
Netavisen Pio bragte fredag en historie om gnidninger mellem Nye Borgerliges folketingsmedlem Lars Boje Mathiesen og partiformand Pernille Vermund. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Jeg håber da, at han får solgt sin BMW.
Sådan lyder det i et skriftligt svar fra Lars Boje Mathiesen, folketingsmedlem for Nye Borgerlige, efter at journalist på Netavisen Pio Jan Kjærgaard er blevet bestormet med opkald fra, hvad han selv går ud fra er Lars Boje Mathiesens følgere på Facebook.
Jan Kjærgaard selv betegner det som chikane. Dagen igennem har han modtaget opkald fra en stribe forsikringsselskaber, som har fået det indtryk, at han ønskede et tilbud på forsikringer. Samme type opkald har han fået fra ejendomsmæglere, der har fået hans telefonnummer, fordi journalisten skulle have interesse i at få dem til at sælge hans hus.
I løbet af weekenden har han også fået sms’er fra personer, der skulle være interesserede i at købe hans BMW 325 for 1.500 kroner.
Men Jan Kjærgaard har ikke selv henvendt sig til hverken forsikringsselskaber, ejendomsmæglere eller sat en bil til salg. Han ejer end ikke en BMW.
Siden lørdag 13.45 har Jan Kjærgaard modtaget omkring 100 opkald fra telefonnumre, han ikke kender. Det første kom, omkring en halv time efter at Lars Boje Mathiesen på Facebook havde delt et skærmbillede af en korrespondance mellem ham selv og Jan Kjærgaard.
I korrespondancen kan man læse, at Jan Kjærgaard henvender sig til Lars Boje Mathiesen med et spørgsmål om forholdet mellem folketingsmedlemmet og Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund. Jan Kjærgaard havde hørt ”på vandrørene, at det ikke går alt for godt mellem dig og Vermund… Er det personligt eller handler det om politiske uenigheder?”, lyder det i Jan Kjærgaards henvendelse.
Til det svarer Lars Boje Mathiesen, at journalisten vist skal have tjekket sine vandrør. Det bliver Lars Boje Mathiesen citeret for – og fik så et svar tilbage fra folketingsmedlemmet, at han ikke ønsker at deltage i nogen artikler med Jan Kjærgaard.
”Der er journalister.. Og så er der folkene fra netavisen Pio Pio. Og tænk… I tvinges til at betale for sådan noget via jeres skattekroner,” skriver Lars Boje Mathiesen i opslaget på Facebook.
Går ud over den demokratiske samtale
Opslaget er lagt på Facebook klokken 13.15. En halv time efter begyndte Jan Kjærgaards telefon at ringe.
”Der er en, der siger, at jeg har totalsmadret vedkommendes bil. Det er skjult nummer og en uden navn. Han vil bare have bekræftet, at mit forsikringsselskab skal betale for hans totalsmadrede bil,” siger Jan Kjærgaard.
En anden ringer angående nogle pizzaer, som Jan Kjærgaard intet kender til. Jan Kjærgaard fik hurtigt en mistanke om, at det kunne have noget med Lars Boje Mathiesen at gøre og tjekkede politikerens Facebook-profil.
Her fik han øje på en lang række kommentarer. En del sviner hans arbejde til. Men flere opfordrer også til at bestorme journalisten med sms’er.
Opslaget har i skrivende stund fået 1.200 kommentarer, 270 delinger og godt 6.000 reaktioner.
Samtidig er Jan Kjærgaards arbejdstelefon, som telefonnummeret hører til, blevet ubrugelig.
”Jeg har fået omtrent 100 opkald. Det er ikke sådan, at jeg skal indlægges. Men jeg synes, at det går ud over den demokratiske samtale,” siger Jan Kjærgaard og tilføjer.
”I den her lange række bemærkninger på Facebook kan man altså se ret konkret, hvordan det foreslås, at jeg skal chikaneres. Det er altså udenfor, hvordan den demokratiske samtale bør foregå.”
Vil have Lars Boje til at tage afstand
Jan Kjærgaard fremhæver selv, at det står folk frit for at kritisere hans arbejde.
”Lars Boje Mathiesens følgere må gerne diskutere min artikel og Pio. Jeg kan tåle meget, men decideret chikane med at besværliggøre mit og min families liv, er for meget.”
Jan Kjærgaard frygter, at den slags chikane af journalister og debattører kan medføre, at nogen afholder sig fra at dække bestemte sager eller holder sig væk fra den offentlige debat.
”Jeg synes, at det ville klæde Nye Borgerlige at tage afstand for den form for chikane af journalister og debattører.”
Men er det Lars Boje Mathiesens og Nye Borgerliges ansvar, hvad følgerne gør?
”Vi kan se ret konkret i det kommentarspor, hvordan de mener, jeg skal chikaneres, og chikanen er tæt forbundet med, at mit telefonnummer er blevet delt.”
”Det påhviler ham at tage stilling til, om det var det, han ønskede. De må også sige, om de synes, at det er en metode, de sympatiserer med,” siger Jan Kjærgaard.
Men Lars Boje Mathiesen kommer ikke til at tage afstand, fremgår det af et skriftligt svar, han har sendt til Journalisten.
”Jeg er ikke kollektivist eller socialist, som Jan Kjærgaard øjensynligt virker som om, hvilket jo nok er derfor, det kommer naturligt for ham, at jeg skal tage ansvar for andre menneskers handlinger,” skriver han.
Derudover hæfter Lars Boje Mathiesen sig ved, at Jan Kjærgaards telefonnummer også fremgår af Pios hjemmeside.
Samtidig langer han ud efter Jan Kjærgaards måde at henvende sig på:
”Angående hans adfærd og professionalisme i sin henvendelse til mig, så mener jeg, vores korrespondance siger det fint uden behov for yderlige kommentarer. Men hilser det da velkommen, hvis I som fagblad tager eksemplet op i en debat, om hvorvidt dette er standarden for den danske journaliststand,” skriver Lars Boje Mathiesen, der fortsætter:
”Det er ikke min opfattelse, da jeg i 99% af tilfældene møder saglige, fagligt stolte og seriøst arbejdende journalister, som arbejder under vanskelige vilkår i det moderne mediebillede.”
Som slut på beskeden lyder det, at:
”Og slutteligt, så håber jeg da, han får solgt sin BMW.”
Står inde for historien
Jan Kjærgaard, hvis jeg var Lars Boje Mathiesen og havde modtaget den sms fra dig, kunne jeg godt være i tvivl om, hvorvidt det var til citat eller baggrund, når du skriver, at det er noget, du har hørt på vandrørene. Kan du forstå, man kan være i tvivl om det?
”Ikke umiddelbart. Jeg formoder, at han også har modtaget henvendelsen fra partiet. Min forventning er, at han er helt med. Jeg synes, at jeg har en forpligtelse til – når han indirekte skriver, at han ikke kan genkende billedet – at bringe det citat.”
Skulle du have gjort mere for at gøre det klart, at det var til citat?
”Da jeg havde fået kommentaren, gik jeg straks ind og opdaterede. Jeg så slet ikke, at han havde svaret, at han så fortrød. Jeg regnede med, at han gerne ville citeres. Normalt klages der over, hvis der ikke er forelagt ordentligt, så det var jeg meget opmærksom på. Så synes jeg ikke, at han kan fortryde. Og jeg forstod heller ikke hvorfor.”
Så det er altid til citat, når du henvender dig til en politiker med noget, du har hørt på vandrørene?
”Det kan være, at jeg selv siger, at det er til baggrund. Men politikeren kan også sige, at han ingen kommentarer har, men siger noget til baggrund. Han siger ikke noget om, at det er til baggrund. Han kunne have sagt, at han ikke gad medvirke i mit lort, og så ville det jo være fint. Men jeg regner med, at han er professionel og er med,” siger Jan Kjærgaard, der står helt inde for historien og metoden.
Jan Kjærgaard tilføjer, at han ikke har noget imod at få skældud af en politiker eller andre kilder.
”Det er inden for det, man kan forvente som politisk journalist. Men man skal som journalist ikke påregne den her slags chikane,” siger han.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
https://signal.dk/2022/06/15/lars-boje-mathiesens-troldehaer-er-ikke-velkommen/