Wokeness

Mumie-historie gik viralt hos danske medier, men historien passede ikke

Flere danske medier skrev i sidste uge, at britiske museer ville forbyde betegnelsen mumie, hvilket fik en 'woke'-debat til at rase på sociale medier

Medie: ‘Woke’ museumschefer vil ikke længere bruge ordet mumie

Forbyder dette ord: Slut med at sige mumie

Sådan lød overskrifterne i sidste uge på blandt andet Berlingske og Ekstra Bladet, hvor medierne beskrev, at det nu var slut med at bruge ordet ‘mumie’ på en række prominente britiske museer.

Historien stammede fra det britiske tabloidmedie Daily Mail, som forklarede, forbuddet skyldtes, at det kunne virke krænkende over for de afdøde at omtale dem som objekter i stedet for personer.

Problemet er bare, at historien ikke er korrekt.

Faktatjekmediet TjekDet har gravet sig ned i sagen, og det viser sig, at ordet ’mumie’ ikke er blevet forbudt at bruge på British Museum i London, Great North Museum: Hancock i Newcastle og Skotlands Nationalmuseum, som Daily Mail og sidenhen en række danske medier skrev.

Museerne har heller ingen planer om at udfase brugen af ordet ’mumie’.

I en mail til TjekDet skriver museumsdirektøren for Great North Museum: Hancock, Adam Goldwater, at hans museum ikke har bandlyst ordet ’mumie’.

Han mener, at Daily Mails artikel var dårlig journalistik, hvor ”der var en klar agenda om at sætte os i et ‘woke’ lys.”

Både Daily Mail og de fleste danske medier har sidenhen skrevet rettelser til deres udgivne artikler.

Wokeness og identitetsspørgsmål bruges som våben

Netop ord om ‘wokeness’ og ‘krænkelsesparathed’ poppede op i debatten på sociale medier, da de danske medier delte artiklerne.

Nogle af eksemplerne kan ses i TjekDets artikel om sagen.

Ifølge Søren Schultz Jørgensen, der er docent i medievidenskab på DMJX og bestyrelsesmedlem i Den Fynske Bladfond, bliver journalistik om wokeness og identitetsspørgsmål brugt som våben i de kulturelle borgerkrige på nettet.

Og det er tilfældet med denne historie.

”Nyhedsmedierne kan ikke holde sig ude af den kulturelle borgerkrig om wokeness og kultur. Og måske ønsker de det heller ikke. Derfor er de meget hurtige på aftrækkeren.”

Nytter det så noget at lave en rettelse bagefter, når folk allerede har læst det?

”Nej, kun i meget, meget begrænset omfang. Det har altid været et presseetisk problem. For nok berigtiger man sin historie, men der har mange læsere allerede fået et bestemt indtryk. Det grundproblem har pressen altid haft. Problemet er bare blevet meget, meget større, fordi man kaster brænde på forskellige fraktioners bål,” siger Søren Schultz Jørgensen.

Han tilføjer, at presseetikken, den offentlige debat og nyhedsproduktionens hastighed efter hans mening har skabt nogle nye og problematiske grundstrukturer i den offentlige debat.

”Der er ingen lette løsninger på det, men man kunne starte med at faktatjekke, selvom jeg medgiver, at det hurtigt bliver enormt ressourcekrævende for de små redaktioner, der typisk laver den slags nyheder,” lyder det fra Søren Schultz Jørgensen.

Ekstra Bladet: Vi skulle have tjekket grundigere

Ekstra Bladet var som nævnt et af de medier, der sidste uge skrev en artikel om Daily Mails mumiehistorie, og som sidenhen tilføjede en rettelse til artiklen, da man brugte ordet ‘forbyder’ i rubrikken.

Philip Thomsen, der er underholdningschef på Ekstra Bladet, medgiver, at man skulle have tjekket historien grundigere, inden man udkom med den.

”Vi er generelt varsomme med de engelske tabloidmedier heriblandt Daily Mail. Jeg tror, at journalisten er blevet snydt af, at der var citater fra de omtalte museer i originalartiklen fra Daily Mail. Det er selvfølgelig en fejl, at vi ikke får tjekket grundigere.”

”Når det er sagt, så er præmissen for historien jo overordnet korrekt. De omtalte museer har ændret fra ’mumie’ til ’mumificeret person’, fordi man mener, at det er dehumaniserende. Det er ordet ’forbud’, der er forkert, fordi museerne stadig bruger udtrykket ’mumie’, når de beskriver objekter. Det beklager vi selvfølgelig,” siger han.

Selvom de omtalte museer ikke har forbudt betegnelsen ‘mumie’, så har museerne foretaget visse ændringer, som Philip Thomsen korrekt henviser til.

Blandt andet har British Museum, der er en af verdens største museer om menneskets historie, flere gange gået over til formuleringen ’mumificeret person’. Det sker, fordi man vil gøre gæsterne opmærksomme på, at det er afdøde personer, de kigger på.

Til TjekDet udtaler en talsperson for Skotlands Nationalmuseum, at ”ordet ‘mumie’ ikke er ukorrekt, men det er dehumaniserende, mens det at bruge termen ‘mumificeret person’ opmuntrer vores besøgende til at tænke på individet”.

Derfor bruger museet ikke længere ordet om afdøde personer, lyder det.

0 Kommentarer