
Foto
Ikoniske pressefotos hyldes på ny udstilling i Bruxelles
Vi husker dem nok. Ellers kan vi genkende dem, når vi ser dem. De pressefotos, der er taget under de mest skelsættende begivenheder i historien.
Et udsnit af de billeder kommer nu til skue i Bruxelles, der danner rammen om udstillingen ’Iconic’, som The World Press Photo Foundation og Europa-Parlamentet står bag.
Fælles for de fotos, der har fået plads på udstillingen, er, at de har modtaget prisen som Årets Pressefoto fra 1955 til 2022, og at de er ikoner på den begivenhed, de skildrer.
Et af dem er ’Napalm-pigen’, den dengang niårige Kim Phuc, der den 8. juni 1972 blev fotograferet af Nick Ut, mens hun nøgen i løb flygtede fra et napalm-angreb i det sydlige Vietnam under krigen.
Foto:

Charlie Cole blev i 1990 hædret for foto fra Beijing, der blev taget den 5. juni 1989.
En demonstrant har stillet sig i vejen for de kampvogne, der blev sat på gaden på Chang’an Avenue, i forbindelse med de voldsomme demonstrationer, der er kendt som Massakren på den Himmelske Fredsplads, der stod på fra 15. april til 4. juni 1989.
Det var studerende, som krævede mere folkelig bestemmelse i Kina, der organiserede demonstrationerne, der endte med tusindvis af dræbte civile, da en division af Folkets Befrielseshær med pansrede køretøjer og automatvåben slog ned på protesterne.
Fotoet blev bragt i Newsweek.
Foto: Charlie Cole, USA, for Newsweek

Kvinder står på taget af en bygning i Irans hovedstad, Teheran i juni 2009.
De råber ud fra taget i kølvandet på det omdiskuterede præsidentvalg, hvor præsident Mahmoud Ahmadinejad vandt over kandidaten Mir Hossein Mousavi. Begge blev beskyldt for valgsvindel.
Voldelige demonstrationer brød ud i hele landet, og om aftenen gik Mousavis støtter op på tagene og udtrykte deres utilfredshed med valgresultatet.
Det er den situation, fotografen Pietro Masturzo har indkapslet i sit foto, der blev kåret som årets pressefotografi i 2010.
Foto: Pietro Masturzo, Italy

Afghanske Bibi Aisha var 12 år, da hendes far lovede hende væk til en Taliban-kriger. Da hun var 14 år, blev hun gift mod sin vilje efter at have fungeret som tjenestepige og sovet i en tilbygning med sin forlovedes dyr.
Som 18-årig blev hun et symbol på styrke. Men det var med et vansiret ansigt uden næse.
Den unge kvinde havde forsøgt at flygte fra sit ægteskab, men hendes far sendte hende tilbage til manden, der lovede at behandle hende bedre for så at tage hende med ud i ingenting, få sin bror til at skære hendes næse af, mens andre talibanere kiggede på for dernæst at efterlade hende i bjergene.
Hun fik famlet sig vej hjem til sin bedstefar, hvor hun opholdt sig i skjul og blev bragt til et amerikansk militærhospital.
Bibi Aisha blev fotograferet af Jodi Bieber i juli, og billedet blev bragt på forsiden af Time Magazine. Året efter blev Jodi Bieber hædret for billedet ved World Press Photo.
Foto: Jodi Bieber, Sydafrika, Goodman Gallery for Time Magazine/Institute for Artist Management

Blackouts på grund af strømafbrydelserne henlagde gaderne i Sudans hovedstad, Khartoum, i mørke i 2019.
Demonstranter lyste gaderne op med deres mobiltelefoner, mens de forlangte et civilt styre af landet.
Næsten et halvt års protester mod landets regering resulterede i, at præsident Omar al-Bashir blev sat fra magten efter 30 år i april 2019. Protesterne fortsatte ufortrødent, men blev mødt af voldsom modstand fra styret.
Regeringsstyrker åbnede ild mod demonstranterne i hovedstadens gader i juni og blev mødt af international fordømmelse, og Den Afrikanske Union smed Sudan ud af fællesskabet.
Demonstranternes bønner blev hørt, og i slutningen af august 2019 underskrev demokrati-bevægelsen en aftale, der fordeler magten mellem dem og landets militær.
Det er den historie, Yasuyoshi Chiba dækkede og modtog prisen for Årets Pressefoto for det efterfølgende år.
Foto: Yasuyoshi Chiba, Japan, Agence France-Presse
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.