Journalistens årskavalkade 2018

Antallet af podcasts eksploderede i 2018. Men hvordan gik medieåret 2018?

Her er Podcasternes Medieår 2018:

 

 

 

 

 

Årets priser

Det vrimler med priser og hædersbevisninger i vores branche. Men netop disse fire priser SKAL også uddeles i år, insisterer redaktionen

 

Årets største  ikke-problem

Prisen går til Fake News

Redaktionens begrundelse:

Selv om fake news indtil videre er tæt på ikkeeksisterende i Danmark, har journalister, kommunikationsfolk, politikere ja, alle og enhver et kolossalt behov for at tale om fake news – som om fake news rent faktisk allerede udgør en trussel mod os. På Folkemødet var det spændende og farlige emne årets store trækplaster. ”Er det danske demokrati truet af fake news?” lød overskriften på en af de utallige debatter. Men som Pierre Collignon, debatredaktør og forfatter til en af årets bøger om fake news, sagde om netop fake news: ”Det er ikke særlig udbredt.” Det fortjener en pris, at myten om fake news er nok til at gøre fænomenet uhørt dagsordensættende.

 

Årets mest dristige fotovalg

Prisen går til Dagbladet Holstebro-Struer

Redaktionens begrundelse:

”Ok, billedet passer måske ikke helt til teksten. Men læs lige hele artiklen, så forstår du, hvad der er sket. Nemlig ikke særligt meget.” Nogenlunde sådan kan man sammenfatte forklaringen fra Dagbladet Holstebro-Struer, da en række facebookbrugere 15. september undrede sig over, at en lillebitte jord­rystelse i Vestjylland blev illustreret med et foto fra Haiti, hvor 1,1 millioner mennesker blev hjemløse i 2010. Men som det fremgik af avisens svar på Facebook, havde redaktionen ikke lige nogen fotos liggende af små jyske jordskælv. ”Havde vi haft det, havde det naturligvis været førstevalget.”

Juryen giver enstemmigt Dagbladet Holstebro-Struer prisen for det dristige og dramatiske fotovalg, der pirrer læsernes nysgerrighed og tvinger dem til at læse videre.

Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix

Årets sammenhængskraft-pris

Prisen går til Trish Regan fra Fox

Redaktionens begrundelse:

Intet skaber så meget sammenhold som en fælles fjende. I nogle dage i august var Trish Regan fra tv-stationen Fox hele Danmarks prügelknabe. Venstres Kristian Jensen skrev:  ”Hun skal simpelthen ikke pisse på Danmark.” Socialdemokratiets Dan Jørgensen lavede et kvikt videosvar, der gik viralt. Fra højre til venstre hadede alle Trish og hendes rablerier om Danmarks socialistiske skæbnefællesskab med Venezuela. Sjældent er den danske samfundsmodel med tilhørende skattetryk blevet forsvaret med så stor patos. Den enestående bedrift udløser en pris til Trish Regan herfra: Tak for at du styrkede sammenhængskraften.

 

Årets mest ihærdige aviskøber

Prisen går til Ilse Jacobsens mand

Foto: Peter Hauerbach/Ritzau Scanpix

Redaktionens begrundelse:

Journalisten har tidligere givet politikeren Carl Holst prisen for årets mest ihærdige aviskøber, fordi han i en periode fik 14 aviser leveret til kontoret og otte aviser til privaten. Men nu bliver Carl udfordret af erhvervskvinden Ilse Jacobsens mand. 14. oktober støvsugede Jesper Bo Jacobsen egenhændigt nærmest hele Hornbæk og omegn for alle eksemplarer af Berlingske. Berlingske havde samme dag en meget kritisk artikel om Ilse Jacobsens ledelsesstil. Jesper Bo Jacobsen får prisen for sin vedholdende og systematiske indsats for, at avisen ikke nåede sit slutpublikum. Årets mest ihærdige aviskøber ved nemlig, at mediebrugere finder deres nyheder i avisen. Ikke på nettet.

 

Klik og kommentarer

Sådan modtog I tre af vores mest læste historier på Journalisten.dk

 

[foto] Handout/Ritzau Scanpix
[foto] Etienne Laurent/EPA/Ritzau Scanpix

Kopier link
data_usage
chevron_left
chevron_right