
Tore Solberg, operationsleder hos Oslo Politidistrikt, og journalist Jørgen Dahl Kristensen, initiativtager til Oslopiloten. Foto: Leikny Havik Skjærseth
”Vi har stort set kun fået positive tilbagemeldinger. Og der er et stærkt ønske fra andre dele af landet om også at få platformen indført der.”
Det fortæller Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, om Oslopiloten: En ny lukket kommunikationsplatform, hvor politiet i Oslo-området deler detaljeret information om kriminalitet og andre hændelser med pressen.
Platformen – der aktuelt bliver brugt af godt 400 journalister – fungerer som et supplement til politiets kommunikation på Twitter, der længe har været udskældt blandt norske journalister.
Oslopiloten startede som en pilot i januar, og siden er det gået stærkt: På et møde i maj vedtog centrale aktører – herunder Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Politidirektoratet og nyhedsbureauet NTB – et mål om at rulle konceptet ud nationalt i 2023.
Idéen kom fra en journalist
”Idéen voksede ud af en form for vrede,” fortæller Jørgen Dahl Kristensen, journalist for det norske medie Budstikka og initiativtager til Oslopiloten.
Han var frustreret over politiets mangelfulde kommunikation, der i stigende grad er flyttet over på Twitter.
Han nævner et konkret eksempel: Samme dag blev en politistation lukket, fordi en mand troppede op med dynamit, en af landets største motorveje blev lukket på grund af et uheld, og en kvinde blev taget i at stjæle fra den samme forretning for anden dag i træk.
”Politiet tweetede intet om de tre hændelser,” siger Jørgen Dahl Kristensen.
På samme måde siger Reidun Kjelling Nybø fra Norsk Redaktørforening:
”Vi har set flere eksempler på alvorlige ulykker og alvorlige kriminelle handlinger, hvor det tog lang tid, før det kom frem, at det var sket, fordi der manglede information fra politiet.”
Derfor var der bred opbakning til Jørgen Dahl Kristensens idé: Oslopiloten er støttet økonomisk af Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, Mediebedriftenes Landsforening og
Medietilsynet. NTB står for teknikken. Også Oslo Politidistrikt deltager i udviklingen.
Et nyt lag af information
På Oslopiloten får journalisterne – blandt andet – adresser og detaljer, som politiet ikke bringer på Twitter.
”Jeg får mere og bedre information hurtigere. Og jeg får information om hændelser, som jeg tidligere ikke ville have hørt om,” fortæller Jørgen Dahl Kristensen.
For eksempel hændelser, der vedrører mennesker med psykiatriske diagnoser.
”Vi kan udføre et bedre stykke arbejde end tidligere. Og vi kan stoppe al spekulation, fordi vi hurtigt kommer ud med den rigtige information,” forklarer Jørgen Dahl Kristensen, der ikke selv har økonomiske interesser i platformen.
Tore Solberg, operationsleder hos Oslo Politidistrikt og involveret i udviklingen, supplerer:
”Vi kan også give medierne information, som vi ikke vil have, at de bringer, før vi giver grønt lys.”
”For eksempel kan vi informere om ildebrande, som vi ikke kan oplyse om på Twitter: Hvis nogen er døde, og vi ikke har talt med familien endnu, skal vi være meget forsigtige,” siger han.
Tilfredse politifolk
Tore Solberg fortæller om erfaringerne:
”Vi er meget tilfredse med platformen. Den giver os en mulighed for at kommunikere kun med medierne – og give dem mere information. Det er ikke al information, der nødvendigvis skal ud på Twitter.”
Men det handler også om at spare tid.
”Vi taler mindre med medierne nu, men jeg tror, vi giver dem mere information,” siger Tore Solberg.
Betyder det, at det bliver sværere for journalister at få kontakt til jer over telefonen fremover?
”Nej, nej, nej. Vi vil stadig være tilgængelige,” lover Tore Solberg.
Interessen for Oslopiloten er stor blandt de andre politidistrikter, oplyser han:
”Mange af dem siger: Vi vil gerne have det i morgen – kan I give det til os?” siger han.
Interessant for Danmark
Daniel Bach Nielsen er redaktionschef hos Jysk Fynske Mediers livecenter, der dækker seks politikredse.
”Jeg er en lille smule skeptisk, men også meget nysgerrig. Ud fra de informationer, der er indtil videre, synes jeg, det kunne være interessant at starte op i Danmark,” siger han om Oslopiloten.
”Det vil være en gevinst for alle, hvis politiet kan kommunikere mere fyldigt ud til medierne. Men hvis der bliver tale om endnu mere styret kommunikation fra politiet, så er det et demokratisk tab for alle,” siger han.
Niels Northroup, retsreporter hos Ritzau, gør sig lignende refleksioner i en mail:
”Hvis en myndighed tilbyder pressen mere præcis, hurtigere og bedre information, kan man da kun sige ”nice”. Altså hvis det vel at mærke ikke fører til, at politiet benytter en sådan ny kanal som undskyldning for i øget omfang at lukke af og for eksempel ikke besvare opkald på telefonen. Den risiko er til stede, er jeg bange for.”
Journalisten har også bedt Rigspolitiet om et interview, men de er ikke vendt tilbage.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.