Janni Pedersen: ”Jeg er kun med i dokumentaren på grund af min datter”

”Jeg fik at vide, at jeg ville blive fastansat inden for en måned, hvis vi havde sex,” siger TV 2-vært Janni Pedersen, der medvirker i længe ventet dokumentar om MeToo-kulturen på TV 2.

I morgen kommer den så endelig – dokumentaren på Discovery+ om den usunde kultur med seksuelle undertoner på TV 2. En af de kvinder, der medvirker, er den mangeårige TV 2-vært Janni Pedersen, der fortæller om sin MeToo-oplevelse på tv-stationen. Indtil nu har mere end en håndfuld kvinder fortalt om kulturen på TV 2, men ikke Janni Pedersen, der har været ansat på TV 2 siden 2001.

Forklaringen er, at hun ikke er vild med tanken om, at det nu er hende, som optræder i rollen som en af øjenvidnerne i dokumentaren.

”Jeg har ikke lyst til at være case. Jeg har bare lyst til at gå på arbejde og gøre det så godt som muligt. Men nu er vi så tæt på udgivelsestidspunktet, at jeg kan sige, at jeg er med i programmerne,” siger Janni Pedersen.

Årsagen til, at hun medvirker i ”Metoo: Sexisme Bag Skærmen”, er, at hun selv har oplevet MeToo på nærmeste hold.

”En chef misbrugte sin magt til at forsøge at komme i kassen med mig. Jeg fik at vide, at jeg ville blive fastansat inden for den måned, hvis vi havde sex,” siger hun.

Grobund for rygtedannelse
Janni Pedersens historie indskriver sig i en række af eksempler på et usundt arbejdsmiljø på TV 2 med krænkelser, klamme beskeder og uklare karriereveje, der dannede grobund for rygtedannelse.

I dag siger Janni Pedersen, at hun på mange måder satte pris på, at der var kort vej fra chef til medarbejder og tanke til handling.

”Vi havde det simpelthen så sjovt, og det var ligesom en familie, men selv i de bedste familier er der jo også noget, som ikke er særligt godt,” siger hun.

Et af problemerne var en kultur, hvor det var almindeligt at sladre om, at kvinder, som blev forfremmet, nok ”havde været forbi chefens kontor”.

”Det var en sladrekultur, som jeg overtog og drev videre,” erkender hun.

To af de kvinder, som sladderen omhandlede, betroede sig engang til Janni Pedersen i håb om hjælp. Den ene kvinde var praktikant.

”Jeg sagde bare, at hun skulle gå til sin praktikantvejleder,” siger hun.

Om en anden praktikant gik der sladder om, at hun havde forhold til cheferne. I stedet for at spørge den unge kvinde, hvordan hun havde det, gav Janni Pedersen hende det råd, at hun fremover skulle tage en længere kjole på, når hun skulle lave interviews.

I dag kan Janni Pedersen godt se, at det var verdens dummeste råd.

”Jeg tænkte, at jeg sagde det for at passe på hende, men hun tænkte, at jeg bare stigmatiserede hende mere ved at sige, at det var hendes egen skyld,” siger hun.

I dag ærgrer hun sig over, hvorfor hun ikke spurgte kvinderne, hvordan hun kunne hjælpe.
Men i virkeligheden viser det, hvordan miljøet på TV 2 var dengang.

”Jeg tænker, at mange andre kvinder kunne kritiseres for at havde handlet på samme måde, som jeg gjorde dengang,” siger hun.

Noget power i
Da Sofie Linde i august 2020 satte gang i den danske MeToo-bølge, rettede opmærksomheden sig hurtigt mod TV 2 og især nyhedsafdelingen på TV 2.

En gruppe kvindelige TV 2-journalister tog initiativ til en underskriftsindsamling til støtte for Sofie Linde. Den endte med at få 1.615 underskrifter fra danske mediekvinder, og Janni Pedersen var en af de første, der skrev under. Underskriftsindsamlingen blev efterfulgt af en advokatundersøgelse på TV 2, hvor Janni Pedersen fulgte ledelsens opfordring at fortælle om mulige MeToo-oplevelser.

”Jeg gjorde det, fordi det er vigtigt at tegne et billede af den kultur, der var på TV 2 dengang,” siger hun.

Og da TV 2’s dokumentarafdeling ville lave en dokumentar om emnet, spurte dokumentarredaktionen Janni Pedersen, om hun ville være med. Hun sagde ja og husker, at hun var stolt over, at TV 2 havde modet til at se kritisk på sig selv.

”Det betød meget for mange mennesker på TV 2, at vores egen organisation blev behandlet på lige fod med alle andre. Det var der noget power i,” siger hun.

I midten af januar 2021 meddelte TV 2 så, at dokumentaren blev droppet, fordi programmerne handlede for meget om TV 2. Optagelserne blev skrottet, og produktionsselskabet ImpactTV måtte begynde forfra med nye optagelser. Det er den dokumentar, der nu bliver sendt i tre afsnit på Discovery.

Du skulle jo være vært
Kvinder, der har blandet sig i MeToo-debatten, har i mange tilfælde oplevet at blive mødt af hård kritik og grundløse beskyldninger. Det gælder også Janni Pedersen – selv om hun slet ikke har fortalt sin historie endnu.

10 måneder efter at TV 2 lagde dokumentaren ned, bliver Janni Pedersen fortsat konfronteret med, at hun jo var tiltænkt en fremtrædende rolle som vært på dokumentaren.

”For nylig skulle jeg interviewe en kvinde, som sagde, at jeg jo skulle have været vært på det oprindelige TV 2-program. Hun troede, at det var rigtigt, fordi hun havde hørt det så mange steder,” siger hun.

Flere journalister har også skrevet og spurgt hende om værtsrollen.

”De troede, at det var fakta, og jo mere det bliver sagt, jo mere bliver det en sandhed,” siger hun.

Men det passer ikke, forsikrer hun. Planen var hele tiden, at hun bare skulle fortælle om sine egne oplevelser som caseperson. Det bekræfter dokumentarchef på TV 2 Troels Jørgensen.

Janni Pedersen var blandt andet i USA med en af tilrettelæggerne, hvor hun blev filmet, mens hun blev konfronteret af den tidligere praktikant, som Janni Pedersen havde bedt tage en længere kjole på. Men vært på programmet var hun ikke.

”Der er opstået nogle rygter om min rolle i det her. Hvor de er opstået, ved jeg ikke,” siger Janni Pedersen.

I sin indbakke er hun også blevet beskyldt for at have iværksat det hele. Målet skulle være at køre sig selv i stilling til jobbet som vært på ’Go’ Aften Live’ efter Jes Dorph-Petersen.

”Det er at give mig lidt for meget magt, at jeg skulle kunne bestemme det. Sådan fungerer det altså ikke,” siger Janni Pedersen.

I virkeligheden har hendes skift til Go’ Aften nemlig været på tale i flere år.

”Det er ikke noget nyt, at TV 2 gerne ville have mig og Lasse Sjørslev over på ’Go’ Aften Live’. I august 2020 talte jeg konkret med en redaktør om det, og det var før, Sofie Linde stillede sig op og holdt sin tale,” siger hun. Det bekræfter TV 2.

Min datter
I dokumentaren fortæller hun for første gang om sin daværende chefs uønskede tilnærmelser.
Sagen viser kulturen på TV 2 dengang i en nøddeskal.

”Kort tid efter var jeg til middagsselskab, hvor en kollega fortalte mig, at det nu var mig, de sladrede om i Odense,” siger hun.

Når Janni Pedersen nu medvirker i dokumentaren om TV 2, er det ikke for at søge hævn. Hun har fået en undskyldning af chefen, der gik over grænsen. Kort efter fratrådte han sin stilling.

”Jeg ved ikke, om det havde noget med mig at gøre, men jeg kan konstatere, at han forlod TV 2,” siger hun.

Hun medvirker, fordi der fortsat er behov for at sætte fokus på en usund kultur – ikke kun på hele TV 2, men i store dele af samfundet.

”Faktisk er jeg kun med i dokumentaren på grund af min datter. Hun siger til mig: ”Det er kvinder som dig, der er nødt til at stille sig frem, fordi I har de bredeste skuldre. Ellers kommer vi aldrig det her til livs. Hvis de ser, at en stærk, kendt kvinde som dig også har været udsat for det, så kan vi ændre det.”

 

0 Kommentarer