Kommunikation

”Pape kommer ikke igennem det her, før han har stillet sig til rådighed”

Det kan godt være, at Søren Pape Poulsen kommer til at forsøge at forklare sig i bløde interviews, men det tror erfaren kommunikationsrådgiver ikke, at han kan slippe afsted med

Intet mindre end tre timer og 43 minutter tog det i 2013 daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen at udtømme den danske journaliststand for spørgsmål til GGGI-sagen.

Og netop sådan et pressemøde kan den konservative statsministerkandidat Søren Pape Poulsen lade sig inspirere af, hvis han vil have ro på settet.

”Et af værktøjerne i værktøjskassen er at lave sådan et pressemøde, hvor man stiller sig fuldkommen til rådighed for medierne og svarer på alle spørgsmål og bliver ved, indtil der ikke er flere,” vurderer kommunikationsrådgiver Martin Vith Ankerstjerne fra Decisions, som tidligere i karrieren har rådgivet en lang række toppolitikere i Venstre.

Onsdag meldte Søren Pape Poulsen ud, at han og ægtemanden Josue Medina Vasquez Poulsen går fra hinanden.

Meldingen kommer i halen af en række sager, der har haft ægtemanden Josue Medina Vasquez Poulsen i fokus. I sidste uge beklagede Pape, der er statsministerkandidat, at hans mand har sagt forkerte ting, som Pape selv har viderebragt i offentligheden.

Ubesvarede spørgsmål

Men landets kritiske journalister har stadig en række spørgsmål, de vil have svar på. For eksempel bringer Berlingske onsdag en faktaboks med 8 konkrete spørgsmål, som avisen ikke kan få svar på fra De Konservatives pressetjeneste.

Her er Berlingskes spørgsmål til Søren Pape Poulsen:

 • Pape har skrevet på Facebook, at hans mand har fortalt ting, som er forkerte. Hvilke forkerte ting er der konkret tale om?
 • Pape pointerer også på Facebook, at andre forhold beror på misforståelser. Hvad er det konkret for nogle misforståelser?
 • Troede Søren Pape Poulsen selv, at Josue Medina Vasquez er jøde?
 • Hvornår blev Pape bekendt med, at Vasquez angiveligt ikke er jøde?
 • Startede fortællingen om, at Vasquez er nevø til den tidligere præsident i Den Dominikanske Republik, fra Vasquez eller Pape?
 • Startede fortællingen om, at Vasquez er jøde, fra Vasquez eller Pape?
 • Til Ekstra Bladet har De Konservatives pressetjeneste oplyst, at det er helt korrekt, at den tidligere præsident i Den Dominikanske Republik ikke er Josues onkel. I oplyser, at der dog er en familiær relation mellem Vasquez’ far og den tidligere præsidents familie. Kan I konkretisere, hvad det er for en relation?
 • Hvorfor har Josue Medina Vasquez deltaget i møder med Inger Støjberg, Mai Mercado og Søren Pape Poulsen i Den Dominikanske Republik?

Kilde: Berlingske

Sagen blev oprindeligt oprullet af Ekstra Bladet, som heller ikke har haft held til at få svar på avisens spørgsmål til partilederen.

”Han kan også vælge at tage det individuelle interview med Ekstra Bladet, som han ikke har ønsket at tage, og derved åbne dialogen. Men han kommer ikke igennem det her, før han har stillet sig til rådighed for medierne og svaret på alle de spørgsmål, der måtte være,” siger Martin Vith Ankerstjerne.

Samme toner lyder fra selvstændig kommunikationsrådgiver Benny Damsgaard, der har en fortid som kommunikationschef for Det Konservative Folkeparti.

I første omgang forestiller han sig, at Søren Pape Poulsen vil vælge at tage en timeout på et par dage. Samme greb blev for eksempel anvendt af Michael Dyrby, da han stoppede som chefredaktør på B.T. i kølvandet af dokumentaren om MeToo-sager på TV 2. Efter otte dages tavshed stillede han op til et stort interview hos Berlingske.

Pape har været for tilbageholdende

Benny Damsgaard vurderer, at vælgerne kan forstå, at der tages en timeout. Men kommunikationsmæssigt er han enig i, at Søren Pape Poulsen skal besvare mediernes kritiske spørgsmål for at komme videre:

”Sagen har også fået det omfang, den har, fordi man har været meget tilbageholdende fra Søren Pape Poulsens side med at besvare de spørgsmål, der har været,” siger han.

Her fremhæver han, at Søren Pape Poulsen for eksempel forsøgte at dysse sagen ned med et Facebook-opslag i fredags, en form for doorstep-interview i forbindelse med landsrådet i Det Konservative Folkeparti og en optræden i TV 2-programmet ’Lippert’.

”Men der var tale om overordnede og meget runde svar på nogle meget konkrete spørgsmål, der presser sig på,” siger Benny Damsgaard.

Han siger ikke, at Søren Pape Poulsen nødvendigvis skal sidde der lige så længe, som Lars Løkke Rasmussen gjorde til GGGI-pressemødet. Og en anden løsning kan meget vel blive, at Søren Pape Poulsen stiller op til et langt, kritisk interview i et enkelt medie om sagen.

”Man går kommunikationsmæssigt i den retning, fordi der er behov for at få svaret og begynde at få genopbygget troværdigheden, som er i frit fald, fordi man lader tingene accelerere,” vurderer Benny Damsgaard, der også fremhæver, at Søren Pape Poulsen stillede op til et lignende pressemøde, da han i 2014 svarede på spørgsmål om et omdiskuteret sponsorat til fodboldklubben Viborg FF.

Blød sofa kan komme i spil

Ifølge Benny Damsgaard er der også en mulighed for, at Søren Pape Poulsen forsøger at svare på kritikken i et blødere format på tv, men det kommer an på, hvor meget sagen udvikler sig i de kommende dage.

Sagen tog sin begyndelse i Ekstra Bladet, som først satte fokus på Søren Pape Poulsens ægtemands manglende familiære forbindelse til en politisk topfigur i hjemlandet.

Siden er andre medier som Jyllands-Posten, Berlingske og Frihedsbrevet kommet til med nye kritiske vinkler.

Det vigtigste for Søren Pape Poulsen nu er at overbevise vælgerne om, at sagen er afklaret.

Og for at komme til det punkt skal alle de kritiske spørgsmål besvares, vurderer Martin Vith Ankerstjerne:

”Det kan godt være, at man også vælger den lidt blødere ’Go’ Aften Danmark’-løsning, men det tror jeg ikke, at han kan slippe afsted med. Det tror jeg ikke, at de andre medier vil stille sig tilfredse med. Han bliver nødt til på en eller anden måde at stille sig til rådighed,” lyder vurderingen.

OVERBLIK: Papes mand har været i vælten flere gange

Mens de har dannet par, har Josue Medina Vasquez Poulsen ved flere lejligheder været involveret i sager, der har trukket overskrifter:

 • Spritkørsel, januar 2018:

Personalet på Burger King i Viborg observerer en fuld Josue Medina Vasquez køre fra spisestedet. Politiet pågriber ham med en promille på 1,25. Dengang er Pape justitsminister.

 • Bytur, maj 2018:

Josue Medina Vasquez får ud på de sene nattetimer slag af en slovak, som er i Danmark i forbindelse med VM i ishockey. Papes daværende kæreste mener, at der er tale om en hadforbrydelse. Det kan Anklagemyndigheden dog ikke bevise. Slovakken får efterfølgende en dom på 30 dages fængsel.

 • Usandhed om relation til præsident, august 2022:

Josue Medina Vasquez Poulsen, der i 2021 blev gift med Søren Pape Poulsen, ender endnu en gang på Ekstra Bladets forside.

Han har sagt, at han er nevø til en tidligere præsident i Den Dominikanske Republik. En information, som også Pape har fortalt videre i offentligheden. Men relationen er ikke biologisk.

 • Usandhed om religion, september 2022:

Pape har blandt andet på en konference for antisemitisme fortalt, at hans ægtefælle er jøde. Men det er ikke sandt, skriver Ekstra Bladet. Venner og menighedsfæller til Josue Medina Vasquez Poulsens forældre fortæller til avisen, at familien i virkeligheden var en del af det kristne trossamfund Syvende Dags Adventistkirken.

Kilder: Ritzau, eb.dk og tv2.dk.

0 Kommentarer