Debat

Jeg var Cavlingformand og bliver altid spurgt om insidertips – her er de

Print alt, lav en læsevejledning og husk den nye journalistik. Det anbefaler tidligere formand for Cavlingkomiteen, Ida Ebbensgaard

Fristen for at indlevere forslag til årets Cavlingpris nærmer sig. Som tidligere formand for komiteen bliver jeg tit spurgt til råds om, hvordan man laver en god indstilling.

Her er mine bedste råd:

1. Ja, du skal printe alt og lægge ved.

Ja, det er store mængder, og ja, det virker tosset. Gør det alligevel. Komiteen skal lynhurtigt kunne gå i gang, skabe overblik og trække frem senere, når de voterer. Her er papir suverænt. Plus der er psykologi i det: Hvis det er et stort projekt i omfang, så ser man det også fysisk.

2. Lav en læsevejledning!

Kun få gør det, og det giver dig en fordel, netop fordi du lige har printet alt. Det kan være en liste, hvor du forklarer hvilke artikler/elementer, der er særligt spændende og hvorfor. Marker de vigtigste artikler. Komiteen består af meget dygtige mennesker, men mængderne er enorme. Hjælp dem, så hjælper du det projekt, du gerne vil støtte.

3. I samme dur:

Sørg for, at motivationen tydeligt beskriver, hvad du foreslår projektet for. Hvad er udrettet, som er særligt beundringsværdigt, herunder hvorfor det er excellent formidlet.

4. Husk bredden 1:

Spot nye og gamle talenter og foreslå dem til Cavlingprisen. Dem, der ikke praler. Eller dem, der ikke ved, hvor seje de er. Eller dem, hvis journalistik er anderledes og ny. Dem, der ikke ringer rundt og får alle vennerne til at foreslå en (oh yes …).

5. Husk bredden 2:

Cavlingprisen er ikke en graverpris. Den gives til al form for journalistik, til “en journalist eller en gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent”, som det er formuleret. Foreslå den journalistik, der peger ind i fremtiden, ikke kun det, der ligner noget fra 2003, det er 20 år siden, kammerat. Dem, der viser vejen for en journalistik, der viser vores værd, forebygger næste fyringsrunde og styrker vores samfund.

6. Husk, at form og indhold går hånd i hånd.

Uanset hvor stærkt indholdet er, får projektet en svær gang, hvis det er rædderligt formidlet. Så drop hellere forslaget. Jeg har set så mange eksempler. Så måske er rådet: Få dig en god redaktør. Og redaktør: Redigér!

7. Tænk en ekstra gang:

Skal det foreslås? Nogle gange kommer der syv projekter fra et enkelt medie, hvor kolleger og chefer klapper hinanden på ryggen i motivationen, og man mærker en fællesmail fra cheferne bag. Men det er ofte spild af både egen og komiteens tid. Prioriter. Du ka’ godt. Det er dit arbejde til daglig.

8. Til sidst blot en sproglig pointe:

Alle kan FORESLÅ projekter til prisen. Men kun komiteen kan NOMINERE.

Forslagene til Cavlingprisen viser år efter år, at der produceres meget fremragende journalistik i Danmark. Held og lykke med forslagene! Og til komiteen: God fornøjelse med flyttekassen med mapperne.

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right