Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
12:38 27.03.2023 Anna Sol Jørgensen

Norske journalister vinder pris for afdækning af TikTok-videoer i Rusland og Ukraine

Gravergruppen hos norske NRK har vundet den internationale datajournalistikpris for Sigma Awards for deres afdækning af, hvilke videoer TikTok viser til sine brugere, alt efter om de bor i Rusland eller Ukraine.

Det skriver journalisten.no.

NRK-journalisterne oprettede to forskellige TikTok-profiler fra en henholdsvis ukrainsk og russisk IP-adresse. Begge profiler blev oprettet som 19-årige mænd, og allerede da den ukrainske og russiske profil blev præsenteret for de første tre videoer på TikTok, stod det klart:

TikTok viser videoer fra krigen i Ukraine til den ukrainske profil, mens den russiske profil fik vist en mand, som snubler i en vandpyt, en hvalp, der klapper en ælling, og nogle hjemmelavede kostumer.

Mønsteret blev endnu mere klart i løbet af de næste 25 videoer. Den ukrainske profil fik vist 18 videoer, som handler om krigen i Ukraine. Den russiske fik vist bare fire. I ingen af dem ser man krigshandlinger. Sådan fortsatte mønsteret, mens profilerne bladrede sig gennem endnu flere videoer.

Afdækningen er blevet til den digitale fortælling ’En app – to verdener’, som journalisterne Christian Nicolai Bjørke, Henrik Bøe og Hilde Martine Lindgren står bag.

Det norske TikTok-projekt er udvalgt blandt 638 sager fra 80 forskellige lande.

”Til trods for det forventede resultat med, at unge mænd i Rusland ikke får vist TikTok-videoer om krigen i Ukraine, er den digitale side-om-side-fremstilling af, hvad TikTok viser forskellige brugere baseret på, hvor de bor, både slående og hjerteskærende,” lyder begrundelsen fra juryen.

 

SENESTE NYT

Flere nyheder