»Jeg hører altid Radio Sydhavsøerne, når jeg har savannevagt«
»Nu er det ikke sådan en Clement Kjersgaard-stil, du kører, vel?« Den lokale butiksejer Ebbe Frahm griner lidt nervøst. Det er lige gået op for ham, at det radiointerview, han om et øjeblik skal give til Radio Sydhavsøerne om sin nyåbnede vinbutik i Maribo på Lolland, vil blive sendt live i radioen.
Men han kan være ganske rolig, forsikrer vært Henrik Westergaard. »Du skal bare fortælle lidt om den her forretning, vi står i,« siger han, mens han holder et halvt øre på, hvornår Rihanna og Calvin Harris’ hårdtpumpede europop-nummer ”We Found Love” klinger ud i hans hørebøffer.
De to mænd står op ad en enorm palme ved et lille rundt bord i hjørnet af Ebbe Frahms nye forretning ”2010 Vin og Velsmag”, hvor åbningsreceptionen netop er gået i gang. I den anden ende af det store butikslokale indrettet i sydfransk stil med rustikke vægge spiller et lokalt orkester happy-jazz, mens gæsterne går rundt og spiser pindemadder. Og på et mandshøjt messebanner med et billede af Henrik Westergaard selv kan man læse, at ”Her sender Radio Sydhavsøerne LIVE”.
Fire timer fra vinbutikken
Den lokale radio, der dækker Lolland, Falster og de omkringliggende øer, har i anledning af åbningsreceptionen rykket hele eftermiddagsprogrammet 'Dagens Højdepunkt' fra studiet i Nykøbing Falster til vinbutikken i Maribo. Fire timer med interviews med butikkens ejere, butikkens ansatte, butikkens kunder og butikkens naboer ligger for vært Henrik Westergaards fødder.
Han elsker at komme ud af sit studie og sende »levende radio«, som han kalder det. Lytterne plejer også at være begejstrede – men den primære årsag til, at han står her, er, at vinforretningen har betalt for det.
14.000 kroner får Radio Sydhavsøerne ifølge radioens mediekonsulent for at sende dagens eftermiddagsprogram fra 2010 Vin og Velsmag. Og de er givet godt ud, mener butikkens direktør, Michael Gullits:
»Vi har jo behov for, at vores nye butik bliver kendt på hele Lolland og Falster. Og der er sådan et arrangement her helt fantastisk. Radio Sydhavsøerne har jo utroligt mange lyttere hernede – hos rigtig mange er det den radiokanal, der kører i bilen, på værkstedet og i butikkerne,« forklarer han.
Landets mest lyttede lokalradio
Og det er ikke mindst derfor, Journalisten har taget turen til Lolland-Falster. For at finde svar på, hvad Radio Sydhavsøerne gør rigtigt. Lyttertallene fra TNS Gallups lokalradio-index viser nemlig, at Radio Sydhavsøerne er den suverænt mest lyttede lokalradio i Danmark blandt 12-50-årige målt på både share og gennemsnitlig lyttertid i sit dækningsområde.
26 procent af al den tid, der blev brugt på at høre radio på Lolland-Falster i første halvdel af 2016, blev brugt på Radio Sydhavsøernes frekvens. Det lyder måske ikke overvældende, men i et land, hvor DR og landsdækkende kommercielle radioer sidder tungt på radiolytningen, er det et usædvanligt højt tal. Til sammenligning har landets øvrige kommercielle lokal- og regionalradioer typisk tre, fem eller – hvis bølgerne går højt – måske 14 procent af radiolytningen i deres dækningsområde. Radio Limfjorden kommer med en share på 20 procent i sit dækningsområde som den eneste op i nærheden af Radio Sydhavsøerne.
»Vi er populære, fordi vi ikke er uopnåelige for lytterne«
For eftermiddagsvært Henrik Westergaard er der ingen tvivl om, hvorfor Radio Sydhavsøerne er så populær.
»Det er på grund af vores nærvær. Vi er en del af folket, og vi har et sendeområde, der er så afgrænset, at vi kan tillade os at være meget lokale. Det kan P4 Sjælland for eksempel ikke – de skal jo dække helt op til Kalundborg,« lyder hans prompte svar på spørgsmålet.
Rihanna har nu sunget færdig, og Henrik Westergaards interview med butiksejer Ebbe Frahm går i gang. Det er på alle måder langt fra Clement Kjersgaard-stil.
»Vi ville gerne gøre noget godt for Lolland og Falster. Derfor er vi flyttet til de her nye og flottere lokaler,« fortæller butiksejer Ebbe Frahm, hvortil radioværten nikker anerkendende og siger:
»Det er godt nok også blevet helt afsindigt flot. Meget imponerende.«
Henrik Westergaard har ikke noget problem med, at en kommerciel aktør har købt ham og radioen til at komme og lave dagens udsendelse fra vinforretningen, fortæller han. Radioen lever jo af reklamekunder og kunde-events, og lytterne vil gerne høre, når der åbner nyt i lokalområdet.
»For mig handler det bare om at lave god radio. Jeg har sat mig for at fortælle de gode lokale historier fra den her landsdel, og hvis mine gæster selv har betalt for at komme til orde i radioen, så brænder de jo virkelig for det – og så brænder de også igennem i radioen med deres gode historier,« siger han og tilføjer:
»Jeg har også sendt fra en whisky-festival på Scandlines' bordershop på Rødby-Puttgarden-færgen, fordi de havde betalt for det. Måske synes nogen, at det er lidt useriøst, men jeg tror blandt andet, vi er så populære, fordi vi ikke er uopnåelige for lytterne. Vi laver radio om folks hverdag.
»Indimellem er vi næsten nede i madpakkehøjde«
Spoler man tiden fem timer tilbage, til timen mellem otte og ni i Radio Sydhavsøernes daglige morgenprogram 'Alletiders Morgen', er det også de nære emner, der er på dagens rundown. I den velkendte small-talk-stil har værterne Søren og Helena – som de bare hedder i radioen – lige rynket på næsen af en Ritzau-artikel, der udråber tang og alger til en ny kosttrend.
»Jeg kan altså slet ikke følge med længere,« siger Helena og ryster på hovedet, mens hun kigger over på Søren på den anden side af bordet i det lille studie med skråvægge beklædt med blåt skumgummi.
Kort efter har Søren fundet et nyt emne, der skal vendes.
»Okay Helena, jeg skal altså lige høre, hvilken flirter-type du er. For ifølge den artikel, jeg sidder med her, så siger to forsker-typer fra USA, at der kun findes fem forskellige flirter-typer,« siger han i sin mikrofon, inden han går i gang med at liste de forskellige typer op for sin medvært.
Dagens samtaleemner er typiske for morgenprogrammet, der primært sigter efter de 20-40-årige kvinder med børn. Det fortæller Søren – med efternavnet Hansen – i en af de mange obligatoriske blokke med pophits og reklamespots:
»Det er vigtigt, at det, vi taler om, ikke er for højtravende. Vi er nede i øre- og øjenhøjde med vores lyttere. Indimellem er vi næsten nede i madpakkehøjde,« siger han.
En del af landsdelen
Søren Hansen er ligesom de fleste andre på Radio Sydhavsøerne autodidakt radiovært. Han har været med, siden radioen gik i luften første gang i 1986. Dengang var han 16 år og startede som tekniker i afviklingen, men få år efter blev han vært for et eftermiddagsprogram for unge, der hed 'Slip skolebøgerne'.
»Dengang var det helt vildt for folk, at vi sad lige herovre på den anden side af hækken og sendte radio. Det var der jo ikke andre, der gjorde dengang. Folk var kun vant til DR, men pludselig kunne de lytte til radioen og sige: 'Hey, ham der kender jeg!',« fortæller Søren Hansen.
»På den måde er vi kommet ind med modermælken hos dem, der nu er voksne. Vi er blevet en del af landsdelen hernede.«
Ud over de nære emner fylder quizzer og konkurrencer også en stor del af Radio Sydhavsøernes sendetid. Og det er lytterne vilde med, har et brugerpanel ifølge Søren Hansen lige slået fast.
Denne morgen skal det afsløres, hvilken lokal virksomhed der har vundet konkurrencen om at få besøg af Kaffemesterens kaffevogn, der ruller ud og serverer kaffe til alle ansatte. Tidligere vindere i konkurrencen har været Bisca i Stege og Lalandia i Rødby, fortæller Helena Brix, som hver gang tager ud og sender live, når kaffen serveres.
»Denne gang er det Kiropraktorhuset her i Nykøbing, der har vundet et besøg af kaffe-tuk-tuk'en. Fordi de gør et fantastisk stykke arbejde, skriver Charlotte Frank, som har nomineret dem,« siger Helena Brix i radioen, inden hun med en blinkesmiley skriver tak til alle, der deltog i konkurrencen på Radio Sydhavsøernes facebookside.
Radiochef, musikchef, programchef, ham, der vasker bilen, og indimellem også reporter
Og så er der selvfølgelig nyhederne. De landsdækkende klokken hel, og de lokale klokken fem minutter i halv – så Radio Sydhavsøerne kommer P4 Sjællands lokale nyheder klokken halv i forkøbet.
I dag handler topnyheden om en sag fra Sakskøbing, hvor en mand, der tidligere er dømt for vold og frihedsberøvelse, netop er blevet frifundet for sidstnævnte i landsretten. Og så er dronningen jo på besøg i Maribo i dag, fortæller Søren Hansen indforstået, inden han går til vejr- og trafikmeldingerne:
»Vejret i dag byder på shorts og måske lidt paraply. Og trafikken: Alt kører, som det skal, dog kører Gedser-Rostock-færgen på halv kraft.«
»Vi holder det ret lokalt. Folk hernede er jo ligeglade med, hvad der sker i Skælskør og Holbæk. De vil bare vide, om de selv skal tidligere af sted på grund af kø, eller om de risikerer at møde en af politiets fotofælder på vejen,« forklarer han, da næste nummer fra playlisten er sat i gang.
Dronningens omtalte besøg i Maribo kommer til at præge resten af dagen for Radio Sydhavsøernes chef, Anders Brønholt. Efter dagens redaktionsmøde – der mest handler om radioens kommende kunde-events – snupper han en mikrofon og kører mod Maribo.
»Jeg er radiochef, musikchef, programchef, ham, der vasker bilen, og indimellem også reporter. Jeg er den ekstra hånd, hvis der lige er et eller andet særligt,« fortæller han, da han har parkeret og med målrettede skridt og mikrofonen i baglommen styrer mod Klostersøen i Maribo, hvor dronningen om lidt skal gå i land efter en sejltur.
En mand på en bænk råber efter ham, om han skal sende live, og en social- og sundhedsassistent med kort rødt hår fra det lokale ældrecenter får taget et billede sammen med ham.
Fat i knap halvdelen af de 12-50-årige
Ifølge Gallup lytter knap halvdelen af de 12-50-årige beboere i Radio Sydhavsøernes dækningsområde til lokalradioen i løbet af en typisk uge.
»Mig og min søster hører det tit. Og så synger vi altid med på den der ”Radio Sydhavsøerneeeeee”,« fortæller en pige til Journalistens udsendte og synger radioens jingle. Hun kan især godt lide, når de spiller Justin Bieber og Page Four, fortæller hun. Og det gør de tit.
Efter en række interviews får Anders Brønholt travlt med at komme tilbage til radioen. Klokken nærmer sig 13, og fra klokken 14 skal han sidde klar som backup hjemme i studiet i Nykøbing, hvis noget går galt under eftermiddagsvært Henrik Westergaards live-sending. Der har i flere dage været varmet op til hans særlige udsendelse ”direkte fra de flotte flasker og de søde druer i Maribos nye vinhandel”, som det hedder i radiospottet.
—-
Det siger lytterne:
Camilla Kronby, dyrepasser i Knuthenborg Safaripark:
»Jeg begyndte at høre Radio Sydhavsøerne, da jeg fik arbejde i Knuthenborg og flyttede hertil fra København. Bilerne her i parken var altid stillet ind på den lokale radio. I dag står radioen i min egen bil også på Radio Sydhavsøerne.«
»Jeg hører altid Radio Sydhavsøerne, når jeg har savannevagt her i parken, eller når jeg kører rundt på områderne og laver morgenfodring. Jeg kan godt lide det lokale. P3 og Nova FM er lidt for popsmarte til min smag – på Radio Sydhavsøerne er de mere nede på jorden.«
»Jeg går ikke så meget op i, hvem værterne er. Men de spiller god musik, og de lokale nyheder er meget relevante. Jeg kan også godt lide, at de følger det lokale håndboldhold. Selv om jeg ikke oprindeligt er fra Lolland-Falster, føler jeg, at det er min landsdel nu, og jeg bliver stolt, når der er gode nyheder herfra.«

—-
Maibritt Krøner, flextrafik-chauffør hos Lolland Befordring
»Jeg hører dem overalt – både i bilen og derhjemme. Jeg elsker simpelthen bare de mennesker og deres udsendelser.«
»Vi må ikke høre radio, når vi har kunder i firmabilen, så det gør jeg aldrig. Men så snart jeg har sat en kunde af, skruer jeg op igen. Jeg hører kun P3 eller Nova FM, hvis jeg kører et sted, hvor jeg ikke lige kan fange Radio Sydhavsøerne.«
»Jeg synes, det er skønt, når de for eksempel sender fra åbningen af en ny butik. Så får de spredt budskabet om, at der sker noget nyt hernede. Det kunne andre medier lære noget af. De har også nogle rigtig dejlige konkurrencer. Jeg har selv vundet mange ting gennem årene, blandt andet en gps og en kaffemaskine og en masse cd’er og film.«
»Generelt kan jeg godt lide værterne. Det er svært at forklare hvorfor – det er bare deres måde at være på. Især Søren og Helena, der sender om morgenen, er gode. De har meget komik med.«

—
Tommy Andersen, pladesmed hos Toreby Karosserifabrik
»Der, hvor jeg arbejdede før, hørte de P3 – her hører de Radio Sydhavsøerne. Det er fint nok. Så får man det jo i hvert fald at vide, når der sker noget på Lolland og Falster. Det er med til at holde lidt gang i tingene, mens der stadig sker noget hernede.«
»Fordelen er jo, at det er så lokalt. De er gode til at fortælle, hvor i lokalområdet der er sat fotofælder op, og hvor der er vejarbejde og den slags. Når man bor og arbejder hernede, er der jo ingen grund til at høre en masse fra resten af Sjælland. Jeg er da ligeglad med, om nogen er kørt galt oppe ved Næstved.«
»For det meste tænker jeg ikke så meget over, hvad de egentlig siger i radioen. Hvis man står og sliber og skærer i en bil, så hører man det jo ikke rigtig alligevel. Men det er da meget sjovt, når de har konkurrencer – man kender jo næsten altid nogen af dem, der er med.«

—-