Kaos på papirmarkedet: ”Det er meget alvorligt”

Situationen kan ende med at få udgivere til at overgå hurtigere fra papir til digital, frygter direktør for dansk trykkeri (Opdateret Kl. 13.05)

Der er udbrudt nærmest kaotiske tilstande på papirmarkedet, og det kan påvirke udgivelsen af danske magasiner og ugeblade markant.

Det kan faktisk ende med, at danske magasiner må sadle om til at udgive færre trykte magasiner hvert år, og at forbrugerne må betale mere for dem.

En af grundene er coronakrisen, som samlet set resulterede i, at forbruget af papir faldt drastisk i Europa. I februar fik det blandt andre SCA, som var en af de helt store papirproducenter i Europa, til at slukke for papirproduktion til for eksempel magasiner.

Situationen kan mærkes hos Aller Tryk i Taastrup, hvor en stor andel af landets magasiner og ugeblade bliver omdannet til fysiske, trykte produkter.

”Meget alvorligt”

For nuværende er der styr på de faste ordrer i den kommende tid, men det vil gå ud over såkaldte one-shot ordrer på markedet, som typisk er særudgaver eller annoncørtillæg. Derudover er man lige nu mindre fleksibel i forhold til for eksempel at skifte sidetal i et kommende magasin:

”Magasinerne er vant til at kunne ændre med kort varsel, men nu er der lang varsel, hvis man skal nå at ændre noget”, siger administrerende direktør Jesper Jungersen, der selv kalder situationen på papirmarkedet kaotisk.

Tidligere har man været vant til leveringstider på omtrent 14 dage, men de er nu forlænget til 10-12 uger.

Helt grundlæggende taler vi om nogle af de første sider i de økonomiske lærebøger. Efterspørgslen er ganske enkelt langt højere end udbuddet, da papirproducenter for eksempel ifølge tyske Handelsblatt har sadlet om til at producere bølgepap til markeder i vækst – som for eksempel pakker bestilt på internettet eller pizzabakker til takeaway.

Aktørerne flygter ikke kun fra papirproduktionen på grund af coronakrisens effekt på papirforbruget. Mens transportemballage til produkter bestilt på internettet er i vækst, så er papirproduktion til tryksager ganske enkelt et marked, der siden 2008 i forvejen var under pres på grund af færre tryksager, som storproducenten SCA selv formulerede det.

”Det er meget alvorligt. Vi har et helt marked, hvor kunderne er vant til, at vi stiller op med stor fleksibilitet med hurtige ordrer og ændringer. De skal nu vænne sig til lange leveringstider,” siger Jesper Jungersen.

Kan flytte flere over til digital

Der er desuden ikke noget, der ifølge Jesper Jungersen tyder på, at storproducenterne i den kommende tid vil vende tilbage til at producere udgivelsespapir:

”Så nu stiger priserne til niveauer, hvor kunderne begynder at sige nej tak. Så det er en situation, hvor papirindustrien presser kunder ud af markedet, hvor de kan gå over til flere digitale udgivelser og ende med at droppe papir,” tilføjer han.

Som eksempel nævner han, at papirvirksomheden UPM, som er verdens største producent af papir, har meddelt, at man ikke kan købe mere papir end det, der er booket til resten af 2021.
Og dermed er det også for nuværende umuligt at fastslå, hvordan priserne på papir til tryk af magasiner og ugeblade bliver i 2022.

I sidste ende kan regningen havne hos forbrugerne i form af højere priser på styksalg og abonnementer.

Indtil videre ser situationen dog ikke ud til at påvirke de danske dagblade og aviser, siger Thomas Isaksen, der er administrerende direktør for Pressens Fællesindkøb, som indkøber avispapir for danske medier.

”Vi har heldigvis aftaler, der løber over længere tid, så derfor er vi ikke prismæssigt ramt her og nu. Når det er sagt, så kan vi godt mærke, at de her leverandører, vi henter papir fra, har sværere og sværere ved at få produceret papiret,” siger Thomas Isaksen.

Bogbranchen er også ramt

Papirudfordringerne er i sagens natur ikke begrænset til Danmark, og i flere andre europæiske lande er der også meldinger om udfordringer.

Blandt andet i Tjekkiet og Holland, hvor begge landes bogbrancher er hårdt ramt. I Tjekkiet forventer bogudgivere for eksempel at måtte udskyde nogle af udgivelserne, som ellers var tiltænkt at indgå i julehandelen.

Også hos Danmarks største forlag Gyldendal mærkes bekymringen, siger kommerciel direktør Karen Bender:

“Vi har meget, meget stor fokus på, om vi kan få papir nok i efteråret og op til jul, og vi har allerede oplevet med nogle storsælgere, som for eksempel Lærke Baggers bog ‘Strik’, at de har solgt mere end estimeret, og der har vi haft problemer. Det er noget, som vi er meget opmærksomme på, og vil have meget stor opmærksomhed på de næste måneder”, siger hun.

Normalt er der et par ugers leveringstid på ekstra bestillinger fra Gyldendal, men for tiden er ventetiden “væsentligt længere”:

“Julen er altid højsæson, så den er altid mere tight, men i år må jeg sige, at vi er spændte på, hvordan det kommer til at gå”, siger Karen Bender.

Opdateret kl. 13.05: Interview med Gyldendals kommercielle direktør er tilføjet.

0 Kommentarer