”Jeg tænkte, dette er danmarkshistorie – og danmarkshistorien skal fotograferes”

Fotograf Ólafur Steinar Rye Gestsson måtte ikke være i Folketingssalen på grund af smittefare. Alligevel lykkedes det ham at knipse dette historiske øjeblik

Ritzau Scanpix-fotograf Ólafur Steinar Rye Gestsson løb ind i en udfordring, da han i torsdags skulle fotografere en historisk afstemning i Folketingssalen om den nye hastelov for at dæmpe coronaudbruddet i Danmark.

På grund af smittefare måtte det samlede antal i Folketingssalen ikke overstige 100. Og da der allerede var 95 politikere og et par betjente til stede i salen, var der ikke plads til pressen.

For at dokumentere øjeblikket skulle Ólafur Steinar Rye Gestsson derfor tænke kreativt.

”Det var den vildeste afstemning i Folketingssalen, måske nogensinde, men der var ingen fotografer til stede. Jeg tænkte, dette er danmarkshistorie, og danmarkshistorien skal fotograferes,” siger han.

Ifølge Ólafur Steinar Rye Gestsson kan det være svært at tage originale billeder fra Folketingssalen, da man har set de samme scenarier fra salen udspille sig mange gange før.

”Men i dette tilfælde skulle alle stå op for at stemme. Det er i hvert fald ikke noget, jeg har set før. Der blev både jeg og min redaktør meget stædige. Vi skulle bare have det billede,” siger han.

Tog billedet ved hjælp af fjernstyringsfunktion

I første omgang var afstemningen sat til klokken 16. Her fik pressen at vide, at de ikke måtte være til stede. Da mødet blev udskudt til senere på aftenen, gav det Ólafur Steinar Rye Gestsson tid til at forhandle.

”Min redaktør og jeg fik lavet en aftale med min kontakt fra Folketinget, som var med på idéen. Så fik jeg hjælp fra to meget søde betjente til at sætte det hele op,” fortæller Ólafur Steinar Rye Gestsson.

Hans kamera har en funktion, der gør, at man kan fjernstyre kameraet fra computeren ved hjælp af Wifi.

”Jeg har altid tænkt, at det var en totalt ligegyldig blærerøvsfunktion, som jeg aldrig nogensinde ville få brug for, men nu er jeg glad for, at den er der,” siger han.

En time inden afstemning var Ólafur Steinar Rye Gestsson inde i Folketingssalen for at sætte sit kamera op. Derefter satte han sig til at vente med sin computer på trapperne uden for døren ind til presselogen.

”Det var mærkeligt at være der. Jeg kunne mærke, at noget var på spil. På samme tid var jeg den eneste fotograf til stede,” siger han.

Et symbolsk billede

Få minutter inden afstemningen mistede Ólafur Steinar Rye Gestsson forbindelsen til kameraet.

”Jeg tænkte: Det kan ikke være rigtigt, at det sker lige nu. Heldigvis kom forbindelsen tilbage lige inden afstemningen. Alt fungerede perfekt, og jeg fik skudt billedet,” siger han.

For Ólafur Steinar Rye Gestsson har billedet fra Folketingssalen en meget symbolsk betydning.

”Der er meget sigende for situationen, at vores lovgivende magt skal stå der med afstand til hinanden og stemme om en lovgivning ved hjælp af en oldgammel metode,” siger han.

1 Kommentar

Michael Kjærgård
16. MARTS 2020
Folketings-tv har det hele. Mere enestående er det altså heller ikke