Breaking

”Nice, cool, swag”: Hvordan endte gul egentlig som alle danske mediers breaking-farve?

Danmark er tilsyneladende det eneste land, hvor langt de fleste nyhedsmedier er enige om, at breaking news markeres med gule bjælker

Da den britiske dronning Elizabeth for nylig døde, gjorde redaktionschef på TV 2 Fyn Hans Christian Kromann sig en iagttagelse.

Af gammel vane fra sin tid som chef for dr.dk tog han en rundtur til konkurrenternes nyhedssites for at tjekke, hvordan de prioriterede historien. Og da det jo også globalt var en stor fælleshistorie, røg han derfra videre til nyhedsmedierne i Norden. Det var her, han begyndte at studse over noget.

”Jeg blev lidt overrasket over, at VG, NRK og Aftonbladet ikke var gult. Og så brugte jeg resten af aftenen på at besøge andre internationale medier for at se, hvordan de så ud,” fortæller Hans Christian Kromann.

Resultatet kom bag på ham. Rundturen til alverdens nyhedsmediers forsider – 108 i alt – afslørede nemlig, at det tilsyneladende kun er i Danmark, at langt de fleste nyhedsmedier er enige om, at breaking news markeres med gule bjælker. På nær Berlingske og Information var de store danske medier malet gule.

”Det stiller det jo det naturlige spørgsmål: Er der behov for så meget gul farve og breaking?” spørger Hans Christian Kromann, som efter sin opdagelse lavede et længere skriv på LinkedIn.

Skærmbilleder af Hans Christian Kromann (red. Jo). Foto: Screendumps fra skandinaviske, engelske, tyske og amerikanske nyhedsmedier

Gul råber højt

Men før vi når til det spørgsmål, er der måske et andet spørgsmål, som presser sig mere på. For hvordan og hvorfor endte gul egentlig med at blive de danske mediers breaking-farve?

Umiddelbart er det ikke noget, som forskningen giver svar på. Det fortæller Henrik Birkvig, grafisk designer og faglig koordinator på Grafisk design på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Gul er farvernes clickbait. Det råber højt og signalerer enten fare eller udsalg.
Henrik Birkvig, faglig koordinator på Grafisk design på DMJX

”Forskellige lande har forskellige kutymer, og det er nok mest, fordi vi mennesker kopierer hinanden hele tiden. Nogen gør noget, og så tænker andre: Nice, cool, swag – det skal vi da også have. Så når først et nyhedsmedie har gjort det, følger de andre efter, fordi det bliver en konvention,” siger han.

Den gule farve er dog ikke grebet helt ud af den blå luft, siger Henrik Birkvig samtidig. I farveteorien er gul ligesom rød nemlig en af de stærkeste signalfarver, der især sammen med sort skaber en kraftig kontrast.

”Gul er farvernes clickbait. Det råber højt og signalerer enten fare eller udsalg. Derfor bruger man jo også gul i trafik- og advarselssammenhænge ved vejarbejde og den slags,” siger Henrik Birkvig.

Men rød kunne lige så godt være breaking-farven?

”Ja, en kras rød er også aggressiv og opmærksomhedsskabende. Derfor har ambulancer og brandbiler jo også altid været røde,” siger Henrik Birkvig.

Farven var en stor diskussion

Men hvem var så de første herhjemme til at plastre skærmen til i gult, når store nyhedshistorier landede?

Umiddelbart er det en opfindelse, som både Ekstra Bladet og TV 2 News, der gik i luften i 2006, gerne vil tage æren for.

”Der var tre ting, vi diskuterede voldsomt, inden News gik i luften,” fortæller Michael Dyrby, daværende nyhedsdirektør på TV 2, og remser op:

”1: Skulle hovedkvarteret ligger i København eller Odense? 2: Kunne vi tillade os at kalde nyhedskanalen for News og benytte Breaking News på en ny dansk kanal? 3: Skulle breaking være med farven gul, og hvor meget skulle den dominere?”

I dag har alle breaking som vignet og benytter gul – taget fra TV 2 News.
Michael Dyrby, tidligere nyhedschef på TV 2

Han fortæller, at inspirationen til den gule farve kom fra amerikanske CNN, som dengang var gule ved breaking.

”Og jeg besluttede, at vi gik med den farve, for vi ville hellere ligne dem end BBC. CNN var mere TV 2-agtigt. Hurtigere og mere personlig. Det ville vi gerne være,” husker Michael Dyrby og tilføjer:

”I dag har alle breaking som vignet og benytter gul – taget fra TV 2 News.”

”Mere vildt og voldsomt”

Det var nyhedsgrafiker og AD’er på TV 2 Claes T. Bondo, som dengang i 2006 fik til opgave at designe den visuelle identitet til den nye 24-timers kanal.

”Normalt går tv-stationer i rød for at give et ekstra lag, og rød er også advarselsfarve. Men den kunne vi næsten ikke bruge på News, fordi der i forvejen er rød så mange steder. Det skulle være endnu mere vildt og voldsomt. Derfor valgte vi gul, der råber højt, ligesom giftigt affald og Atom Nej Tak-skilte,” forklarer han.

Der gik jo lidt inflation i det. Vi skulle jo sælge kanalen, så vi kørte gult ud over det hele og pumpede den lidt ekstra op.
Claes T. Bondo, nyhedsgrafiker på TV 2

Ligesom Michael Dyrby husker han også, at brugen af gule bjælker og breaking news hurtigt førte til store diskussioner – både i branchen og internt på TV 2.

”Vi var meget uenige om, hvor meget det skulle bruges, for der gik jo lidt inflation i det. Vi skulle jo sælge kanalen, så vi kørte gult ud over det hele og pumpede den lidt ekstra op. Derfor lavede vi på et tidspunkt også en anden farve til lidt mindre breaking. Men det slog aldrig rigtigt igennem,” husker Claes T. Bondo.

”Og i dag kan du jo se, at den gule farve har smittet af og bredt sig til nærmest alle medier,” siger han.

EB var inspireret af spisesedlen

Ifølge Søren Svendsen, tidligere digital direktør på Ekstra Bladet, var den gule farve dog allerede dominerende på eb.dk, før TV 2 News gik i luften.

Helt tilbage fra lanceringen i slutningen af 90’erne var Ekstra Bladets digitale forside meget gul. Inspirationen kom fra avisens lysegule spisesedler, fortæller han.

”Spisesedlerne har jo været en slags breaking news i detailhandelen, og det var årsagen til, at den gule farve simpelthen blev farven på vores bjælke, hvor man hele tiden kunne finde navigationen,” siger han.

Vi er nok i virkeligheden nogenlunde samtidige med TV 2 ifølge min tidsregning.
Søren Svendsen, tidligere digital direktør på Ekstra Bladet 

Hvornår det ”at gå i gult” ved store nyhedshistorier blev et egentligt koncept på Ekstra Bladets nyhedssite, fortaber sig dog lidt i de digitale tåger.

”Men det er først omkring 2001 og 2002, at vi etablerer en egentlig nyhedsredaktion. Så jeg vil sige, at det er mellem 2002 og 2004, at vi begynder at bruge den gule ved breaking. Så vi er nok i virkeligheden nogenlunde samtidige med TV 2 ifølge min tidsregning,” siger Søren Svendsen.

Virker gul stadig?

Uanset hvem der kom først og introducerede de gule breaking-bjælker for danskerne, viser Hans Christian Kromanns gennemgang i forbindelse med Dronning Elizabeths død dog tydeligt, at danske medier i høj grad går enegang med den gule breaking-farve.

Det er ikke kønt, og det bliver brugt så meget, at det ikke rigtigt virker som noget særligt længere.
Hans Christian Kromann, redaktionschef på TV 2 Fyn

Og måske er det også snart tid til at give den gule farve en pause? Det mener i hvert fald Hans Christian Kromann.

”Som medieforbruger er jeg ikke fan af den gule farve. Det er ikke kønt, og det bliver brugt så meget, at det ikke rigtigt virker som noget særligt længere. Og hvis så mange af verdens medier kan klare sig uden at farve deres store nyheder gule, så kan de danske nok også,” mener han.

1 Kommentar

Mark Heinz Kærbo Hildebrandt
21. SEPTEMBER 2022
Jeg sidder og trækker lidt på smilebåndet, når jeg læser ovenstående historie. En ellers godt gennemarbejdet artikel, hvor mange kloge hoveder, hver især antager, at de har æren og forklaringen på, hvorfor den gule farve er endt som baggrund på de fleste danske mediers ‘breaking’-historier. Men det helt korrekte svar, synes jeg aldrig, jeg får serveret i den lange artikel.

Det tætteste, som æren i artiklen tilfalder, er Ekstra Bladet. Men går vi endnu længere tilbage i historien, i slutningen af 60’erne og starten af 70’erne, er det rigtige svar nok nærmere Se og Hør, der ved den gule breaking-farves angivelige fødsel, havde til huse på Vigerslev Allé i postnummer 2500.

Som tidligere layouter/grafisk designer på mediet i både Danmark og Norge, vil jeg vove at påstå, at jeg har haft fingrene nede i den berømte bolledej. Æren skal dog på ingen måde tilfalde undertegnede, men derimod min, nu desværre afdøde, layoutchef og art director Troels Wesnæs.

Han lagde – sammen med sit team af layoutere – grunden til det (famøse og) unikke Se og Hør-layout. Herunder, i dén grad, den gule bjælke med sort skift på. Det er sådan set, blot at gå tilbage i analerne og få dette bekræftet.

Hvem Troels og hans team i sin tid, så var inspireret af, har jeg ikke svar på, men det er stadig muligt at forhøre sig hos nogle af de gode, gamle layoutere, der stadig lever i bedste velgående. Det kunne fx være den knalddygtige og superkreative Jørgen Sander med sin sikre grafiske hånd eller den idérige grafiske håndværker Christian Corneliussen, der helt sikkert kan give et kvalificeret svar på dette. Ja, det kunne sågar være en af disse, der havde fået grundideen til dette. Det skulle absolut ikke undre mig.

Måske kunne Journalistens team lave en endnu grundigere artikel om emnet, siden de nu er så godt i gang i, at finde svaret på den gule breaking-farve. Jeg ser i hvertfald frem til, at læse netop dén artikel.

At andre, som fx Michael Dyrby og Claes T. Bondo, så har ladet sig inspirere andre steder fra, er dog ikke nødvendigvis urimeligt at påstå. Men ret skal være ret. Den gule breaking-bjælke stammer med stor sandsynlighed fra Se og Hør-layoutchefen, Troels Wesnæs’ hånd, kreeret i kontorerne omkring Valby bakke, hvor det gamle Aller-hus’ publikationer jo havde kronede dage.

Det følte jeg blot for, at få frem i respekt for min gode, gamle chef, Troels Wesnæs og mine tidligere layout-kolleger på ugebladet Tak for opmærksomheden.