
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Journalistikken og medierne er i en brydningstid, hvor flere danskere kapper kablerne til væggen, ser bort fra tryksager og i stedet øger medieforbruget på streamingplatforme og nettet.
Det er en af konklusionerne i årets medieudviklingsrapport fra DR, som udkommer i dag. Rapporten tegner hvert år et billede af, hvordan danskernes medieforbrug forandrer sig.
Her er nogle af overskrifterne fra årets udgave af ’Medieudviklingen’ fra DR Medieforskning.
Nye medier overhaler de traditionelle
I 2022 blev der skrevet dansk mediehistorie, da det var det første år, hvor der blev brugt mere tid på nye medier end traditionelle medier. Det betyder blandt andet, at streaming overhalede traditionelt tv. Især er det ifølge DR Medieforskning de unge i aldersgruppen 15-31, der fører an med at streame tv, musik og podcasts fremfor de mere traditionelle kanaler.
DR og TV 2 kæmper mod Netflix og YouTube
På det traditionelle tv-område er TV 2 stadig den mest dominerende aktør med DR lige i hælene. Men på streamingmarkedet er der mere anarki. Her kæmper DR og TV 2 Play en kamp om danskernes minutforbrug med aktører som Netflix og YouTube. Den femtestørste streamingplatform i Danmark er Yousee Play.
Radiolytningen daler stadig
Generelt går danskernes traditionelle radiolytning nedad. Men andelen af danskere, som er i kontakt med mediet, er ret stabilt. Det betyder, at 89 procent af danskerne lytter til radio i løbet af en uge. Fordelt på kanaler kan man især se, at P3 kæmper med at fange de unge lyttere. Kanalen oplever en tilbagegang, som ifølge DR Medieforskning kan skyldes, at det er udfordrende at indfange en ny årgang af unge lyttere med ”traditionelt radioindhold”. Det hører også med til historien, at de unges radioforbrug er dalet fra 87 procent til 81 procent de seneste fem år.
Podcast banker stadig derudad
Danskerne er i den grad stadig vilde med podcastformatet. Det ugentlige forbrug af podcasts er for danskerne gået fra 17 procent i 2018 til 32 procent i 2022. DR-programmet ’Genstart’ er uge efter uge den mest populære podcast i landet.
Øget nyhedstræthed – nyhedsapps ligger stabilt
Den store nyhedsinteresse i forlængelse af coronapandemien og krigen i Ukraine er på globalt plan ved at aftage, og man taler også om, at flere danskere er begyndt at fravælge nyheder. Seneste rapport fra Reuters Institute Digital News Report viser, at 20 procent af danskerne ofte eller indimellem aktivt undgår nyheder, hvilket er en stigning fra 15 procent i 2019. Alligevel viser tallene fra Medieudvikling 2022 også, at de enkelte mediers nyhedsapps stadig bruges flittigt hver dag.
Facebook falder – andre stormer frem
Sociale medier er en stabil del af danskernes daglige medieforbrug, men platforme som Facebook og Twitter falder lidt. Derimod stiger platforme som Messenger, Instagram, YouTube, Snapchat, LinkedIn og TikTok.
Millionprogrammer på vej ud?
Rapporten konstaterer også, at der bliver længere imellem de såkaldte millionprogrammer, hvor mange danskere er samlet om at se det samme tv-program. Faktisk er andelen af programmer med over en million seere på de danske tv-kanaler faldet fra over 1.000 i starten af 1990’erne til under 100. Det kan dog også skyldes, at seningen foregår forskudt.
For eksempel konstaterer rapporten, at den seneste sæson af DR-dramaet ’Borgen’ blev set af omtrent 700.000 personer i flow-tv, men også streamet af cirka 370.000 seere on demand. Det ændrer dog ikke på, at der generelt kommer til at være mere fragmentering i forhold til, hvad danskerne forbruger af medieprodukter.
Læs hele rapporten ‘Medieudviklingen 2022′ her.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.