Sindedag

P1 Orientering går fra live-radio til forskudt podcast

Medarbejderne kalder det ”uforståeligt”, at ’P1 Orientering’ ikke længere skal eksistere som radio-tilbud

”Det er med fortvivlelse og forundring, at vi som medarbejdere på P1 Orientering har modtaget meddelelsen om, at Orientering bliver nedlagt som live-udsendelse på P1, og antallet af medarbejdere på redaktionen bliver halveret.”

Sådan lyder det i en udtalelse, som medarbejderne på ’P1 Orientering’ har sendt til ledelsen i dag.

Her bliver der lagt vægt på, at ’P1 Orientering’ ved flere lejligheder er blevet fremhævet som et journalistisk flagskib og et vigtigt public service-tilbud for lytterne.

”Dette kan vi som medarbejdere kun være enige i. I en tid, hvor aviserne har tabt oplag, og danskernes forbrug af nyheder på TV er dalet, har Orientering med sine nyheder og analyser tiltrukket stadig flere lyttere.”

I dag lytter op mod 200.000 danskere til ’Orientering’ hver dag mellem kl. 16 og 18. Også i weekenden har lyttertallet været stigende.

”Det betyder, at Orientering i dag er det næstmest lyttede taleradio-program i Danmark – kun overgået af søsterprogrammet P1 Morgen. Vi vinder priser for vores dybdeborende journalistik og kritiske interview, og må både hvad angår indhold og lyttertal siges at være en taleradio-succes – hvilket ledelsen også ved festlige lejligheder gerne fremhæver.”

Farvel til hver anden

Derfor er det uforståeligt, at ledelsen har besluttet, at ’P1 Orientering’ ikke længere skal eksistere som det radio-tilbud, det har været for danskerne, siden det genopstod i 1991, står der i udtalelsen.

”Fra 1. januar må Orientering vinke farvel til halvdelen af de faste fagmedarbejdere, værter og freelancere, som har været med til at sikre den tyngde og kvalitet i journalistikken, som har gjort programmet til et stærkt DR-brand.”

Samtidig vil P1 ikke længere have et aktuelt livetilbud, som kan give perspektiv på dagens nyheder, når de tænder for radioen i eftermiddagens primetime mellem kl. 16 og 18, fordi ’Orientering’ vil udkomme som en podcast i forkortet udgave og vil først senere blive sendt i radioen.

Succesen kan blive ødelagt

Medarbejdere frygter, at den succes, ’Orientering’ møjsommeligt har skabt gennem mange års udvikling, vil blive ødelagt.

”Vi får at vide, at programmet fortsat skal ”fastholde sit DNA” og fortsat være et ”journalistisk fyrtårn”, men vi mangler svar på, hvordan det skal kunne lade sig gøre, når budgettet halveres og en stor del af de kolleger, som har skabt programmets DNA, bliver fjernet.”

”Vi får også at vide, at omlægningen fra live til podcast er en ”proaktiv” beslutning, der skal sikre, at vi er klar, når lytterne en dag forsvinder fra P1 som flowkanal. Men den forklaring klinger hult, når P1 aldrig har stået stærkere, Orienterings lyttertal er stigende – og programmet allerede i dag er et af de mest streamede og downloadede programmer on demand.”

Drastisk beskæring

”Med andre ord har DR’s ledelse besluttet at lav en drastisk beskæring og omlægning af Orientering uden at tage hensyn til de mange lyttere, programmet har i dag – og uden at ane, om det rent faktisk vil kunne sikre nogle nye eller flere lyttere i den digitale verden. Det er at spille hasard med et stærkt radiobrand og den kerne-public service, programmet leverer.”

Udtalelsen er underskrevet ’Orienterings samlede medarbejdere’

0 Kommentarer