Forsøg

Kritiske licensbetalere skiftede holdning efter ni dage uden adgang

Britiske BBC er under politisk pres. Derfor har BBC udarbejdet et feltstudie, der forsøger at dokumentere, at BBC selv for de allermest kritiske kan være uundværlig

I Storbritannien har BBC lavet et feltstudie, der ifølge public service-virksomheden dokumenterer, at det er svært at leve uden BBC.

I studiet deltog i alt 200 personer fra 80 husstande, der hver især havde forskellige holdninger til BBC’s tjenester.

30 husstande foretrak at lade være med at betale og modtage BBC, 30 ville gerne betale mindre i licens, og de sidste 20 husstande havde det fint med licensniveauet.

I ni dage blev alle husstande frarøvet muligheden for at se BBC’s programmer og bruge BBC’s tjenester. Det betød også, at man ikke måtte bruge BBC’s vejr-apps, se børne-tv-programmer, høre radio, lytte til BBC-podcasts eller sågar se BBC-produktioner på platforme som for eksempel Netflix.

70 procent ændrede holdning

Efter de ni dage havde 70 procent af de skeptiske husholdninger ændret holdning og var villige til at betale den fulde licens, konkluderer studiet, som altså er bestilt af BBC og udført af virksomheden MTM.

Af de 19 licenspositive husholdninger var der kun en enkelt husholdning, der efter de ni dage skiftede holdning til at ville betale mindre i licens.

Ifølge studiet havde mange af de mest licenskritiske ganske enkelt undervurderet, hvor meget de bruger BBC-tjenester i dagligdagen.

”Det er lidt som en skjult helt … subtilt fremragende, ikke? … det er ikke prangende … det er der bare, og gør det hele,” lyder det blandt andet fra en af de licensbetalere, der slet ikke var villig til at betale for BBC før eksperimentet.

Under politisk pres

Forsøget ses af flere som et forsøg fra BBC’s side på at gøre sine hoser grønne.

Ligesom DR i Danmark har BBC nemlig været under pres fra politisk hold. Senest har der været forlydender om en række nedskæringer, der ifølge BBC vil føre til omfattende ændringer i det udbud af tjenester, man har til rådighed.

I alt betaler de britiske licensbetalere 13 pund om måneden, hvilket svarer til 115 kroner.

Blandt de omtrent 30 procent, der fortsat ville betale mindre eller slet ikke betale for BBC, handlede det primært om den skarpe konkurrence fra andre streamingtjenester.

Andre mente rent principielt, at problemet med licensen er, at den er obligatorisk:

”Jeg kan stadig ikke lide, at man er tvunget til at betale, og at alle skal betale det samme beløb – uanset hvor meget man bruger BBC-indhold,” siger en af skeptikerne fra feltstudiet for eksempel.

0 Kommentarer