Kforum misbrugte tv-værter til markedsføring af kurser

”Det er dumt at være så tankeløs,” siger Johannes Langkilde, der mod sin vilje blev brugt som blikfang for kurser hos Kommunikationsforum

Det var uden tilladelse fra Johannes Langkilde, vært på TV Avisen på DR, at Kommunikationsforum havde brugt et billede af ham til at markedsføre et kursus i krisekommunikation.

Derfor kom det også som en overraskelse for Johannes Langkilde, da han i går fik at vide, at DR havde modtaget klager over, at han som nyhedsvært havde noget at gøre med sådan et kursus.

”Det er et problem for mig og andre, når man bliver brugt i kommerciel markedsføring, fordi det rammer mig på det vigtigste, jeg har: Netop min troværdighed,” siger han.

Johannes Langkilde har ingen intentioner om at undervise eller markedsføre den slags kurser, som han ikke kan forene med sit arbejde i DR.

”Jeg kan ikke stå den ene dag og bedrive medietræning og den anden dag have kilderne i studiet. Det giver et åbenlyst habilitetsproblem,” siger Johannes Langkilde.

TV 2-vært også brugt

Nyhedsværten kontaktede Kommunikationsforum i det øjeblik, han var blevet gjort opmærksom på, at han blev brugt som blikfang for kurset. Billedet blev straks fjernet, og Kommunikationsforum har øverst i kursusteksten skrevet, at Johannes Langkilde intet har med kurset at gøre. Johannes Langkilde har derfor intet at udsætte på håndteringen af det, men:

”Jeg havde hellere været foruden, at billedet var blevet brugt. Det er ubehageligt at blive brugt som blikfang. Det er dumt at være så tankeløs, fordi det kan være lidt svært at rette op på,” siger han.

Det er ikke kun Johannes Langkilde, der har figureret på den måde i forbindelse med Kommunikatonsforums kurser. Det samme har TV 2-vært Charlotte Beder, der kunne se et billede af sig selv i TV 2 News-studiet på et kursus med navnet ’Sæt dagsordenen: Træn dine eksperter og fagchefer’.

Hun skrev i går i et tweet til Kommunikationsforum, at hun gerne ville have fjernet det billede.

Den besked havde Timme Bisgaard Munk, redaktør på Kommunikationsforum, her til formiddag ikke set, men har efter Journalistens henvendelse erstattet billedet.

Troede, de havde rettigheder til billede

Timme Bisgaard Munk forklarer, at Kommunikationsforum i første omgang troede, at de havde rettigheder til billedet af Johannes Langkilde, der er hentet gennem bureauet Getty Images.

Han understreger, at billederne af de to værter ikke er blevet brugt for at profitere på deres status som værter, og at de i begge tilfælde har erstattet billederne med generiske billeder fra Getty Images.

”Vi har fjernet det øjeblikkeligt, og han har ikke noget med det kursus at gøre. Vi må stramme op på, hvor vi bruger billeder, så det er lovligt at bruge dem. Det første tilfælde har været uklart i forhold til Gettys rettigheder.”

For Johannes Langkilde handler det her ikke om rettigheder, men om hans troværdighed. Hvad tænker du om det?

”Vi har selvfølgelig beklaget det over for Langkilde. Vi vil kun bruge billeder, der er rettigheder til. Jeg har slet ikke været opmærksom på problemstillingen, før Langkilde kontakter os,” siger Timme Bisgaard Munk.

”I det første tilfælde er jeg i tvivl om, om vi overhovedet er opmærksomme på, at det var Langkilde, eller om at det bare har været en presseperson på Getty. Det er lidt uklart,” tilføjer han.

I tilfældet med Charlotte Beder er der tale om et screenshot af en TV 2 News-udsendelse, hvor værten blandt andet har Benjamin Rud Elberth, der afholder kurset, i studiet.

”Han har kurser om at komme i medierne, så det giver mening på den måde. Vi fjerner det med det samme, men det er derfor, vedkommende har lagt det op. Vi fjerner det og beklager det, men hun optræder ikke som en aktør på det her billede, fordi teksten omhandler Benjamin Rud Elberth,” siger Timme Bisgaard Munk, der er i tvivl om, om Kommunikationsforum overhovedet må bruge et skærmbillede fra TV 2 News i sin markedsføring.

Vil stramme op

For bare tre uger siden delte Kommunikationsforum et af Berlingskes forsidebilleder på mediets Facebook-side uden at have tilladelse til det.

Billedet blev senere fjernet, og Timme Bisgaard Munk oplyste på det tidspunkt i en mail til Journalisten, at:

”Vi skulle havde delt forsiden af Berlingske med samme billede, men ved en menneskelig fejl var billedet fra artiklen uden foto-kreditering. Dette var en fejl, og derfor er vores opslag slettet.”

Nu siger redaktøren, at Kommunikationsforum vil sætte ind for at stramme op på retningslinjer og regler for brug og deling af billeder.

”Vi må indskærpe til folk, at vi skal have afklaret rettighedsforholdene og være meget skarpe på kun at bruge billeder, man er 100 procent sikker på, man har rettigheder til,” siger han.

0 Kommentarer