Matchdag

Manglen på praktikpladser er ikke så slem som frygtet – men der er en joker

Før sommerferien lød det, at der kan mangle op mod 50 praktikpladser i den kommende runde. Men nu lysner det, melder DMJX

De seneste år har der været flere praktikpladser end praktikanter, når de journalist- og medietilrettelæggerstuderende har søgt praktik.

Men det ændrer sig ved den kommende matchdag i november, hvor der for første gang i en årrække vil være mangel på praktikpladser. Det skyldes beslutningen om, at de studerende fra DMJX igen skal i praktik i samlet 18 måneder i stedet for 12 måneder.

Det kan give op mod 50 pladser i underskud, da en gruppe praktikanter så at sige bliver siddende på deres plads i et halvt år mere, lød det før sommerferien fra praktikkoordinator fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) Martin Vestergaard.

Men helt så slemt ser det ikke ud mere. Præcist hvor mange pladser der kommer til at mangle, er dog for tidligt at sige.

”Men det begynder at bevæge sig op imod noget, der ser fornuftigt ud,” fortæller Martin Vestergaard, der først kan sætte tal på efter 30. september, hvor praktikstederne har deadline for at indsende praktikopslag.

Flere nye pladser

Martin Vestergaard fortæller, at det er en kombination af flere forhold, der tilsammen har nedbragt manglen på pladser.

Dels er der omkring 10 studerende færre på de to uddannelser, der søger i denne runde. Dels er det lykkedes at skaffe fem nye praktikpladser i udlandet og omkring 10 nye pladser herhjemme, blandt andet Den Uafhængige, Danske Spil og nogle produktionsselskaber.

Dertil kommer fem-syv praktiksteder, der ikke har slået op i en periode, fordi de ikke har kunnet få praktikanter, men som nu har meldt sig på banen igen.

”Det er de mange bække små,” sammenfatter Martin Vestergaard.

Fyringsrunder en ubekendt faktor

Men selv om det altså tegner en del bedre end frygtet, er der stadig flere ubekendte i ligningen. Blandt andet de aktuelle fyringsrunder i mediebranchen, fortæller Martin Vestergaard.

”Ingen er forpligtet på at melde noget ud før 30. september. Så lige nu er vi spændt på DR, som normalt slår mange praktikpladser op, og også Egmont,” siger han.

Næste matchdag, der i øvrigt kommer til at foregå efter et nyt system over to runder, løber af stablen fra den 4. til den 9. november.

1 Kommentar

Maria Becher Erritsøe Trier
9. SEPTEMBER 2022
Vi har på fagbladet Folkeskolen i flere omgange uden held brugt mange arbejdstimer på at tiltrække interesserede journaliststuderende til vores praktikpladser. I år har vi droppet indsatsen og i stedet ansat en forholdsvis nyuddannet journalist. Jeg håber, vi igen i fremtiden kan være med til at uddanne kommende journalister.