Løn

Journaliststuderende kritiserer Den Uafhængige for at søge gratis arbejdskraft

”Hvis man ikke har råd til at betale, skal man lade være med at søge,” siger Emil Vogelius, formand for de kommunikations- og journaliststuderende i Aarhus

Har du under valget lyst til at prøve dig selv af som kritisk nyhedsreporter og lave indslag, som når ud til 40-50.000 ugentlige lyttere? Arbejdet kan for eksempel omfatte interview med en lokal kandidat til Folketinget.

Sådan lyder det i et opslag delt af radiomediet Den Uafhængige i lukkede Facebook-grupper for journaliststuderende i Aarhus.

Det fremstød har mødt skarp kritik fra blandt andre Emil Vogelius, formand for KaJ – de kommunikations- og journaliststuderende i Aahus.

Han forklarer, at opslaget ikke bryder nogen regler. Men det er over grænsen, fordi der er tale om journalistisk arbejde.

”Det her er arbejde, hvor de søger folk til at lave interviews og voxpops, som jo er journalistisk arbejde,” forklarer han.

Hvis man ikke har råd til at betale, skal man lade være med at søge.
Emil Vogelius, formand for KaJ

Hvis Den Uafhængige ikke har råd, burde de hellere søge frivillige blandt fx gymnasielever, siger Emil Vogelius.

Alle medier, ”som er ude over amatørplanet”, har et ansvar for branchen og for de journaliststuderende.

”Hvis man ikke har råd til at betale, skal man lade være med at søge,” siger Emil Vogelius.

Spørg statsministeren i Skagen

Kasper Saugmann, konstitueret direktør hos Den Uafhængige, forklarer, at muligheden for at arbejde som reporter under valget egentlig var tænkt som et tilbud til medlemmerne af Den Uafhængige.

”Hvis Mette Frederiksen for eksempel skulle besøge Skagen, ville det være spændende, hvis vi kunne stille hende et par spørgsmål,” siger han.

Kasper Saugmann beskriver opgaverne som en ”hybrid mellem at være øjenvidne og et stykke arbejde”.

Det kan være, vi skal lade være med at slå det op i journalistgrupper på den måde en anden gang.

Kasper Saugmann, konstitueret direktør, Den Uafhængige

 

Om det manglende honorar forklarer Kasper Saugmann, at det er velkendt, at Den Uafhængige er startet uden en investor og offentlig støtte. Derfor er arbejdet på Den Uafhængige blevet løst med frivillig arbejdskraft, som hen ad vejen har fået løn.

”Jeg begyndte selv først at få løn efter 14 måneder,” siger han.

Hidtil er de fleste frivillige kommet af sig selv, uden at Den Uafhængige selv har søgt.

”Det kan være, vi skal lade være med at slå det op i journalistgrupper på den måde en anden gang,” siger Kasper Saugmann.

To studerende har henvendt sig

På den anden side er der noget, som tyder på, at Den Uafhængiges charmeoffensiv giver pote.

De første interesserede journaliststuderende har nemlig meldt sig.

”Foreløbig har to journaliststuderende henvendt sig på baggrund af opslaget,” siger Kasper Saugmann.

Den Uafhængige blev skabt af den tidligere Radio24syv-journalist Asger Juhl i 2020. Med Asger Juhls skift til jobbet som chefredaktør på Ekstra Bladet er Ekstra Bladets forhenværende chefredaktør Poul Madsen trådt ind som arbejdende bestyrelsesformand.

Målet er nu at blive økonomisk bæredygtig.

”Vi arbejder hver dag hårdt på at få flere penge i kassen, så alle kan få løn for deres arbejde, og forhåbentligt kan det ske inden længe,” lyder det fra Kasper Saugmann.

1 Kommentar

Finn Arne Hansen
12. OKTOBER 2022
Mange overskudgivende PR-bureauer i Aarhus bruger bundter af kommunikationsstuderende uden af betale dem – i månedsvis. Gå dog i flæsket på dem i stedet. Her er en iværksætter, der bare prøver at få gang i sin forretning og rækker ud. Man kan jo bare ignorere hans opslag, hvis man ikke er interesseret.