Israel-Palæstina

Politiker anfægter forskers rolle som ekspert i medierne

”Vi anser professor mso Sune Haugbølle som en yderst kompetent og relevant ekspertkilde, når det handler om at belyse den årtier lange konflikt mellem Israel og palæstinenserne," lyder det fra TV 2

”Hey TV 2 News: Hvorfor i alverden bruger I Sune Haugbølle som “ekspert”? Sune Haugbølle er overhovedet ikke “ekspert”.”

Sådan lød det onsdag i et tweet fra Henrik Dahl, der er Liberal Alliances spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget.

Sune Haugbølle er professor i globale studier ved Roskilde Universitet og har i årevis beskæftiget sig med Israel-Palæstina-konflikten. Det var da også i forbindelse med den nuværende krig mellem Israel og Hamas, at Sune Haugbølle forleden igen optrådte på TV 2 News, hvor han udlagde sine vurderinger og analyser af konflikten.

Henrik Dahl kalder TV 2’s brug af professoren som ekspert for ”skandale”. Han hæfter sig ved, at Sune Haugbølle i 2021 var medunderskriver på et opråb underskrevet af 36 forskere og undervisere med speciale i Mellemøsten.

I det opråb lød det, at ”Danmark bør påtage sig en ledende rolle i kampen mod israelsk apartheid”. I indlægget, der blev bragt i Politiken, lyder det blandt andet:

”Volden i Gaza, Jerusalem, og resten af det historiske Palæstina er et resultat af den fortsatte udvidelse af Israels bosætterkolonialisme og implementeringen af et apartheidsystem. Som undervisere, forskere, og medmennesker finder vi afkolonisering og international retfærdighed vigtigt. Derfor står vi side om side med det palæstinensiske folks brede modstand mod undertrykkelse på tværs af civilsamfund og landegrænser.”

Kunne have fulgt op med kritiske spørgsmål

Det er ikke første gang, at Sune Haugbølles underskrift på indlægget har været en ting for medier.

I september sidste år opdaterede DR en artikel om de daværende uroligheder omkring Gaza, hvor Sune Haugbølle medvirkede som ekspert. I første omgang fremgik det ikke, at han havde skrevet under på et sådan indlæg.

”Dette burde være fremgået af artiklen, men journalisten var ikke vidende derom. Artiklen er derfor blevet opdateret,” lød det i en kort artikel på DR’s fejl- og faktaside.

TV 2 kunne da også have gjort noget for at gøre seerne opmærksomme på netop det, lyder det fra Kerrin Linde, redaktionschef med ansvar for udlandsdækning på TV 2 News.

”Som offentligt ansat har han sin ytringsfrihed, og som mange andre har han også tydelige holdninger til denne konflikt. Dem kunne vi med fordel have gjort vores seere og brugere opmærksomme på ved for eksempel at spørge ind til, om han fordømmer Hamas’ terrorangreb på Israel den 7. oktober på samme måde, som han tidligere i et læserbrev sammen med 36 andre forskere og undervisere har fordømt det, de kaldte ’den israelske regerings krigs- og voldshandlinger mod palæstinensiske civile’,” skriver hun i et skriftligt svar og tilføjer:

”For TV 2 handler det altid om at få så afbalanceret en dækning som muligt, også i denne konflikt, hvor vi prøver at få varierende stemmer på. Samtidig skal vi være enormt skarpe på at få stillet de kritiske, opfølgende spørgsmål til alle ekspertkilder.”

”Yderst kompetent og relevant”

Sune Haugbølle selv siger til Journalisten, at han intet har at skamme sig over.

”Hvis man tænker sådan, har man ikke læst min forskning. Jeg rådgiver regeringer og firmaer på det højeste niveau internationalt.”

Hvordan kan du være objektiv, når du har været medunderskriver på det indlæg?

”Jeg adskiller min politiske holdning fra det. Der er ikke nogen hos hverken DR eller TV 2, der har fundet mine vurderinger eller analyser biased, og arbejdet som kommentator i medierne har jeg udført i 15 år,” siger Sune Haugbølle.

Hos TV 2 har de da heller ikke noget at udsætte på Sune Haugbølles faglighed.

”Vi anser professor mso Sune Haugbølle som en yderst kompetent og relevant ekspertkilde, når det handler om at belyse den årtier lange konflikt mellem Israel og palæstinenserne. Sune Haugbølle kan sætte konflikten i en historisk kontekst, og derfor bliver han ikke bare brugt som ekspert af TV 2, men af mange andre danske medier,” skriver Kerrin Linde.

0 Kommentarer