
Det er belastende for kommunikatører at have en cheftype, som stiller høje krav, men mangler empati. Modelfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Kommunikationsfolk oplever ofte, at de er overbebyrdet af jobbet, at ansvaret er for stort, og at antallet af arbejdsopgaver vokser. Der er alt for mange krav og for lidt tid.
Det viser undersøgelsen State of Nordic PR and Communication, som er lavet blandt 461 nordiske kommunikatører i 2021 af Mynewsdesk.
I undersøgelsen svarer 64 procent, at de har for meget ansvar og for mange ansvarsområder. 40 procent mener, at deres rolle generelt er blevet mere krævende det seneste år.
Flydende arbejdstid
Arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Journalistforbund Tom Hansen genkender billedet.
Når han har trivselssamtaler med DJ-medlemmer fra kommunikationsbranchen, er de ofte overbebyrdede.
”De arbejder solen sort og bliver betragtet som kommunikationsautomater, som man bare kan trække noget ud af. Arbejdstiden er ofte flydende, og de forventes at stå til rådighed døgnet rundt,” siger Tom Hansen.
Det er et liv, hvor work-life-balance er ikke-eksisterende.
”De skal hele tiden følge med og være på mærkerne, hvis der nu sker noget,” siger Tom Hansen.
Vender problemerne indad
Tom Hansens råd til medlemmer, der føler sig under pres, er, at de skal tale med den lokale arbejdsmiljørepræsentant, tillidsrepræsentant eller med chefen, så arbejdsforholdene kan forbedres.
For nogen kan det være svært at tale med ledelsen om problemerne, og dermed kan mistrivslen eskalere.
”Mange vender det indad og tænker, at det er dem, der ikke er gode nok, og så knokler de endnu mere. Og så kan man komme ind i en ond spiral,” forklarer Tom Hansen.
I virkeligheden kan de ikke se, at det er omfanget af opgaver, der er problemet.
”Når folk sidder over for mig og fortæller om, hvad de skal overkomme, er det ofte pres, som 8 ud 10 ikke ville kunne klare,” siger han.
Chefen stiller høje krav
Nogle vælger at søge et andet job uden at fortælle om den egentlige begrundelse for jobskiftet.
Mange af de medlemmer, Tom Hansen taler med, sidder ofte centralt placeret og refererer til en chef højt i organisationen.
”Men der er også ofte en cheftype, som stiller høje krav, og som ikke er blandt de mest empatiske mennesker i forhold til at forstå, at et menneskes arbejdsliv og privatliv skal hænge sammen,” siger han.
Det er en af den nordiske undersøgelses konklusioner, at der er behov for at prioritere kommunikationsopgaverne. Omkring halvdelen af de adspurgte svarer nemlig, at der bliver produceret for meget indhold, og at kvaliteten ikke er god nok.
Har du oplevet stigende arbejdspres i kommunikationsbranchen de seneste år? Så hører vi gerne fra dig. Kontakt gerne Jakob Albrecht på jal@journalisten.dk – eller find en vejledning til at sende sikker post her.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.