Medieforskere: Her er de emner, der vækker mest vrede på SoMe

Seks procent af brugerne står for 30 procent af de slettede kommentarer på DR’s Facebook-side

De seneste to år har nyheder om coronapandemien i den grad sparket gang i hadefulde udvekslinger på DR Nyheders Facebook-sider.

Det konstaterer DR Medieforskning på baggrund af en større undersøgelse af DR’s sociale medier.

”Særligt kontroversielle hændelser, såsom virksomheder eller borgere, der trodser corona-anbefalinger, er som fluepapir for raseri,” lyder det i en pressemeddelelse fra DR.

Men der er dog et altoverskyggende emne, der fører til flest sletninger fra DR’s moderatorer:

”Opslag, der omhandler udlændingedebatten, og i særdeleshed flygtninge og immigranter, vækker tydeligvis meget stærke følelser og reaktioner hos folk,” konstaterer Ea Willumsen og Steven Larsen fra DR Medieforskning.

20 ud af 50 opslag

Ifølge forskerne sker det ofte, at netop de emner efterfølges af hadefulde kommentarer, der diskriminerer enkeltpersoner eller befolkningsgrupper.

”Det er faktisk snarere reglen end undtagelsen. 20 af de 50 mest hadaktive opslag relaterede sig til dette emne, og det var også det emne, der gav allerflest slettede kommentarer,” siger de til DR.

De to forskere har set nærmere på de 50 opslag på DR’s Facebook-side, der har flest slettede kommentarer i en afgrænset periode fra september 2019 til august 2021.

Her er de tre emner i de 50 opslag, der havde flest slettede kommentarer:

  • Udlændinge- og flygtningedebat
  • Corona
  • Seksuelle krænkelser

Derefter kommer andre hadskabende emner som landbrug, sundhedsaktivisme og omskæringer.

Medieforskerne har også undersøgt, om det er den samme gruppe mennesker, der står bag de fleste hadefulde kommentarer. Det er det i høj grad.

”Det forholder sig sådan, at cirka 2/3 af de brugere, hvis kommentarer er blevet slettet, fordi de overskrider DR’s retningslinjer, ’kun’ har skrevet én enkelt kommentar, der er gået over stregen. Dermed står denne gruppe for 36 procent af de slettede kommentarer. En fjerdedel af brugerne har fået slettet to-fem kommentarer, og denne gruppe står for sammenlagt 34 procent af de slettede kommentarer,” konkluderer medieforskerne.

De sidste seks procent står for 30 procent af de slettede kommentarer. Ifølge medieforskerne er det en aktiv gruppe, der går over grænsen i forskelligt omfang og på forskellige måder:

”Nogle brugere skændes med hinanden og ender med at få hele deres undertråd slettet. Andre brugere skriver flere direkte hadefulde kommentarer rettet mod specifikke befolkningsgrupper. En sidste gruppe ’nøjes’ med at tagge andre brugere, mens de angriber med korte sætninger eller enkelte, stødende ord, som for eksempel ’klaphatte’, ’egoistiske røvhuller’ eller ’nokkefår’,” forklarer Ea Willumsen og Steven Larsen.

0 Kommentarer