Israel

Jotam har leveret til 15 medier fra Israel siden lørdag – og indbakken er fuld af had

Den danske freelancejournalist i Israel er både blevet kaldt løgner, latterlig og ”propagandajournalist”

Siden en stor gruppe Hamas-krigere forcerede afspærringerne til Israel lørdag morgen, har den danske journalist Jotam Confino leveret citater til artikler, liveinterviews til tv- og radiostationer og indtalt podcasts til mindst 15 forskellige danske og internationale medier direkte fra Israel.

Med en blanding af egne observationer og lokale kilder i både Israel og Gaza har han kunnet fortælle seerne på Sky om de kaotiske tilstande i gaderne. På BBC News kunne seerne følge ham løbe i sikkerhed i et beskyttelsesrum, og på TV 2 News har man set ham levere analyser og indblik i den voldsomme situation, der udvikler sig time for time.

Og det er langtfra en nem opgave.

”Jeg bliver lagt for had, uanset hvad jeg siger,” fortæller Jotam Confino, som har en fast freelanceaftale med CBS News, til Journalisten.

Hans indbakke har de seneste dage været fyldt med de sædvanlige hadbeskeder, han efterhånden er blevet vant til at modtage. Journalisten har set et eksempel, hvor han kaldes for løgner, latterlig og ”propagandajournalist”.

På offentlige Facebook-vægge er han også blevet beskyldt for at have været israelsk soldat tidligere i sit liv.

En utaknemmelig opgave

Men selv om Jotam Confino er af israelsk oprindelse på farens side, er det decideret forkert. Han har aldrig været i den israelske hær, men er vokset op i Danmark med dansk statsborgerskab og rødbedepas. Som 27-årig flyttede han til Israel for at arbejde som journalist.

”Enhver, der lytter til mig, kan jo høre, at jeg ikke dækker med en sympati for nogen side overhovedet. Tværtimod. Jeg er sindssygt kritisk i alt, hvad jeg laver over for Israel. Jeg fremlægger fakta, og jeg kunne aldrig finde på at fremlægge noget, som ikke var rigtigt. Så det er en meget utaknemmelig opgave,” siger han om at blive skudt forskellige motiver i skoene.

Det er heller ikke en hemmelighed for verden, at Jotam Confino er af jødisk oprindelse. I 2021 fortalte han selv om sine udfordringer med det i Israel til Politiken og det israelske medie Haaretz.

Vigtigere er det ifølge ham, at han først og fremmest er journalist, men også har en universitetsgrad med fokus på internationale konflikter, og at han derfor tilstræber at dække den komplicerede konflikt så objektivt som muligt.

Pas på de sorthvide fortællinger

Derfor advarer Jotam Confino også mod den meget sorthvide fortælling, der spredes på særligt sociale medier, hvor konflikten overforsimples:

”De sociale medier er et hvepsebo,” siger han med henvisning til profiler med blåt flueben og mange tusinde følgere på det sociale medie X, som deler falske videoer og falske informationer.

Som lokal journalist har han adgang til de briefinger, som udføres af det israelske militær. Derudover bruger han et væld af kilder til at få verificeret oplysninger. Men han er meget varsom med bare at dele løs fra videoer, der cirkulerer på sociale medier.

For at være så præcis som muligt sorterer han også nøje i de informationer, han finder relevante at bringe:

”Jeg synes for eksempel, det er relevant at nævne, at når Israel bombarderer inde i Gaza, så er de selv bevidste om, at civile bliver dræbt. Det er vigtigt for folk derhjemme at forstå, for det har jeg fået fortalt af det israelske militær. De indrømmer selv, at hvis de bombarderer et hus, hvor der sidder fem Hamas-folk, og der er to civile derinde, så mener de, at de er i deres gode ret til at affyre,” fortæller Jotam Confino.

Kommer ikke ud af det blå

Netop nuancerne er enormt vigtige i den samlede fortælling, og derfor har Jotam Confino også svært ved at give råd videre til danske medier, der skal dække konflikten uden at have den tilstrækkelige baggrundsviden.

”Det er super svært. Jeg kunne slet ikke forestille mig, hvis jeg skulle sidde i Israel og dække noget, der foregik i Thailand,” siger han.

”Men for det første skal man huske, at man ikke bare skal læne sig op ad eksempelvis BBC. Man bliver også nødt til at læse de israelske medier på engelsk, fordi de har meget hurtig information. Men man skal også læse de palæstinensiske og arabiske medier, så man får begge sider,” siger han.

For selv om det er faktuelt, at Israel er blevet udsat for et massivt orkestreret terrorangreb fra Hamas, som er på de officielle terrorlister i blandt andet USA og EU, er det dybere lag i historien vigtigt:

”Man bliver nødt til at forklare, at det her ikke er noget, der bare kommer ud af det blå. Der er 2,2 millioner mennesker, som bor og lever under ganske forfærdelige forhold i et af verdens største fængsler i Gaza. Det er ikke for at retfærdiggøre det, men det er vigtigt at forklare de folk, der sidder derhjemme, at det ikke bare er helt ud af det blå, at en terrorgruppe er gået amok på Israel,” siger han.

Og han regner ikke med, at journalister på danske medier vil gå fri af de negative beskeder i indbakken, selv om man forsøger at balancere dækningen til begge sider i konflikten:

”De vil også blive klandret for, at de ikke fortæller sandheden.”

0 Kommentarer