Q&A

Ida fik sin drømmepraktik men kritiserer panikdag: ”Det er ikke et fair game”

”Der har manglet 50 pladser fra begyndelsen. Det skaber et stort pres og er ubehageligt at stå i,” fortæller Ida Elisabeth Karlsen

Hvordan forløb din store matchdag?

”På selve panikdagen foregår det sådan, at man som studerende logger på praktikmatch-hjemmesiden, og klokken 10 kan man se, hvilke praktiksteder der har valgt en. Selv om jeg havde fået en positiv tilkendegivelse fra TV 2 Østjylland, hvor jeg havde været til samtale tidligere på ugen, var jeg stadig virkelig nervøs, da jeg loggede på. Hvad nu, hvis det hele var noget, jeg havde bildt mig selv ind i en ud af kroppen-oplevelse i den her sindssyge uge, hvor jeg har været hele landet rundt for at besøge praktiksteder? Hvad hvis de havde ombestemt sig? Heldigvis virkede teknikken, som den skulle, og jeg kunne se, at TV 2 Østjylland var grøn, hvilket betød, at de havde valgt mig som lovet. Jeg havde søgt syv forskellige steder og kunne se i systemet, at både Politiken og TV2.dk var gule. Det betyder, at jeg var en ’måske’er’ hos dem, hvis en eller flere studerende sprang fra i sidste øjeblik. Men det valgte jeg at ignorere, for jeg var virkelig glad for min plads på TV 2 Østjylland, så jeg trykkede straks ja. Sikke en lettelse.”

Du sad sammen med en håndfuld veninder fra din årgang på dagen. Hvordan gik det for dem?

”Vi var kun to i flokken, der følte os sikre på, at vi havde en plads, så det var en lidt svær oplevelse at sidde sammen, da det gik løs. For imens vi to kunne trykke ja tak og få vores drømmepraktikplads, loggede de andre på til et par gule ’måske’er’, der desværre aldrig blev grønne. Det betød, at de ikke har fået en plads, og til sidst kunne de se en liste med de steder, som stadigvæk manglede praktikanter, som de nu kan bruge den kommende uge på at søge. Det var virkelig ikke sjovt, og for mig var det ret tydeligt, at hele konkurrenceaspektet er kørt fuldstændigt af sporet. Som studerende taler nogen af os om panikdag fra allerførste skoledag på DMJX, og kampen om praktikpladser fylder enormt meget hele studiet igennem.”

Kort om: Ida Elisabeth Karlsen

Født i 2000.

Bor i Aarhus og studerer på 4. semester på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Begynder til august som praktikant på TV 2 Østjylland.

Det er kørt af sporet, siger du. Hvordan?

”Sagen er, at det ikke er et fair game. Der har manglet 50 pladser fra begyndelsen i den her runde, så uanset om vi alle har været lige dygtige og kvalificerede og har gjort det vildt godt til vores samtaler, så står rigtig mange uden en plads. Det skaber et stort pres, der er rigtigt ubehageligt at stå i.”

Er det ikke blot en forsmag på en branche, der er presset, og hvor der bliver rift om fremtidens jobs?

”Det har jeg tænkt meget over, og det er noget, vi taler meget med hinanden om på studiet. Journalist er ikke en beskyttet titel, og hvad er det egentlig, vi uddanner os til? Uddanner vi os bare ud i arbejdsløshed og ingenting i en verden, hvor der er alt for mange om buddet? Bliver det panikdag hver dag, når vi kommer ud på den anden side af studiet? Når jeg tænker de tanker, er det rart at vide, at jeg med en praktikplads i hvert fald har en fod indenfor lige nu. Nu har jeg halvandet år til at få mig nogle kompetencer, der forhåbentlig gør det nemmere at finde et job, når jeg er færdig.”

Hvilke kompetencer vil du gerne have med dig fra din praktik?

”Jeg er god til at skrive og kan godt lide det, men det, der tiltaler mig ved TV 2 Østjylland frem for dagbladene, er, at jeg både får lov til at lave tv og til at skrive. Som praktikant på TV 2 Østjylland skal man på et tidspunkt igennem et forløb, hvor man laver en færdig pakke, som man selv har filmet, klippet, speaket, lavet webartikler og indhold til sociale medier til. Det er superfedt at vide, at jeg kommer ud på den anden side og kan levere sådan en pakke selv.”

Hvilke historier vil du gerne lave i din praktik?

”Jeg kan godt lide historier, hvor der er noget på spil. Og det gode er, at det kan du stort set finde i alle historier, hvis du ser ordentligt efter. Måske laver du et indslag om en, der samler på ting og sager, og finder ud af, at der ligger nogle sociale aspekter bag samlermanien. Det handler om at se bagom, hvorfor mennesker gør, som de gør, og ikke bare konstatere, hvad de gør.”

Har du nogle journalistiske idoler?

”Puk Damsgård har altid været et idol for mig. Jeg synes, hun er skidesej. Hun virker iskold, når hun står midt i kaos, hvor bomberne falder, og hun sætter sig selv på spil, når hun laver sine historier. Det er ikke, fordi jeg nødvendigvis vil gøre det samme som hende. Jeg drømmer ikke om at blive den nye Puk Damsgård eller Matilde Kimer. Jeg vil skabe mit eget. Være min egen.”

Og hvem er det?

”En journalist, der er stolt af det, jeg laver, og kan stå inde for det. Som kan se sig selv i øjnene. En, som ved, at jeg har behandlet kilderne ordentligt og retfærdigt, så ingen føler sig tromlet af det, jeg har lavet. Ellers har jeg ingen specifikke karrieredrømme lige nu. Måske lyder det som en kliché, men min største drøm er egentlig bare at være glad. At få en alsidig hverdag, jeg har det godt i, og så er jeg faktisk ligeglad med, om jeg sidder på en stor båd i Mauritius, eller jeg bor i Aarhus og laver regionaljournalistik.”

Foto: Katrine Noer

0 Kommentarer