Jyllands-Posten forsvarer Orban-annonce efter belgisk avis’ boykot

Belgiske De Standaard har afvist at bringe en annonce for Ungarns præsident, Viktor Orbán. Hos Jyllands-Posten forsvarer man annoncen med henvisning til ytringsfriheden

Den belgiske avis De Standaard plejer ellers ikke at slå ned på eller sige nej til politiske reklamer.

Det har avisen alligevel valgt at gøre i lige præcis tilfældet med Ungarns præsident, Viktor Orbán, der i øjeblikket forsøger sig med en pr-mæssig charmetur i europæiske aviser med en annonce med syv forslag til ændringer af EU. Annoncen er blandt andet blev bragt i Jyllands-Posten i lørdags, men det kommer altså ikke til at ske hos De Standaard.

”De Standaard har besluttet ikke at offentliggøre denne annonce,” skriver chefredaktør Karel Verhoeven i en leder.

Afvisningen af annoncen kommer, mens Ungarn er i modvind i EU. På et EU-topmøde i slutningen af sidste uge modtog regeringen kritik fra flere medlemslande for sin holdning til homoseksuelle. Samtidig har pressefriheden været i frit fald i flere år, og regeringskritiske medier er blevet lukket. Det er det sidste, der har gjort udslaget for De Standaard.

”Det vil være kynisk at sælge medieplads til en regeringsleder, der har begrænset den frie presse i sit eget land,” skriver chefredaktøren i lederen.

”Mærkværdig” handlemåde

Hos Jyllands-Posten undrer man sig til gengæld over De Standaards reaktion og forsvarer at have bragt annoncen.

”Jeg synes, at De Standaards handlemåde er en smule mærkværdig, når man i en kamp for ytringsfriheden begrænser den for den, man er uenig med. Vi er på Jyllands-Posten meget uenige med Orbán, men derfor skal man ikke begrænse hans ytringsfrihed,” siger Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Jacob Nybroe.

Annoncen betyder ikke, at Jyllands-Posten ikke går kritisk til Viktor Orbán eller behandler emnet journalistisk. Tværtimod blev der lavet en aftale på redaktionen om også at gå journalistisk til annoncen, og der er fulgt op på den med både et Ritzau-telegram og en artikel med en kritisk EU-ordfører på jyllands-posten.dk.

Jacob Nybroe forklarer, at man på Jyllands-Posten tager stilling til alle annoncer, der bliver indrykket. Det gælder også annoncen for Viktor Orbán.

”Her har vi taget stilling til den for at se, om der var noget faktuelt forkert. Men der er ikke noget forvridning af fakta. Det er en holdningstilkendegivelse, og jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor jeg ikke skulle have indrykket den annonce,” tilføjer han.

De Standaard har i stedet for annoncen bragt sin egen annonce med et regnbueflag. Midt i flaget står der: ”Kære Viktor Orbán, love burde aldrig forskelsbehandle kærlighed”. Længere nede står der, at ingen regering bør diktere, hvordan der bliver talt om kærligheden.

Budskabet er en reaktion på Ungarns nye lovgivning om homoseksualitet og kommer i kølvandet på, at Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA) forbød det tyske EM-stadion at lyse op i regnbuefarver under kampen mod Ungarn.

Jyllands-Posten forsvarer Orban-annonce efter belgisk avis' boykot De Standaard har i stedet for annoncen bragt en opsang til Ungarns regering. Foto: Skærmbillede fra De Standaard

0 Kommentarer