
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
”Vi skal gå meget længere”, ”vi skal have det helt ud” og ”nu må Folketinget fandme komme på banen”.
Sådan lød en række udtalelser fra DR’s sundhedskorrespondent, Peter Qvortrup Geisling, da han 9. maj deltog i et indslag om et forbud mod filtre på cigaretter i DR’s ’Aftenshowet’.
Udtalelserne udløste klager fra to DR-seere. Seerne mente, at tv-lægen burde holde den slags holdninger for sig selv og ikke agere politiker eller lobbyist, så længe han er sundhedskorrespondent på et statsfinansieret medie.
Og det er lytternes og seernes redaktør i DR, Jesper Termansen, enig i. Det fremgår af hans gennemgang af ankesagen, som DR har publiceret.
”DR’s sundhedskorrespondents politiske udtalelser i ’Aftenshowet’ om rygepolitik var ikke i overensstemmelse med DR’s etik,” skriver lytternes og seernes redaktør, der fungerer som mediehusets interne vagthund.
”DR har som institution ikke holdninger til samfundspolitiske spørgsmål, herunder heller ikke et lovforbud mod rygning.”
DR’s ledelse er enig
Generaldirektør i DR Maria Rørbye Rønn har over for klageren erklæret sig enig i lytter- og seerredaktørens konklusion. Også DR’s nyhedschef, Thomas Falbe, er enig.
”Peter er gået lidt for langt i den der sag, og derfor er vi enige i, at han skal være mere påpasselig med ikke at blive for politisk i sine udtalelser,” siger han til Journalisten.
”Det er en bred anklage mod alle politikere, han kommer med, så han bliver jo ikke partipolitisk. Men det er stadig ét skridt for langt.”
Thomas Falbe tilføjer, at det kan være vanskeligt at skille privatpersonen Peter Qvortrup Geisling fra den sundhedsfaglige Peter Qvortrup Geisling.
Men her lægger lytternes og seernes redaktør vægt på, at Peter Qvortrup Geisling i indslaget ikke ytrer sig som privatperson i indslaget. Han bliver ifølge Jesper Termansen præsenteret som læge og som DR’s sundhedskorrespondent, hvilket også fremgik af et skilt på skærmen.
”Jeg siger bare, hvad jeg mener”
Selv siger Peter Qvortrup Geisling, at han ikke lagde mærke til, om han i programmet blev præsenteret som DR’s sundhedskorrespondent eller som for eksempel læge og journalist. Og det er for ham afgørende.
”Jeg siger bare, hvad jeg mener som læge. Der dør 15.000 danskere af rygning om året, så en læge, der ikke synes, det er rigtigt at kyle cigaretter ud ad vinduet, det er da en mærkelig læge. Men hvis jeg var præsenteret som DR’s sundhedskorrespondent, så var det ikke i orden,” siger han.
Men tænker du ikke, at du er inviteret ind til at snakke om rygning i kraft af dit job som sundhedskorrespondent i DR?
”Nej, sådan er det ikke nødvendigvis. Jeg har været i ’Aftenshowet’ snart 100 gange. Jeg har også været i ’Aftenshowet’, fordi jeg for øjeblikket optræder med Shu-bi-dua. Jeg ved ikke, hvordan jeg blev præsenteret her. Men som sundhedskorrespondent skal jeg ikke have en holdning,” siger Peter Qvortrup Geisling.
Peter Qvortrup Geisling
Han tilføjer, at danskerne er blandt de befolkninger i Vesteuropa, der dør tidligst, og at tobak er den væsentligste enkeltårsag til den statistik.
”Så det er klart, at når jeg får spørgsmål til min holdning til tobak, så sidder jeg ikke og er diplomat. Så svarer jeg som læge. Men hvis jeg havde hørt, at jeg blev præsenteret som sundhedskorrespondent, så havde jeg sagt, at det kan jeg desværre ikke svare på. Det havde været det rigtige svar. Men det er ikke det svar, der ligger i hjertet,” siger han.
Ikke en svær balance
Programchef Anne Garlichs, der er ansvarlig for ’Aftenshowet’, erkender, at det også fra DR’s side burde have været tydeligere deklareret, om tv-lægen som DR-ansat udtalte sig på egne eller DR’s vegne.
Selv oplever Peter Qvortrup Geisling ikke, at det generelt er en svær balancegang at undgå at blive for politisk som DR-korrespondent.
”Men alle korrespondenter er jo forskellige som mennesker, og vores stofområder er også forskellige. Nogle giver den nok mere kant end andre, og jeg tror ikke, jeg er den, der giver den mindst kant. Det står jeg på mål for,” siger han.
Ifølge nyhedschef Thomas Falbe er det sjældent, at DR’s korrespondenter går over stregen.
”Selvfølgelig er der altid noget, der befinder sig i en gråzone. Men jeg synes, at alle vores korrespondenter er superopmærksomme på, at deres analyser, som skal have et vist frirum, stadig er afbalancerede, nøgterne, faktabaserede og ikke politiske,” siger han.
Ud over klagen over Peter Qvortrup Geislings optræden i ’Aftenshowet’ har DR’s lytter- og seerredaktør også behandlet en anden klage over sundhedskorrespondentens udtalelser i TV Avisen den 22. maj. Her giver Jesper Termansen dog ikke klager ret i kritikken, da der her var tale om en lægefaglig vurdering.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.