Besparelser

”Kynisk”: Journalistforbundet raser over timing af sparerunde hos Jysk Fynske

Meldingen om fyringer og besparelser i Jysk Fynske Medier kommer lige op til juleferie og overenskomstforhandlinger

Det er kynisk timing, at Jysk Fynske Mediers administrerende direktør, Jesper Rosener, i dag har præsenteret en spareplan, der vil betyde, at omkring 50 medarbejdere – heraf 22 redaktionelle – skal afskediges i det nye år.

Det mener Allan Boye Thulstrup, næstformand i Dansk Journalistforbund (DJ).

Forhandlingerne mellem tillidsrepræsentanterne og ledelsen bliver indledt i denne uge, og det endelige antal opsigelser vil først blive gennemført i slutningen af januar.

”At sende alle medarbejdere på juleferie med den besked er simpelthen kynisk,” siger han.

Det er ikke kun timingen i forhold til juleferien, der møder kritik fra DJ.

Hvis overenskomst-forhandlingerne kommer til at medføre, at jeg skal give mere end to procent, så bliver det mødt med yderligere besparelser i Jysk Fynske Medier.
Jesper Rosener, adm. direktør i Jysk Fynske Medier

Presbold på forhandlinger

Dansk Journalistforbund og Danske Medier mødes i morgen til sættemøde til de kommende forhandlinger om en ny overenskomst, der også kommer til at dække de redaktionelle medarbejdere i Jysk Fynske Medier.

”Det er svært ikke at se det her som en presbold i de forhandlinger. Det her er en helt tydelig måde at lægge pres på forhandlingerne på bekostning af egne medarbejdere,” siger Allan Boye Thulstrup og tilføjer:

”Det synes jeg, at Jesper Rosener burde holde sig for god til.”

Journalisten har siden i formiddag forsøgt at få et interview eller en kommentar fra Jesper Rosener angående spareplanen, men han er ikke vendt tilbage på henvendelser.

Til MediaWatch siger han, at der tegner sig et hul på 100 millioner kroner i budgettet for 2023, som skal imødegås ved afskedigelse af 50 medarbejdere samt strammere økonomistyring, og at flere interne udviklingsprojekter bliver lukket.

Sætter loft på lønstigninger

Jesper Rosener kalder det samtidig en trist situation at skulle afskedige 50 medarbejdere. Koncernen har i forbindelse med spareplanen sat et loft på to procent over lønstigninger i de overenskomster, der skal forhandles på plads.

”Hvis overenskomstforhandlingerne kommer til at medføre, at jeg skal give mere end to procent, så bliver det mødt med yderligere besparelser i Jysk Fynske Medier,” siger Jesper Rosener til MediaWatch.

Det er ifølge Allan Boye Thulstrup en ”arbejdsgiverretorik, man er vant til at høre”.

”Vi kan ikke styre, hvordan han leder butikken, men han burde tænke over, hvordan han taler til og behandler sine medarbejdere,” siger Allan Boye Thulstrup og tilføjer:

”Vi kommer til at gå efter bedst mulige økonomiske resultater, herunder også på Jysk Fynske Medier. Det er bare en underkendelse af den værdi, medarbejderne hver dag tilfører koncernen.”

Kommer det til at have betydning for jeres forhandlinger, at I ved, at det kan komme til at betyde flere fyringer, hvis I kræver højere lønstigning?

”Det ved vi ikke, at det gør. Vi ved bare, hvad han siger nu. Men vi forhandler ikke under trusler,” siger Allan Boye Thulstrup.

Øgede udgifter presser

Besparelserne og de kommende opsigelser blev meldt ud på et medarbejdermøde i formiddag.

Ligesom i andre mediekoncerner er det blandt andet stigende udgifter til papir og distribution, der gør, at Jysk Fynske Medier skal spare.

”Det er begrundet med alle de udefrakommende udgifter, som andre medier også oplever, så det kommer ikke som sådan som en overraskelse. Men det er fortvivlende,” siger tillidsrepræsentant Lene Sarup.

Jysk Fynske Medier beskæftiger omkring 1.800 medarbejdere og står blandt andet bag JydskeVestkysten og dækker dele af Nordsjælland, hele Fyn og store dele af Jylland. Koncernen udgiver i alt 15 dagblade og 63 ugeaviser, har fire radiokanaler og er hovedejer på Radio4.

0 Kommentarer