Loud-program kan være ”på kanten”, siger ekspert: Simon Andersen afviser

Tidligere pressechef i Liberal Alliance skal være vært for et program, der primært har til formål at være kritisk over for regeringen

Det er lige på kanten af, hvad man kan gøre inden for radio- og fjernsynslovens rammer, når Radio Loud som public service-station søsætter et fast radioprogram, der er dedikeret til kritik af Socialdemokratiet som regeringsparti.

Sådan lyder vurderingen fra Sten Schaumburg-Müller, der er professor i medieret ved Syddansk Universitet.

”Jeg vil ikke afvise, at det er i strid med public service-forpligtelserne, hvis man kun har et program, der er kritisk over for ét bestemt parti, og ikke også programmer, der er kritiske over for andre partier,” siger han.

Radio Loud har fredag annonceret et nyt politisk magasin med navnet ’Mette & Magten’.

Programmet har ét formål:

”At se kritisk på den meget bastante magtudøvelse, der udøves af Mette Frederiksen, Barbara Bertelsen og kernetropperne i den socialdemokratiske regeringsmaskine,” siger programdirektør Simon Andersen i pressemeddelelsen.

Vært var pressechef i Liberal Alliance

Programmet skal bestyres af vært Anne Kirstine Cramon, som frem til juni sidste år var pressechef i Liberal Alliance. Siden har hun været fast debattør i Berlingskes spalter. I pressemeddelelsen fremhæves det, at hun ”med stor præcision, mod, og ja, spydighed” i måneder har vist sig som en af S-regeringens skarpeste kritikere, og derfor er hun ”perfekt til jobbet som den, der vogter ved regeringens havelåge”.

Over for Journalisten ser programdirektør Simon Andersen det ikke som et problem, at hun for lige over et år siden var pressechef i et oppositionsparti:

”Jeg går ikke en fløjt op i, om hun er tidligere pressechef for Liberal Alliance. Jeg anser Anne Kirstine Cramon for at være en af de stærkeste politiske kommentatorer, og det er i den egenskab, hun er ansat,” siger han.

I radio- og fjernsynslovens § 10 står der blandt andet, at der i public service-stationers formidling skal lægges vægt på ”saglighed og upartiskhed”.

Det er en bestemmelse, som ikke gælder hver enkelt udsendelse hos en public service-station, men som skal ses på tværs af sendefladen, og her balancerer Radio Loud ifølge Sten Schaumburg-Müller på en knivsæg:

”Det er på kanten. Hvis det var en enkelt udsendelse, var der ikke noget problem, men det er en anden situation, når det er en hel programrække eller et fast program med klar politisk stillingtagen,” siger han.

Det er Radio- og tv-nævnet, der skal tage stilling til, om programmet holder sig inden for radio- og tv-lovens rammer. Det kan ske på to måder, forklarer Sten Schaumburg-Müller:

Enten, at en lytter klager, eller at nævnet tager sagen op i forbindelse med behandling af Radio Louds redegørelser, der sendes til nævnet.

Den del giver programdirektør Simon Andersen ikke meget for. Ifølge ham burde der stå i radio- og fjernsynsloven, at det vigtigste for alle medier i Danmark er at kritisere magtudøvelse:

”Radio- og tv-nævnet har travlt med os for tiden, men man kan klage der, og så kan vi tage den derfra. Men jeg synes, at det er det mest nødvendige politiske program lige nu. Og folk, der følger minkkommissionen, kan ikke være i tvivl om, hvilket program der mangler nu – og det er ’Mette & Magten’.”

Kritik af programfoto

Programmet er ikke blevet sendt endnu, men på sociale medier tagges Simon Andersen af flere, der kritiserer det foto, der bruges til at lancere programmet. På billedet ser man Anne Kirstine Cramon i en soldateruniform. På det ene ærme har hun et rødt armbind med et A på. På uniformens krave ser man også en rød rose.

”Jeg er ligeglad med programmet. Men det her billede.. Shit, hvor er det historieløst og skingrende skørt,” skriver Kasper Sand Kjær, som er Socialdemokratiets medieordfører, blandt andet på Twitter.

Flere skriver i kommentarer til dig på sociale medier, at programmets lanceringsfoto giver associationer til nazismen. Hvad siger du til det?

”Det faldt mig ikke ind, da jeg så fotoet for et par uger siden. Jeg ved ikke, hvorfor socialdemokrater ser nazisme overalt. Jeg forstår det ikke. Det er en klassisk dansk M/69-uniform, som er den fine, man anvender i hæren, som er stillet os til rådighed, og tak for det. Og så er der så et rødt A på armbindet,” siger Simon Andersen.

Han forklarer, at der er en reference til en partisoldat, fordi programmet skal beskæftige sig med, hvordan den socialdemokratiske folketingsgruppe ”er som et backingkor”, og mediet ”Pio Pio er kolporteret ind til at bakke regeringen op”.
Desuden ser man det i disse dage også ved, at ministre og folketingspolitikerne nærmest i kor laver de samme opslag på sociale medier, forklarer han.

”Billedet forekommer mig helt perfekt, da alle partisoldaterne nu er i gang med at gå imod det her program. Og det er helt uhørt at begynde at beskylde journalister, som jeg anser det her for at være, for at have politiske bagtanker. Det synes jeg ikke, man kan tillade sig, og slet ikke, når man ikke har hørt et minut af programmet. Og så skal man ikke blande sig i, hvad for noget tøj kvinder har på,” siger Simon Andersen.

0 Kommentarer