Sociale medier

Lakserytteren stifter nyt børnemedie: DR løser ikke opgaven

Influencer Rasmus Kolbe og kommunikatør Maria Baagøe Bové har fået 1,1 million kroner til at lave et nyt børnemedie på en platform, der skal være sikker for børn. ”Vi bliver nødt til at tænke radikalt anderledes”

Fremtidens indhold til børn bør foregå på en platform, der er lavet specifikt med barnet i fokus.

Det mener influencer Rasmus Kolbe, kendt under navnet Lakserytteren, og kommunikatør Maria Baagøe Bové, der netop har modtaget 1,1 million kroner fra Innovationsfonden til at starte Flimmer. Et nyt børnemedie, der på egen platform skal levere indhold til børn mellem 6 og 12 år.

Ifølge makkerparret skal Flimmer være et alternativ til især YouTube, men også DR, som de ikke mener formår at fange børns opmærksomhed nok.

”Vi er i virkeligheden en lille smule bekymrede. Sociale medier er megafede, inspirerende og populære især for børn, men de er ikke designede til børn,” siger Rasmus Kolbe.

Ifølge Rasmus Kolbe er det et problem, at forretningsmodellerne på de sociale medier, især på YouTube, hvor rigtig mange børn i dag bliver underholdt, er lavet til at tjene penge på folks opmærksomhed ved at vise flest mulige annoncer. Og derfor ender børnene med timevis foran skærmen, stillesiddende.

”Ambitionen er at lave et socialt medie, der er skabt til børn, og det betyder, at vi bliver nødt til at tænke radikalt anderledes i forhold til, hvordan vi designer den platform,” siger Rasmus Kolbe, som allerede har erfaring med at lave indhold til børn på YouTube-kanalen ’Lakserytteren’, der i øjeblikket har 106.000 følgere.

En blanding af YouTube og DR

Og målgruppen er da også et kæmpestort marked på sociale medier. YouTube Kids kunne for to år siden prale af at have 35 millioner seere, der ugentligt tjekkede ind på kanalen. Samtidig viste en undersøgelse af Medierådet i 2021, at otte ud af ti forældre har svært ved at vurdere indholdet på sociale medier.

Herhjemme bruger Danmarks Radio også meget krudt på at lave indhold til børn med tilbud som Ramasjang, Minisjang og ’Lær’, som er digitalt leg- og læringsindhold for børn. Og i modsætning til algoritmerne på sociale medier er indholdet på DR nøje udvalgt af redaktører og journalister, som vurderer, hvad der er godt for børnene at se.

”Danmarks Radio laver jo meget indhold til børn. Men de laver det også på trods af, at der er flere børn og unge, der bruger YouTube end DRTV,” siger Rasmus Kolbe, der derfor mener, at der er et behov for flere spillere på markedet.

Rasmus Kolbe og Maria Baagøe Bové fortæller, at Flimmer skal være en kombination af det indhold, som børn kan finde på YouTube, og public service-tankegangen fra DR.

”Flimmer skal være en blanding af de to steder. Vi vil gerne have nogle legende og interaktive elementer på platformen, men ikke ligesom vi kender det lige nu fra sociale medier,” siger kommunikatør Maria Baagøe Bové og tilføjer:

”Danmarks Radio er vanvittigt dygtig til at lave børneindhold, og der er også mange, der ser med. Det, der bare er foruroligende, er, at flere og flere børn bruger sociale medier. Derfor er der brug for en mellemting.”

Passiv skærmtid

Ifølge Maria Baagøe Bové er skærmtiden for børn på nuværende tidspunkt alt for passiv. Derfor skal Flimmer have et aktivt element, der skal opfordre børnene til at lege videre med de ting, de ser i videoerne.

”Det at lege er et virkelig vigtigt begreb. Vi tænker egentlig på os selv som en virkelig god SFO, hvor der er nogle pædagoger, der kan vise vejen. Det interaktive element er egentlig bare ”prøv selv”, fremfor ”vil du ikke også se den her video og den her video”,” siger Rasmus Kolbe.

”Det er ikke et problem, som DR løser lige nu. Meget af det, de laver, er underholdning for børn. Det er sæt dig ned og se noget fjernsyn hos os, fremfor at se det ovre på YouTube,” siger Rasmus Kolbe.

Men hvordan vil I få børnene med over på jeres platform, når der nu er så mange tilbud at vælge imellem?

”Vi har jo selvfølgelig nogle ret gode markedsføringskanaler i kraft af min platform. Der er jo nogle børn, som er fans af det, jeg laver, som måske ville synes, at det her også var spændende af den grund. Så der har vi et sted at starte,” siger Rasmus Kolbe og tilføjer:

”Men man bliver også nødt til at komme med et værditilbud, som er nyt og bedre end det, der allerede findes. Vi kommer ikke til at kunne lave alt det her gratis eller uden reklamer. I det ligger der også et behov for at få forældrene med over på vores side,” siger Rasmus Kolbe.

Ud over Maria Baagøe Bové og Rasmus Kolbe består teamet bag Flimmer også af co-founder Mark Pallisgaard Hansen, som er instruktør og fotograf samt udvikler Oscar Landmark.

0 Kommentarer