt udfordring at få unge og studerende til at forestille sig, at man kan bo og arbejde uden for de store byer i landet. Det gælder også de journaliststuderende.

”Det er en udfordring, vi også skal deale med de studerende om, hvis chancerne skal være bedre,” siger han.

DMJX besluttede i 2020 at genindføre 18 måneders praktik.

Det skete, efter at man i 2017 havde indført en forsøgsordning med 12 måneders praktik for netop at komme udfordringen med for få praktikpladser til livs.

Beslutningen om at gå tilbage til 18 måneder blev taget, fordi flere mediearbejdspladser ønskede det.

I den forbindelse kom der positive tilsagn fra arbejdspladserne om at opjustere antallet af praktikpladser. Og det er altså nu, der skal leveres på det, hvis praktiksystemet skal fungere for alle.

”Der har været nogle tilkendegivelser i branchen om, at man gerne vil være med til at løse det. Så må vi se, om det også reelt sker,” siger Martin Vestergaard.

0 Kommentarer