
Mediebranchen har en udfordring med stillesiddende arbejde, viser ny undersøgelse. Her er det et arkivfoto fra en redaktion i Berlingske Media i Pilestræde i København. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Forestillingen om at arbejde som opsøgende journalist med en masse timer ude i marken stemmer ikke helt overens med virkeligheden.
En ny undersøgelse af det danske arbejdsmarked fra Arbejdstilsynet viser nemlig, at journalister er den jobgruppe blandt danske lønmodtagere, der sidder mest ned i løbet af en arbejdsdag.
Helt konkret svarer 95,1 procent af journalisterne i Arbejdstilsynets undersøgelse, at de sidder ned i mindst tre fjerdedele af arbejdstiden, efterfulgt af IT-konsulenter (91,7 procent) og psykologer (91,6 procent).
Kan give smerter og fravær
Undersøgelsen går under navnet ‘National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere” og tager temperaturen på omtrent 30.000 danskeres arbejdsmiljø inden for tre kategorier: Kemisk og biologisk arbejdsmiljø, det ergonomiske arbejdsmiljø og det psykiske arbejdsmiljø.
I alt har 41,3 procent af danskerne et arbejde, hvor de sidder ned mindst trefjerdedele af arbejdstiden. Omvendt svarer 34,8 procent i undersøgelsen, at de bærer eller løfter mindst en fjerdedel af arbejdstiden.
Ifølge Arbejdstilsynet viser forskning, at høje fysiske krav til arbejdet kan øge risikoen for smerter eller sygefravær. Det gælder også ved stillesiddende arbejde, og derfor anbefaler Arbejdstilsynet, at både ledere og medarbejdere har fokus på at variere arbejdsstillingerne i løbet af dagen, så man ikke risikerer at få smerter i ryg, nakke eller skuldre.
I undersøgelsen af det psykiske arbejdsmiljø oplever danske lønmodtagere over en bred kam primært chikane fra eksterne personer – altså personer uden for virksomheden. I alt svarer 13,8 procent, at de har oplevet den form for chikane. Derudover har 11,3 procent oplevet diskrimination eller dårlig behandling og 7,7 procent har oplevet at blive mobbet.
2,4 procent af undersøgelsens omtrent 30.000 respondenter svarer også, at de det seneste år er blevet udsat for seksuel chikane.
Ifølge Arbejdstilsynet er det især brancher med kontakt til eksterne, der har en høj rapportering af krænkende handlinger, vold eller trusler.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.