Læserbilleder på TV 2 Vejret var snyd

I mindst to tilfælde er ’TV 2 Vejret’ blevet fuppet af falske læserbilleder. ”Hvis man viser et billede af, hvordan der ser ud i Albertslund, så skal det være rigtigt,” siger PF-formand Lars Lindskov. Vejr-chef Peter Tanev overvejer nu et ekstra foto-tjek
Den afslørende sammenligning af ’TV 2 Vejrets’ læserbillede og IKEA-kataloget blev lagt op på Instagram-profilen andershemmingsendk.

Det er næsten som et guldaldermaleri. Solens stråler står som projektører ned gennem trætoppene og maler den disede underskov i lysegrå striber. Intet under, at ’TV 2 Vejret’ udvalgte det særdeles vellykkede fotografi, som var indsendt af seeren Per Modig i Albertslund.

’Morgentåge’ var titlen på billedet.

For nogle seere vakte billedet imidlertid genkendelse. Blandt andet i IKEA Danmark. Her var det samme billede nemlig tidligere et af de ophængningsklare vægbilleder, kæden sælger i butikker og online.

”Vi fik et smil på læben, da vi så, at vores motiv er blevet til morgentåge i Albertslund. Men vi glæder os over, at vi kan være med til at inspirere danskerne,” siger Sofie Kragh Ingvorsen, der er PR-ansvarlig i IKEA Danmark.

Den afslørende sammenligning blev lagt på Instagram for nogle dage siden af Anders Hemmingsen. Og kort tid efter blev det suppleret med endnu et nyt eksempel på vejr-billeder fra læsere, der har tænkt i kreative baner.

Igen var det et klassisk vejr-motiv: En regnbue over frodige, grønne marker, der synker ned bag en lille skov.

”Regnbue over Viby Sjælland” blev seerne fortalt om billedet, der var indsendt af Mark Harskovskis.

I virkeligheden er billedet taget i 2014 af en tysk fotograf med kunstnernavnet congerdesign og kan findes på billedbasen Pixabay.

Troværdighed på spil

Pressefotografforbundets formand, Lars Lindskov, mener, at TV 2 bør tage ved lære af de to eksempler på falske læserfotos.

”Jeg synes helt klart, TV 2 har et ansvar her. Jeg kan godt se, hvad man gerne vil i forhold til at inddrage brugerne og skabe nærvær, og det er også fint nok. Men det handler om troværdighed, og her er det en skærpende omstændighed, at vejrudsigten indgår som en del af TV 2’s nyhedsudsendelse. Hvis troværdigheden ryger her, så smitter det af på det andet,” siger Lars Lindskov.

Han henviser til, at man i dag kan researche på billeders originalitet gennem forskellige web-værktøjer og ved at undersøge billedets metadata.

”Man kan da godt sige: Herregud, det er bare et vejr-billede. Men hvis man viser et billede af, hvordan der ser ud i Albertslund, så skal det være rigtigt. Og så må man lige bruge de ekstra minutter på at researche billedet ordentligt,” siger Lars Lindskov.

 

 

View this post on Instagram

 

Lorry for faen. Ikke igen. Hvem sender det næste billede ind? (@markharkovskis)

A post shared by Anders Søby Hemmingsen (@andershemmingsendk) on

Nogle billeder tjekkes

Peter Tanev, chef for ’TV 2 Vejret’, fortæller i en mail, at man i nogle tilfælde laver ekstra tjek på billederne.

”I de tilfælde, hvor vi efterspørger billeder af den første sne eller de første bøgetræer, der springer ud om foråret, og der dermed er tale om, at billeder har en nyhedstyngde, er det klart, at vi gør meget ud af at få verificeret ægtheden af billedet. Dette tilfælde vedrørende Viby Sjælland er harmløst, men det er alligevel en træls situation, som gør, at vi må overveje at lave ekstra tjek af de indsendte billeder.”

Han fortæller, at billeder, ”som har nyhedsmæssig tyngde”, typisk bliver tjekket, ved at man tager en snak med fotografen, undersøger billedfilen, og at ’TV 2 Vejret’ tjekker, om vejrdata stemmer overens med billedet. Ifølge Tanev bragte flere medier for nogle år siden et billede af en skypumpe, som ’TV 2 Vejret’ undlod at bringe, da det ikke passede med deres vejrdata, og som viste sig at være falsk.

Journalisten har forsøgt at få fat på Per Modig, der har indsendt IKEA-billedet, men han har ikke været til at træffe.

TV 2 Lorry, der også omtaler sagen på deres nyhedssite, har været i kontakt med Mark Harskovskis, der sendte regnbuebilledet fra Pixabay ind i sit navn.

”Jeg ved godt, at det må man ikke, men jeg havde set en, der havde gjort det før. Jeg sad sammen med nogle af mine venner, og så fandt vi nogle billeder på Google, som vi sendte ind. Og så valgte de mit,” siger han til TV 2 Lorry.

0 Kommentarer