Krumspring

Kontant-vært blev tilbudt 500.000 kroner for at lægge historie ned

DR’s Kontant-vært, Jacob Kragelund, er gennem årene både blevet tilbudt store pengebeløb og har modtaget regulære trusler fra kilder

Jacob Kragelund, vært på DR’s ’Kontant’, modtog et meget ”overraskende tilbud”, da ’Kontant’ for nylig researchede på en kritisk historie om fusk med hulrumsisolering.

Ejeren af firmaet skrev i en mail til Jacob Kragelund, at han var bange for, at omtalen i udsendelsen ville koste ham dyrt.

”Hvis du undlader at tage mit firma med, vil jeg tilbyde 500.000 kroner. Om det er til DR eller til dig privat, er helt op til dig. Jeg håber at høre fra dig.”

Tilbuddet om en kontant belønning er et eksempel på de mange forskellige krumspring, som ’Kontants’ kilder benytter sig af for at slippe af krogen og undgå omtale i ’Kontant’.

”Da jeg fik mailen, tænkte jeg, at det var lige godt satans. Der skød han godt nok sig selv i foden. Hvordan skulle det på nogen måde lykkes mig at snige ham ud af et program, hvor han fylder halvdelen,” siger Jacob Kragelund.

I stedet for at lukke historien ned blev tilbuddet om en klækkelig belønning en del af programmet. Faktisk var det med til at styrke historien.

”Hans mail var fuldstændigt uhørt, og det skulle vi selvfølgelig have med i programmet. Så det blev en perfekt afslutning på et ’Kontant’-program med en desperat direktør,” siger Jacob Kragelund.

På vej til møde

Bortforklaringerne og de mange krumspring er ifølge Jacob Kragelund ofte meget farverige, og de indgår næsten altid i programmet.

”Det fortæller ofte meget mere end et længere interview.”

Det mest almindelige forsøg på at undgå omtale i programmet er at undlade at stille op til interview, når ’Kontant’ er i telefonen.

”De fleste ved godt, at det formentligt er noget kritisk, og nogle er meget hurtige til at sige, at de desværre skal til møde,” fortæller Jacob Kragelund.

”Men jeg synes, at man som ansvarlig virksomhed bør stille op, og vi lytter faktisk til deres forklaring.”

Et af de mere kulørte eksempler var et firma i København, der mente, at Jacob Kragelund var ude i et personligt hævntogt.

”De skrev, at min kone elskede direktøren for firmaet, og at hun havde været sammen med ham til en julefrokost,” siger han.

Beskyldningerne var helt grundløse.

”Vi bor i to forskellige dele af landet, og de har aldrig mødt hinanden,” siger Jacob Kragelund.

Skal jeg tale med …?

Senest har Jacob Kragelund modtaget en trussel af en mere alvorlig karakter.

Den omhandlede også hans kone.

”Det var en kilde, som ikke ønskede at medvirke i programmet, og som i telefonen sagde: ”Skal jeg køre over og tale med …” og nævnte hendes navn, og så lagde han bare røret på,” forklarer Jacob Kragelund.

Truslen er nu blevet meldt ind i DR-systemet, og DR overvejer at politianmelde manden.

Efter fire år på ’Kontant’ er Jacob Kragelund vant til, at der hele tiden kommer tomme trusler fra virksomheder og deres advokater, der ønsker at lægge historien ned.

”Men det kommer tæt på, når det involverer mit privatliv,” siger han.

Normalt foregår det dog ”stille og roligt”, og Jacob Kragelund har aldrig følt sig bange, når han er ude på optagelse.

”Der skal meget til at ryste mig, og jeg stoler på, at dokumentationen, som redaktionen har gravet frem, holder vand, og det giver en sikkerhed,” siger han.

Pres på ekspertkilderne

Til gengæld har der de seneste år været flere eksempler på, at ’Kontants’ ekspertkilder er blevet kontaktet af de virksomheder, der bliver kritiseret i programmet.

”Vi kan mærke, at nogle virksomheder bruger det som en strategi at kontakte ekspertkilderne for at påvirke dem før offentliggørelsen af programmet. Derfor er vi i optagefasen holdt op med at fortælle kilderne, hvem der kritiserer dem. Vi fortæller bare, hvad indholdet af kritikken fra eksperten er, og at der for eksempel er tale om en professor på DTU,” siger Jacob Kragelund.

Men er det ikke i orden, at en virksomhed ønsker at sikre sig, at eksperten forstår alle aspekter af en sag?

”Jo, men så skal det være en del af interviewet, jeg laver med dem. Hvis man har et forsvar, kan man fremføre det i det interview, man laver med mig. Det skal man ikke gøre mellem linjerne.”

Den nok mest spøjse reaktion, ’Kontants’ redaktion har fået fra en kritiseret part, var en kilde, der havde sendt et langt skriftligt genmæle på tre A4-ark.

”Kravet var, at teksten skulle læses op i fuld længde af skuespilleren Lars Mikkelsen, og det kunne vi selvfølgelig ikke imødekomme,” siger Jacob Kragelund.

0 Kommentarer