Israel

TV 2-chef om statsministerens reaktion på spørgsmål: ”Virker ude af proportioner”

Mette Frederiksen kaldte i går en TV 2-journalists spørgsmål om civile palæstinenserne for dybt bekymrende og aldeles historieløst

”Dybt bekymrende og aldeles historieløst.”

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen, da en journalist fra TV 2 i går stillede statsministeren et spørgsmål om hendes støtte til civile ofre på den palæstinensiske side af krigen mellem Israel og terrororganisationen Hamas.

Spørgsmålet blev stillet på rullende kamera foran Israels ambassade i København, hvor Mette Frederiksen i går lagde blomster for at udvise sympati med civile ofre og vise sin støtte til Israel.

”Mette Frederiksen, du har lagt blomster og vist din støtte her foran den israelske ambassade. Har du tænkt dig at gøre noget lignende for også at vise sympati over for den palæstinensiske civilbefolkning?” spurgte journalisten.

At en dansk journalist stiller spørgsmålet, er for mig dybt bekymrende og aldeles historieløst.
Statsminister Mette Frederiksen (S)

Svaret fra statsministeren kom prompte:

”Jeg må indrømme, at du bidrager til at relativere noget, der ikke er sammenligneligt. Det er Hamas, en terrororganisation, der angriber et demokratisk land, Israel. Og Israel har ret til at forsvare sig selv, og det vil betyde nogle ofre. Det tåler ikke nogen sammenligning.”

”Det, at en dansk journalist stiller spørgsmålet, er for mig dybt bekymrende og aldeles historieløst,” sagde Mette Frederiksen.

”Fair og legitimt spørgsmål”

Den reaktion kommer bag på Jacob Kwon, nyhedschef på TV 2.

”Det kan aldrig være forbudt eller udtryk for dårlig journalistik at spørge om, hvordan der kan udvises sympati for civile ofre, uanset hvilken side af konflikten de er i. Det er det, vores journalist spørger til, og så får hun en meget skarp reaktion fra statsministeren,” siger han og tilføjer:

”Det virker ude af proportioner, i forhold til at det er et ganske fair og legitimt spørgsmål. Den reaktion får mig til at tænke, om hun i virkeligheden har hørt et andet spørgsmål end det, der bliver stillet.”

Jacob Kwon understreger, at statsministeren er i sin gode ret til at svare, som hun gør.

”Men det lyder på mig, som om hun hørte et spørgsmål om ofre på Hamas’ side og ikke om palæstinensiske civile.”

Civile tab på begge sider

Krigen mellem Israel og Hamas raser nu på femte døgn, efter at Israel i lørdags blev ramt af et storstilet angreb fra Hamas, der begyndte at sende raketter ind over Israel.

Samtidig trængte bevæbnede militante ind i Israel, hvor de dræbte og bortførte både civile og soldater. Det fik Israel til at svare igen med den største militæroffensiv i landets historie. Hamas har efterfølgende truet med at henrette israelske gidsler, hvis Israel fortsætter med at ramme civile mål på palæstinensisk side.

Ifølge israelske myndigheder er 900 personer i Israel blevet dræbt siden lørdag morgen, mens knap 3.000 er blevet såret og modtager behandling på hospitaler.

Offertallet på palæstinensisk side lød onsdag morgen ifølge sundhedsmyndighederne i Gaza også på 900, mens omkring 4.500 meldes såret.

På begge sider er flere hundrede børn og civile blevet dræbt.

”Jeg tror, at vi alle har sympati for de civile ofre. Jeg tror, at det, at menneskeliv går tabt, og at børn bliver såret … Den smerte er jo lige stor, uanset hvor barnet kommer fra, og ligegyldigt hvor civilbefolkningen er,” sagde Mette Frederiksen til TV 2.

”Men at sammenligne en terrororganisations angreb på et demokratisk land, der forsvarer sig selv, på den måde, som du gør … Den præmis vil jeg simpelthen ikke anerkende,” fortsatte det.

Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra statsministeren. Presseafdelingen er ikke vendt tilbage på henvendelsen inden redaktionens deadline.

0 Kommentarer