Mink, børn i Syrien, landbrug og bakterier: Her er de nominerede til årets Cavling

Cavling-komitéen har netop ringet rundt til de journalister, der blevet nomineret til prisen, der bliver uddelt i januar

De nominerede til årets Cavlingpris er i dag blevet ringet op af komitéen bag prisen med nyheden om, at de er i spil til at få tildelt en Cavling til januar.

Se listen over de fire nominerede projekter her:

Jacob Friberg, B.T., for sin dækning af mink-sagen

Journalist og chef for B.T.’s gravergruppe Jacob Friberg bliver nomineret for sin ’insisterende dækning af regeringens mørklagte minksag’.

”En af dem, der har stillet allerflest spørgsmål uden at få sine svar, er B.T.’s Jacob Friberg. Alligevel har han med en vedholdenhed uden sidestykke bid for bid bibragt offentligheden brudstykker af sandheden, der gør, at vi i dag kan se tilbage på et forløb, der sår grundlæggende tvivl om både beslutningsgrundlaget, forløbet og vores magthaveres ønske om at lade sagen belyse,” skriver Marchen Neel Gjertsen, chefredaktør på Jyllands-Posten, i den ene af de to indstillinger af Jacob Friberg.

Jacob Fribergs arbejde afslørede blandt andet, at topfolk i Statsministeriet havde sat deres telefoner til at slette sms’er automatisk efter 30 dage.

Jonatan Placing, DR, for sin dokumentar om kødædende bakterier

DR-journalist Jonatan Placing er nomineret for ’hans fremragende og rystende afsløringer af sundhedsvæsenets svigt i forbindelse med den livsfarlige infektion: kødædende bakterier’.

Afsløringerne kom frem i dokumentarserien ’De kødædende bakterier’, der dokumenterer, hvordan sunhedspersonale ikke har været opmærksomme på de livstruende symptomer på infektion med kødædende bakterier.

I kølvandet på dokumentaren er sundhedsmyndighederne gået i gang med at udarbejde en national instruks om kødædende bakterier. Patienterstatningen, Styrelsen for Patientklager og Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn har også genåbnet alle klage‐ og erstatningssager siden 2014, der omhandler Lægevagten i Region Syddanmark på grund af afsløringer.

”For denne enestående journalistiske indsats bør årets Cavling‐pris tilfalde DR’s Jonatan Placing,” skriver DR’s dokumentarchef, Steen Jensen, der har foreslået projektet.

Nagieb Khaja, Jeppe Findalen, Thomas Foght og Magnus Mio fra Ekstra Bladet for ’Mettes Uønskede Børn’
De fire journalister fra Ekstra Bladet nomineres for artikelserien ’Mettes uønskede børn’ om børnene med dansk tilknytning i syriske fangelejre.

Artikelserien afslører blandt andet mørklagte vurderinger mellem efterretningstjenesterne FE, PET og regeringen. Tre kvinder og 14 børn blev efterfølgende evakueret fra fangelejrene al-Hol og al-Roj i Syrien.

”Det er eksemplarisk journalistik om samfundets inderste magt og samfundets yderste og mest udgrænsede borgere. Mellem centrum og periferi befinder sig en offentlighed, der har krav på oplysning, og Ekstra Bladet har med ’Mettes uønskede børn’ løftet en vigtig opgave, som ingen andre kunne,” står der i den ene indstilling, som er underskrevet af 14 journalister og to forskere.

Morten Halskov, Susanne Junker og Anders Palm Olesen, Fagbladet 3F, for ’Bondefanget i Danmark’

Fagbladsjournalisterne bliver nomineret for deres afdækning af systematisk misbrug af landbrugsmedarbejdere i Danmark i artikelrækken ’Bondefanget i Danmark’.

”Morten Halskov, Susanne Junker og Anders Palm Olesen har formået at belyse et område af det danske landbrug, som overskygger den landlige idyl, den glade ko og grisen med en krølle på halen.”

”De har afsløret svindel med officielle ordninger, dokumentfalsk, lønsnyd for millioner og arbejds- og leveforhold, der ikke tåler dagens lys,” skriver redaktør på Fagbladet 3F Jonas Højlund i sin indstilling.

0 Kommentarer