
Mette som enevældig hersker og corona som kæmpepartikel – sådan så 20 tegnere pandemien. Illustration: Gitte Skov og Morten Voigt
Et bredt udsnit af danske bladtegnere er repræsenteret, når udstillingen ’Smittende humor’ fredag 30. oktober åbner i et tomt butikslokale i indkøbscentret Bryggen i Vejle.
Udstillingen viser coronapandemien set af 20 forskellige danske bladtegnere, som siden det tidlige forår løbende har taget emnet under kærlig behandling i deres streger.
”Der er et meget bredt spekter af måder at angribe temaet på repræsenteret. Der er eksempler på det lystige og humoristiske, men også på tegnere, som har fremstillet det mere dystert,” fortæller Lars Refn, tidligere formand for Danske Bladtegnere.
Men corona er jo et ret alvorligt emne. Hvorfor skal det overhovedet angribes med humor?
”Det er jo det, vi gør som bladtegnere. Og i en sag, der er så tung som corona, vil jeg næsten sige, at vi hjælper danskerne igennem krisen ved at tilbyde dem et lille smil,” siger han.
Lars Refn har her udvalgt og sat ord på fem af de tegninger, som kan ses på udstillingen.
Jens Julius:
”Det er jo en tegning, som gør beskueren glad. Man ser Mette Frederiksen, der som kaptajn på en fiskekutter skal sikre, at Danmark kommer igennem de her farefulde vande.”
”Men der bliver jo også gjort grin med statsministeren. Han gør hende til skipper på en fiskekutter i stedet for kaptajn på et stort, stærkt flagskib, som hun sikkert selv vil mene, at hun er. På den måde har tegningen den lune og humoristiske vinkel, som er karakteristisk for Julius.”
Otto Dickmeiss:
”Otto Dickmeiss’ tegning af en skiturist med skiene plantet i sneen er utroligt fin. Den markerer i en meget fin, næsten æterisk elegant streg, at ja for helvede – det var sådan, det hele startede. Den står som en lille replik og bliver et meget præcist billede på starten på hele den her krise.”
Gitte Skov:
”Gitte Skov har for Weekendavisen fremstillet Mette Frederiksen som den enevældige hersker, der regerer ved dekreter. Det er et enkelt og klart billede, som nok vækker genklang hos mange. Det er både det, hun er beundret for, men jo også noget, hun er lagt for had for af nogle kredse. Og så er det lidt sjovt, at hun har en minkpels på.”
Bob Katzenelson:
”Tegningen illustrerer noget, som mange nok har tænkt: Hvad blev der egentlig af det der maskeforbud nu, hvor der er indført maskepåbud? Og Bob giver det et satirisk twist ved samtidig at gøre grin med Stram Kurs og DF og de andre, der har travlt med at ville bestemme, hvad andre skal have på.”
”Man behøver bare at se på tegningen i få sekunder – så forstår man pointen, og hvad han satiriserer over. Det er flot. Bob har jo den der lette og elegante streg, der er typisk for ham, men som også er i tråd med stilen i dansk bladtegning. Den er ikke så grov og sjasket som den franske, og ikke så gennemtygget og detaljeret som den amerikanske.”
Morten Voigt:
”Det er en mere dyster illustrativ måde at anskue temaet på. Det er ikke politisk satire, som flere af de andre tegninger, men mere en illustration og et stemningsbillede. Tegningen er udtryk for en følelse, som nok supplerer teksten, den er bragt sammen med, og som jeg synes, han nailer rigtig flot.”
”Den er bragt i Kristeligt Dagblad, men kunne jo lige så godt være en magasinillustration. På den måde er den lidt et andet perspektiv på det, vi laver som bladtegnere.”
Rettelse: Vi skrev i en tidligere version af denne artikel, at Lars Refn er formand for bladtegnerne. Det er han ikke længere. Den nuværende formand hedder Erik Petri. Vi beklager.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.