BERLINGSKE MEDIA

Medarbejdere sender kritisk brev til Anders Krab om ”uacceptabel” undersøgelse

Uanset hvad intentionerne har været, så finder medarbejderne i Berlingske Media det uacceptabelt, at topdirektør Anders Krab-Johansen har iværksat en undersøgelse af medarbejderes ageren på sociale medier. Opdateret 15:01 med undskyldning fra Anders Krab-Johansen

De tre medarbejderforeninger i Berlingske Media har kort før middag sendt et kritisk brev til topdirektør Anders Krab-Johansen.

I brevet, som Journalisten har set, tager medarbejderforeningerne kraftigt afstand fra den undersøgelse, som Anders Krab-Johansen iværksatte af Berlingske Media-ansattes færden på sociale medier i kølvandet af Michael Dyrbys exit fra B.T.

”Som repræsentanter for medarbejderforeningerne på Berlingske, B.T. og Weekendavisen vil vi hermed udtrykke vores kritik af den personorienterede overvågning af medarbejderes rolle i dækningen af metoo og Michael Dyrby-sagen,” lyder det indledningsvis i brevet.

Frihedsbrevet var første medie til at beskrive rapporten, som Anders Krab-Johansen fik udarbejdet af et eksternt konsulenthus, der hedder Ulobby.

Anders Krab-Johansen bestilte undersøgelsen for at få kortlagt, hvordan chefredaktørerne for henholdsvis Berlingske, Weekendavisen og B.T. ytrede sig om forløbet.

I kølvandet af brevet beklager Anders Krab-Johansen, at man har udarbejdet rapporten. Det skriver han i en mail til MediaWatch:

”Jeg har beklaget forløbet overfor medarbejderforeningerne. Kritikken er berettiget, og det er mit ansvar. I et mediehus må der ikke være noget, som kan give anledning til at tro, at der foregår overvågning. Vi er her alle for at styrke det frie ord, og det er afgørende, at der ikke kan sættes spørgsmålstegn ved dette,” lyder det.

”Uacceptabelt”

Til Frihedsbrevet oplyste Anders Krab-Johansen, at formålet var at blive klogere og få indblik i MeToo-mediedækningen. Rapporten beskæftigede sig også med Berlingske Medias mediers dækning af forløbet.

Over for Frihedsbrevet afviste chefredaktører fra Berlingske, B.T. og Weekendavisen, at de blev orienteret om, at den interne evaluering blev lavet.

I brevet fra medarbejderforeningerne er hensigterne bag undersøgelsen ligegyldige:

”Uanset hvad intentionerne har været, så finder vi det uacceptabelt at sætte en undersøgelse af den karakter i værk uden de pågældendes viden, og det kan næppe undgå at skabe mistillid til direktionens ageren i forhold til de redaktionelle medarbejdere,” lyder det i skrivelsen.

Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, sagde i forbindelse med historien til Frihedsbrevet, at det er vigtigt for ham, at rapporten ikke er blevet brugt imod ham og mediet:

”Det vigtigste for mig som chefredaktør er, at jeg og Berlingske har vores fulde redaktionelle frihed i dækningen af alle sager. Og det har vi. Dernæst er det afgørende, at den rapport, du henviser til, ikke er blevet brugt til noget over for mig eller Berlingske, herunder til at indskrænke den redaktionelle frihed, som er så grundlæggende. Og det er den ikke,” lyder det.

Svækker Berlingskes anseelse

Det erklærer medarbejderforeningerne sig enige i:

”Vi er selvfølgelig tilfredse med, at de redaktionelle lederes integritet efterfølgende er blevet understreget. Alligevel er det jo tydeligt, at den brede omtale af den hidtil hemmeligholdte rapport er med til at svække Berlingskes avisers anseelse udadtil som selvstændige redaktionelle enheder, hvor indholdet styres suverænt af de redaktionelle ledelser – med direktionens fulde tillid,” fremgår det.

Derudover skriver medarbejderforeningerne, at de kan forstå på Anders Krab-Johansen, at det ikke har handlet om at overvåge medarbejderne, og at ”hele undersøgelsens resultater i det hele taget ikke har været brugbare”.

Dermed konstaterer brevet, at det største resultat af undersøgelsen er ”den efterfølgende mistillid”.

Medarbejderforeningerne opfordrer til, at der fremover ikke iværksættes den form for undersøgelse, uden at de, der undersøges, bliver udtrykkeligt orienteret om baggrunden og formålet med undersøgelsen.

Derudover opfordrer de til, at rapporten bliver frit tilgængelig for husets medarbejdere med forbehold og hensyn til GDPR:

”Dette er for at mane spirende rygte- og mytedannelser i jorden, og for at vi kan have en samtale om den i huset på et fuldt oplyst grundlag,” afsluttes brevet, der er underskrevet af repræsentanter fra de tre medarbejderforeninger.

Berlingske-tillidsrepræsentant Ivar Carstensen ønsker ikke at kommentere brevet yderligere, men fortæller til Journalisten, at brevet er blevet til på baggrund af utilfredshed i medarbejdergrupperne på Berlingske Media.

0 Kommentarer