Etik

Medier kendte til Hugo Helmigs død i over en uge

24-årige Hugo Helmigs død har nærmest været en offentlig hemmelighed i mere end en uge

Allerede i sidste uge begyndte nyheden om den 24-årige Hugo Helmigs død at cirkulere på forskellige fora, herunder på Reddit.

Men først i dag er store danske medier gået ud med historien.

Her handler det ikke om at være først og størst, men ordentligst.
Niels Pinborg, ansvarshavende chefredaktør på Se og Hør

Det på trods af, at blandt andre Se og Hør allerede i sidste uge vidste med sikkerhed, at den unge mand var gået bort.

”Vi vidste det her torsdag morgen i sidste uge. Det vidste vi, fordi vi kunne lave et opslag i CPR-registret på baggrund af de rygter, der cirkulerede på blandt andet Reddit. Der stod han som død,” siger Niels Pinborg, ansvarshavende chefredaktør på Se og Hør.

Hvorfor bragte I så ikke historien allerede der?

”Det kan man ikke på det tidspunkt alene på den baggrund. Der er noget omkring dødsfald, der handler om det helt juridiske, og om det har offentlighedens interesse. Det har det her.”

”Men familien skal have rimelig tid til at informere. Der kommer nogle mere menneskelige hensyn i spil, når det handler om den her form for tragedie, hvor rimelig tid må være den tid, det tager for familien at reagere.”

Ikke et kapløb

For Niels Pinborg og Se og Hør har der slet ikke været tale om et dilemma om, hvorvidt Se og Hør skulle gå først ud med nyheden.

”Normalt vil man gerne være først med en historie, men ikke når det handler om sådan noget her. Her handler det ikke om at være først og størst, men ordentligst.”

”Vi må ikke lave kapløb på sådan noget her. De dygtige tabloide redaktører rundt om i landet har heldigvis været enige i, at det ikke må være en kamp for os,” siger han.

Et hensyn til familien og anstændighed i forhold til deres situation gør, at vi lader være med at skrive det før i dag.
Pernille Holbøll, ansvarshavende chefredaktør, B.T.

I sidste uge forsøgte Se og Hør at få historien om dødsfaldet bekræftet fra familiens side, uden at det var muligt. Derfor besluttede redaktionen bare at vente på en udmelding fra familien. Det samme gjorde man hos B.T., der siden sidste uge også har kendt til dødsfaldet.

”En bekræftelse på et dødsfald af den karakter er ekstremt vigtig. Det er det selvfølgelig, fordi det er frygteligt og en tragedie. Der er ingen offentlig interesse, der trumfer respekten for familiens interesse,” siger ansvarshavende chefredaktør hos B.T. Pernille Holbøll.

Pernille Holbøll er helt tilfreds med, at B.T. også valgte at holde på historien til i dag.

”Grundlæggende har jeg ikke været i tvivl, men dilemmaet er, at information allerede er ude på forskellige fora som Reddit og Instagram. Men et hensyn til familien og anstændighed i forhold til deres situation gør, at vi lader være med at skrive det før i dag,” siger hun.

Havde boks om selvmord

Familiens reaktion kom i formiddag, hvor Hugo Helmigs far – Thomas Helmig – har delt et opslag på Instagram, hvor det fremgår, at Hugo Helmig døde den 23. november.

Den konkrete dødsårsag fremgår ikke, men Thomas Helmig skriver, at de to sad sammen i Hugo Helmigs lejlighed, spiste, så filmen ’Notting Hill’ og snakkede.

”Du var så fuld af håb, drømme og planer for fremtiden. Jeg var hos dig hele natten, og mens du sov, gav dit lille hjerte op.”

Der er op til i dag blevet spekuleret i, hvorvidt Hugo Helmig havde begået selvmord. Den 24-årige musiker har også tidligere fortalt om et liv præget af angst og misbrug. I starten af november lagde han et opslag på Instagram, hvor han skrev, at han dagen forinden havde forsøgt at tage sit eget liv.

Også det faktum har været med til at gøre, at B.T. valgte at holde sig tilbage, før familien skrev noget.

Ifølge Niels Pinborg er der ikke noget, der tyder på, at der er tale om et selvmord. Alligevel havde Se og Hør i første omgang udgivet artiklen om Hugo Helmigs død med en faktaboks i bunden, der henviste til Livslinjen, som man kan ringe til, hvis man har selvmordstanker.

”Det har vi af forsigtighedsprincip. For tre uger siden sagde han, at han havde forsøgt at tage sit eget liv. Det er en kendsgerning, at han døjede med nogle dæmoner,” siger Niels Pinborg.

Kort efter blev boksen dog fjernet igen.

”Den kunne misforstås. Det ønsker vi ikke, at den skulle blive. Vi ville bare give et godt råd,” siger han.

2 Kommentarer

Bo Berendt Christensen
2. DECEMBER 2022
Spændende, at Pinborg kan lave opslag i CPR-registret. Det kunne I godt lige spørge lidt ind til. Jeg anede ikke, at han havde fået job i Borgerservice...
Og det er vel i øvrigt straftbart at slå ting op, hvis det er ikke er arbejdsrelevant. Jeg håber da, at nogen tjekker loggen.
Lars Axel Andersen
2. DECEMBER 2022
Rasmus Paludans „medie“ Frihedens Stemme holdt sig ikke tilbage. Første artikel den 27. november og efterfølgende revsning af medierne for ikke at informere om dødsfaldet.

https://tv.frihedensstemme.dk/2022/11/27/hugo-helmig-er-doed/