Cavlingprisen

Her er de nominerede til Cavlingprisen

Cavlingkomiteen har nomineret fire journalistiske projekter

Cavlingkomiteen har nu nomineret de journalistiske projekter, der i år kan vinde Cavlingprisen.

Her er de nominerede:

Frederik Hugo Ledegaard Thim, DR

Journalisten nomineres for sit arbejde med podcast-serien “Det Levende Bevis”, der handler om et retsopgør i forbindelse med mistanke om omskæringer af to døtre i en dansk-somalisk familie.

”Afsløringerne i Frederik Ledegaards journalistik kan ikke bare få konsekvenser for familien fra Fredericia, der nu har anmodet sagen om at blive genoptaget på baggrund af podcasten, men den kan også få konsekvenser for alle fremtidige retssager, hvor Retslægerådet bliver involveret,” lyder det i indstillingen fra DR-podcastredaktør Jens Vithner og Mikala Krogh, der er chef for DR Dokumentar.

”Ikke blot er podcasten velfortalt og velformidlet, det bliver desuden tydeligt for lytteren, at et system, der er til for at beskytte de unge kvinder, kan ende med at skade dem,” lyder det blandt andet i Cavlingkomiteens begrundelse.

Jens Beck Nielsen, Lars Nørgaard Pedersen og Jens Anton Bjørnager, Berlingske

De tre graverjournalister fra Berlingske er nomineret for at have leveret så afgørende oplysninger i sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste, at samtlige af Folketingets partier i dag vil have en undersøgelseskommission til at kulegrave forløbet.

”De har vist en sjælden grad af vilje og mod i afdækningen af en stærkt principiel sag. De har under de sværest tænkelige forhold fremlagt afgørende oplysninger til offentligheden og Folketinget om, at mistankerne om urent trav er så alvorlige, at samtlige af Folketingets partier forlanger en undersøgelseskommission af FE-sagen,” lyder det i indstillingen af projektet fra Berlingske-kollegaerne Eva Jung og Chris Kjær Jessen.

”Det er en sag, hvor myndighedernes lukkethed og kildernes frygt for at udtale sig, gør det særligt vanskeligt at få oplysninger frem. Alligevel har de tre journalister fortalt historier, der har ændret billedet af sagen og myndighedernes fremfærd,” lyder det blandt andet i Cavlingkomiteens begrundelse.

Line Ritz, Ole Tornbjerg, Nils Giversen og Thea Pedersen fra Impact TV, Laura Friis Wang på avisen Information og Signe Daugbjerg fra TV 2

Journalisterne nomineres for dokumentarprogrammerne og artikelserien ’MeToo: Sexisme Bag Skærmen’, der løftede sløret for en sexistisk og grænseoverskridende kultur på TV 2 fra slutningen af 1990’erne frem til i dag.

”MeToo-dokumentarer er svære at lave, da der oftest hersker en tavshedskultur, der gør, at ingen tør være de første til at sige noget. Denne dokumentarseries store styrke er dens enorme grundighed og vedholdenhed med at åbne meget svære kilder og historier, der går mere end 20 år tilbage i tiden,” lyder det blandt andet i indstillingen fra faktachef Thomas Breinholt fra TV 2.

”Hele vejen igennem fastholder holdet bag dokumentaren sit fokus på kritikken af en struktur af magtmisbrug og tavshed. Rækken af vidnesbyrd gør et stærkt indtryk og bidrager til forståelsen af sagen på den enkelte arbejdsplads og metoo-diskussionen generelt,” lyder det blandt andet i Cavlingkomiteens begrundelse.

Matilde Kimer, DR

DR-korrespondent Matilde Kimer er blevet nomineret for sin enestående dækning af krigen i Ukraine. Hun blev foreslået til prisen af kollegaer fra DR, men også Rusland-kyndige kollegaer fra konkurrerende medier.

”Matilde Kimer går længere end de fleste og er ikke bange for at løbe en risiko, men aldrig på bekostning af andre. Fagligt er hun en meget dygtig og nærmest utrættelig journalist, men trods de tårnhøje ambitioner bevarer hun altid sin medmenneskelighed,” lyder det i indstillingen fra Andrey Kazankov, Anna Libak, Emil Rottbøll, Leif Davidsen, Poul Funder Larsen, Samuel Rachlin, Simon Kruse og Thomas Heine.

”Det er ikke svært at levere nerve og drama fra en krig. Men Matilde Kimer giver os også sammenhæng, analyser og fortællinger, der viser, at hun kender Rusland og Ukraine og de mennesker, der bor der,” lyder det i begrundelsen fra Cavlingkomiteen.

I år har der været 55 forslag til i alt 44 journalistiske projekter.

Uddeles 6. januar

Cavlingprisen gives hvert år til en journalist eller en gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i løbet af året.

Den har fået sit navn fra Henrik Cavling, der stiftede Dansk Journalistforbund, og blev indstiftet 18. december 1944 i anledning af journalistforbundets 40 års dag.

Vinderen og de nominerede udvælges af Cavlingkomiteen, der vælges for tre år ad gangen og kan genvælges. Komiteen sammensættes af Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse efter forslag indstillet fra forbundets kredse.

Den nuværende Cavlingkomité består af Didde Elnif (formand), Bo Søndergaard, Camilla Stampe, Claus Smidstrup og Brigitte Alfter. Det er første gang prisen uddeles af den nuværende Cavlingkomité.

Vinderen af Cavlingprisen modtager ud over en pengepræmie på 25.000 kroner også en bronzestatuette. Den forestiller journalisten Henrik Cavling, der i sin tid stiftede Dansk Journalistforbund.

Statuetten er designet af Jørgen Rode og vejer 2,2 kilo. Hvis der er flere vindere af prisen, så får hver enkelt vinder en statuette med hjem.

Den endelige prisoverrækkelse finder sted fredag den 6. januar kl. 15.00 i Arbejdermuseets Festsal, Rømersgade 22 i København K.

0 Kommentarer