Hestemøg

Knud Brix: ”Man er velkommen til at synes, at vi er nogle slyngler”

Journalisterne på Ekstra Bladet kan godt skelne mellem, hvad avisen gør på lederplads, og hvad der er den journalistiske opgave i dækningen af en sag, siger chefredaktør

Ekstra Bladet har valgt at placere en trailer fyldt med hestemøg på en vej foran Nordic Waste-direktør Torben Østergaard-Nielsens privatadresse.

Læsset af hestemøg er ledsaget af et skilt med teksten ”Fjern dit lort, så fjerner vi vores”.

Og ifølge ansvarshavende chefredaktør Knud Brix er det helt inden for skiven.

Hvorfor er det et publicistisk medies rolle at placere lorten – bogstaveligt talt – så tydeligt et sted i en sag, som stadig ruller og endnu ikke er fuldt afdækket?

”Det handler jo grundlæggende om, at vi ligesom andre medier i ugevis har forsøgt at få Torben Østergaard-Nielsen i tale og har forsøgt pænt og ordentligt at ringe, skrive og tale med firmaet bag, og det har ikke kunnet lade sig gøre. Og der er vi blevet enige om, at vi må prøve på en mere symbolsk måde at få ham i tale ved at køre et læs velduftende hestemøg op ved hans private bolig for at symbolisere, at vi gerne tale med ham, og at vi synes, at han skylder nogle svar.”

Aktionen fra Ekstra Bladet har blandt andet mødt fordømmelse i Berlingske, hvor erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kalder det en ”idiotisk” form for selvtægt.

I stedet opfordrer Thomas Bernt Henriksen sine kolleger på Rådhuspladsen til at køre en kaffevogn hen til Torben Østergaard-Nielsens hus og invitere både statsministeren og Randers-borgmester Torben Hansen til åben dialog og en kop kaffe.

Berlingske konstaterer, at du burde invitere til kaffe i stedet for at sprede gylle. Hvad tænker du om det? 

”Berlingske må gøre, som de synes bedst. Jeg ser det som et ridderslag, at Thomas Bernt Henriksen bliver vred over vores symbolske aktion her. Vi har også skrevet om, at der er minkaffald fra Mette Frederiksens minknedslagtning deroppe, og stillet kritiske spørgsmål til Randers Kommune. Men vi synes, at Torben Østergaard-Nielsen har et medansvar – og primært et moralsk ansvar. Jeg er med på konkurslovgivningen, og at der ikke nødvendigvis brydes juridiske regler her,” siger Knud Brix.

Fyns Politi oplyser, at der er oprettet en sag, som skal efterforskes, men vil ikke oplyse, hvem der har anmeldt sagen. Det ved Knud Brix heller ikke.

Chefredaktøren synes dog, at der reageres lige lovligt skarpt på aktionen.

”Aktionen kunne jo også være taget med humor. Torben Østergaard-Nielsen kunne være kommet ud og måske svaret på nogle spørgsmål, og så have hjulpet med at læsse lidt af hestemøget op i hans rosenbed, hvor det kunne have gjort gavn. Men hvis man gerne vil stirre sig blind på at forbande det og synes, at vi er nogle værre slyngler, så er man også velkommen til det. Jeg synes, det er lidt morsomt, at folk hidser sig så meget op over en trailer med hestemøg, mens det egentlige problem ligger ved Randers.”

Men politiet efterforsker jeres aktion. Hvis det viser sig at være hærværk eller ulovligt – er det så den rigtige metode?

”Jeg ved ikke, hvem der har anmeldt det, men det kunne jo eventuelt være en fra Torben Østergaard-Nielsens husholdning. Men som jeg har forstået det, konstaterede politiet i går, at traileren holder på en offentlig vej. Og det er vel helt inden for reglerne. Så må vi tage ansvaret, hvis vi har brudt nogle regler, og betale en bøde for det.”

Så erklærer I jer ikke konkurs? 

”Det var ikke planen.”

Men nu har I så taget tydeligt stilling til, hvem der er skurken i denne sag. Risikerer du ikke at give dine journalister skyklapper på i forhold til den dækning, der udestår?

”Nej, det synes jeg slet ikke. Jeg tror godt, at de kan skelne mellem, hvad vi gør og skriver på lederplads og laver af symbolske aktioner, ligesom dengang vi sendte en flyver op over Christiansborg med en besked til Barbara Bertelsen. De ved godt, at Ekstra Bladet er et aktivistisk medie, og at vi kan have holdninger på lederplads. Men derfor stiller de jo stadig kritiske spørgsmål til den socialdemokratiske ledelse i Randers Kommune eller til Mette Frederiksen, eller hvem det måtte være. Så det har jeg fuld tillid til, at de sagtens kan.”

Kunne problemet ikke blive, at du med sådan en aktion gør, at dine journalister bliver for enøjede og følger netop den dagsorden, som du som leder udstikker her? 

”Nej, det frygter jeg slet ikke.”

Men er det generelt set sundt for den uafhængige og kritiske journalistik, I gerne vil bedrive, at man udpeger enkeltpersoner som skurke? Nu nævner du selv, at I også gjorde det med Barbara Bertelsen, nu gør I det igen?

”Ja, hvis historien er til det. Her er det jo Torben Østergaard-Nielsen, som ultimativt er hovedejer af firmaet, og som står bag det. Han har i et lidt forkølet forsøg været ude og sige, at han vil lave en klimafond. Det er jo tabloid journalistiks kerne, at det ikke er bolden, der scorer et selvmål, men derimod manden, som selv sparker den ind. Og dermed sagt, at hvis der er en sag, hvor der er en mand, som er medansvarlig og måske har det moralske ansvar, jamen, så er det jo den mand, vi gerne vil stille spørgsmålene. Og hvis han ikke ønsker det, så kommer vi gerne med et læs hestemøg.”

Kommer der mere af den form for aktivisme fra jer?

”Vi tager altid stilling fra gang til gang, og hvis der er en sag, som vi finder værdig til et læs hestemøg eller en flyvemaskine, så gør vi det. Ekstra Bladet har altid været aktivistisk, og hvis den rette sag er der, så gør vi det. Man skal selvfølgelig passe på med, at vi ikke gør det for ofte og ved for små sager. Men her tror jeg, at enhver, der bare har beskæftiget sig med det, der bliver leveret i sagen, kan se, hvor stor en skandale det er. Og derfor synes vi, at det var på sin plads.”

Fyns Politi oplyser til Journalisten, at man efterforsker sagen efter to mulige lovovertrædelser.

Den ene er for mulig overtrædelse af mark- og vejbekendtgørelsen, hvis traileren var parkeret på privat grund.

Den anden er registreringsbekendtgørelsen. Traileren var nemlig ikke udstyret med en nummerplade, og hvis den har været ude og køre på vej uden, er det et brud på registreringsbekendtgørelsen.

Derudover er det ikke Fyns Politi, der har fjernet traileren, oplyser politiet.

0 Kommentarer

Læs også

Aktivisme

Ekstra Bladet parkerer et læs lort foran Nordic Waste-ejers hus

31. JANUAR 2024
Lokaljournalistik

Nordic Waste-skandale har sendt Randers-reporter i breaking i flere uger: ”Den har bare det hele”

24. JANUAR 2024