#journalismisnotacrime

”Godt 160 mediefolk er i skrivende stund fængslet i det land, der også går under navnet ’verdens største fængsel for journalister’,” skriver Tine Johansen

24. juli – paradoksalt nok på 109 års-dagen for Tyrkiets ophævelse af censuren – sad 17 ansatte fra Tyrkiets ældste dagblad, Cumhuryiet, på anklagebænken i Istanbul.  

De er tiltalt for at have lagt spalteplads til repræsentanter fra bevægelser, der er blevet stemplet som terrorbevægelser i Tyrkiet – heriblandt præsident Erdogans politiske modstandere i Gülenbevægelsen. 

Findes de 17 mediearbejdere skyldige i anklagerne, risikerer de straffe på mellem 7,5 og 43 år.

Det, der i anklageskriftet bliver kaldt ’støtte til terrorbevægelser’, dækker i virkeligheden over et alvorligt anslag mod den frie og kritiske presse. Det er et politisk motiveret forsøg på at lukke munden på mediearbejdere, der stiller spørgsmål, beskriver, afdækker og udstiller den politiske situation i et land, der bevæger sig væk fra demokrati.

Tidligere DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård var i sin egenskab af formand for det europæiske journalistforbund, EFJ, i Istanbul for at overvære retssagen mod de 17 tyrkiske kolleger. Han beskriver, hvordan de tiltalte én efter én afgav forklaringer og forsvarede sig mod anklagerne.

’Hvordan kan man blive anklaget for at besidde almindelig journalistisk nysgerrighed?’ spurgte en af de tiltalte.

’Retten har ingen adkomst til at forholde sig til redaktionelle valg eller en redaktionel linje i avisen,’ sagde en anden i retten.

Deres indvendinger er selvfølgelig helt berettigede. Syv af de tiltalte er nu løsladt fra fængslet, mens de afventer sagens videre gang. Næste retsmøde i sagen afholdes 11. september.

Sagen er kun et af mange systematiske angreb på pressefriheden og dermed på demokratiet i Tyrkiet. Godt 160 mediefolk er i skrivende stund fængslet i det land, der også går under navnet ’verdens største fængsel for journalister’. Og sagens afgørelse vil få store konsekvenser for journalisters og pressefrihedens vilkår i Tyrkiet.

DJ har skrevet til udenrigsminister Anders Samuelsen – sådan som vi også skrev til hans forgænger Kristian Jensen – for at få ham til at fordømme angrebene på pressefriheden og lægge pres på præsident Erdogan for at opgive sagerne mod de mange fængslede kolleger. 

Gennem det europæiske og det internationale journalistforbund kæmper vi for kollegerne og pressefriheden i Tyrkiet, og det bliver vi ved med, indtil fængslerne er tømt for mediearbejdere.

Du kan selv følge situationen for vores tyrkiske kolleger på EFJ’s hjemmeside www.europeanjournalists.org , hvor du kan finde en opdateret liste over de fængslede og sende dem en hilsen. Eller du kan følge med og blande dig på Twitter under hashtagget #journa­lismisnotacrime. 

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right