Fravalgt

”Pludselig ligger der noget, som for kort tid siden har været et liv”

Hver dag afleverer fotografer billeder til deres kunder og redaktører, som aldrig bliver bragt. Forklaringerne kan være mange og gode, men indimellem er det et billede med en særlig plads i fotografens hjerte. Her tilbyder vi en plads til de dræbte darlings

HVAD: Døde slædehunde på losseplads i Grønland

FOTOGRAF: Anders Rye Skjoldjensen

FRAVALGT AF: Dagbladet Information

”Jeg tog billedet på en losseplads i den lille bygd Qaanaaq i Nordvestgrønland sidste år. Sammen med en journalist var jeg deroppe for at følge et dansk forskerhold fra DMI til en klimahistorie om, hvordan havisen bliver tyndere og ændrer vilkårene for de lokale fangere.

Man kan kun sejle eller køre med hundeslæde til og fra den her bygd. Derfor ender stort set alt deres affald på den lokale losseplads – der ligger køleskabe og gamle bleer og industriaffald og slædehunde, der ikke kan arbejde mere.

Fordi de her hvide hunde lå halvt begravet i sne, opdagede jeg dem først ikke. Men pludselig ligger der noget, som for kort tid siden har været et liv, og som nu er henkastet som skrald. Det var nok det, jeg reagerede på.

I min lidt naive københavnertilgang til hunde som kæledyr og ikke brugsdyr er det voldsomt og spektakulært at se. Det er et brutalt, men også æstetisk smukt billede. Og jeg synes, det fortæller en historie om, at vi er et helt andet sted i verden.

På sådan en tur samler man fotos ind og skyder på alt, hvad man ser. Samtidig arbejder man med en journalist, som også samler ind og skaber en historie – og indimellem overlapper de to ting ikke 100 procent. Scenen fra lossepladsen endte med ikke at blive beskrevet i artiklen, og derfor røg billedet i svinget. Til gengæld sendte jeg det ind til Årets Pressefoto som en del af en serie, der fik en andenpris.”

Har du selv et fravalgt billede, der står dit hjerte særligt nært og gemmer på en god historie, så send det til keb@journalisten.dk

0 Kommentarer